*Nettavisen* Nyheter.

Dette koster sykkeltyven deg

Foto: Øyvind Jakobsen

Hvert femte minutt stjeles det en sykkel. Sjekk hva forsikringen din dekker.

11.04.07 10:13

Påsken er over og sykkelsesongen står for tur. Det gjør også sykkeltyven.

Etter flere års nedgang i antall sykkeltyverier her i landet, ble det i 2006 registrert en økning både i antall politianmeldelser og antall forsikringsutbetalinger.

Se nederst i saken for en oversikt over hva ditt forsikringsselskap dekker hvis tyven er på ferde.

I fjor ble 14.834 sykkeltyverier innrapportert til politiet, og av disse resulterte 9871 i en forsikringsutbetaling. Det viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon og Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM).

- Men tommelfingerregelen sier at man må gange antall registrerte sykkeltyverier med fire for å få det reelle tallet, sier leder i AISSM Sveinung Sørbye til Nettavisen.

«Syv ganger så mange registrerte hittesykler blir tilbakelevert eier, som ikke-registrerte.»

Sveinung Sørbye

Hvert femte minutt
AISSM har estimert at det årlig stjeles rundt 60.000 sykler og at hver tiende sykkel i Norge er tyvegods. Tatt i betraktning at de aller fleste syklene blir stjålet i perioden april til oktober, vil det si at det stjeles en sykkel cirka hvert femte minutt - døgnet rundt.

Likevel er dette et relativt lavt tall sett i forhold til hvordan det var for få år siden.

I 1995 ble det registrert 26.365 sykkeltyverier, noe som gir et estimert antall på over 100.000.

Sykkelregister
- Etter innføringen av Falck Sykkelregister i 1993 har antall stjålne sykler falt drastisk, sier Sørbye.

Registrerer du sykkelen din i dette registeret får du flere fordeler, blant annet bedre betingelser hos forsikringsselskapene.

Det er også anslått at registrering i sykkelregisteret og bruk av FG-godkjent sykkellås til sammen kan halvere risikoen for sykkeltyveri.

- Syv ganger så mange registrerte hittesykler blir tilbakelevert eier, som ikke-registrerte, sier Sørbye.

Les også: Slik sikrer du deg mot sykkeltyveri

Under vises en graf over utviklingen i antall registrerte sykkeltyverier fra 1995 til 2006. Antall reelle tyverier må av diverse grunner anses å være rundt fire ganger så mange.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forsikringsselskapene
Hvis du først skulle være så uheldig å få frastjålet sykkelen vil en innboforsikring i mange tilfeller dekke noe av tapet. Men du må uansett betale en egenandel og forsikringsselskapene tar utgangspunkt i hva sykkelen er verdt i dag, ikke hva den en gang kostet.

Dessuten dekker ikke forsikringen svært dyre sykler. Ved slike sykler må man ha tegnet en ekstraforsikring.

Under følger en oversikt over hva seks av de største forsikringsselskapene dekker hvis sykkelen din blir stjålet. Vi har ikke sett på hva de forskjellige forsikringene koster da dette avhenger av mange variabler, kun hva de dekker ved et eventuelt sykkeltyveri.

Sparebank1:
Sparebank1 dekker inntil 7500 kroner. Egenandelen er 4000 hvis sykkelen ikke er registrert hos Falck, 2000 hvis den er registrert. Hvis du utvider til superforsikring øker dekningen til 15.000 kroner, og egenandelen minsker til henholdsvis 3000 og 1000 kroner.

LO Favør:
800.000 nordmenn er automatisk forsikret gjennom sitt LO-medlemskap. For disse gjelder Sparebank1s superforsikringstilbud.

Vesta:
Vesta dekker inntil 5000 kroner ved stjålet sykkel. Har du utvidet innboforsikring dekker de opp til 10.000 kroner. Når du tegner forsikringen kan du velge hva egenandelen skal være, og har du registrert sykkelen i Falcks register får du 2000 kroner i avslag på egenandelen.

IF:
IF dekker inntil 5000 kroner. 10.000 hvis man har superdekning. Her kan man bestemme egenandel når man tegner forsikringen, og denne halveres hvis sykkelen er registrert hos Falck.

Storebrand:
Tyveri av sykkel dekkes med inntil 5000 kroner. 10.000 hvis man har utvidet forsikring. Har man i utgangspunktet valgt en egenandel på 4000 kroner reduseres denne til 2000 kroner hvis sykkelen er registrert hos Falck.

Gjensidige:
Tyveri av sykkel dekkes med inntil 5000 kr. Dette beløpet kan utvides til 10.000 eller 15.000 kroner. Hvis man har registrert sykkelen hos Falck vil man få en høyere erstatning enn hvis man ikke har registrert sykkelen.

Hvis sykkelen oppbevares innendørs vil flere av selskapene dekke et høyere beløp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.