Dette krever Storbritannia av Stoltenberg

STOLTENBERG OG CAMERON: Påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med Storbritannias statsminister David Cameron under et møte i Davos i Sveits i 2013.

STOLTENBERG OG CAMERON: Påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med Storbritannias statsminister David Cameron under et møte i Davos i Sveits i 2013. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Statsminister David Cameron kommer med klare krav til den nye NATO-sjefen.

02.08.14 15:44

London (NTB-AFP-Reuters): To måneder før Jens Stoltenberg overtar roret krever Storbritannia at NATO blir bedre rustet til å forsvare seg mot en mulig militær trussel fra Russland.

I september samles stats- og regjeringssjefene i NATO-landene for å velge Stoltenberg til den transatlantiske forsvarsalliansens nye generalsekretær.


I et brev skriver Storbritannias statsminister David Cameron at NATO må revurdere hele sitt forhold til Russland og dessuten trenger en robust tilstedeværelse i Øst-Europa.

NATO må også gjøre seg i stand til hurtigere å kunne svare på en militær trussel både med landstyrker, luftvåpen, marinefartøy og spesialsoldater, ifølge Cameron. Han er vert for NATO-toppmøtet i Cardiff i Wales 5. og 6. september.

Brevet fra den britiske regjeringssjefen er adressert til avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og de 27 andre NATO-lederne. Men utfordringene havner på Stoltenbergs bord når han tiltrer 1. oktober.

Økt fokus

Krisen i Ukraina har ført til det kjøligste forholdet mellom Vesten og Russland siden den kalde krigens dager.

Den blodige konflikten i Ukraina og Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya har samtidig gitt kraftig økt oppmerksomhet om NATO. Ikke minst har Russlands fremferd i Ukraina skapt frykt i Polen og de baltiske landene og ført til krav om et styrket NATO-nærvær i Øst-Europa og økt vektlegging av NATOs kjerneoppgaver.

Også Storbritannia har vært sterkt kritisk til Russlands Ukraina-politikk og anklager landet for å støtte de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina med våpen. Russland avviser anklagene.

En rapport fra britiske parlamentarikere anklager NATO for ikke å ta trusselen fra Russland på tilstrekkelig alvor og sier de tidligere sovjetrepublikkene Estland, Litauen og Latvia er særlig sårbare.

– Må gå videre

NATO innstilte allerede i april alt praktisk samarbeid med Russland for å protestere mot Krim-annekteringen, men dette innebar ikke å stanse kontakt på ambassadør-nivå. Cameron krever nå at NATO tar nye skritt.

– Seks måneder inn i Russland-Ukraina-krisen må vi bli enige om langsiktige tiltak for å styrke vår evne til raskt å svare på enhver trussel, forsikre allierte som frykter for sitt eget lands sikkerhet og hindre enhver russisk aggresjon, skriver han.

Nye planer for øvelser, ny infrastruktur, forhåndsutplassering av utstyr og forsyninger og en styrking av NATOs responsstyrke er noen av tiltakene Cameron foreslår.

– Vi må erkjenne at samarbeidet fra de siste årene for øyeblikket ikke er mulig på grunn av Russlands egne ulovlige handlinger i NATOs nabolag, og vi må revurdere prinsippene som ligger til grunn for vårt forhold til Russland, skriver han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.