*Nettavisen* Nyheter.

Dette kunne vært Norges flagg

Foto: Stortingsarkivet

Tenk deg tegnetimene på skolen...

08.02.09 16:40

(iBergen.no) Men takket være bergenseren Fredrik Meltzer slapp skolebarna unna med å tegne det enkle korsflagget i rødt, hvitt og blått.

Kreative forslag
Etter at Norge skrev sin egen grunnlov i 1814 var det høy politisk stemning for å også få vårt eget flagg. Forslagene til nasjonalsymbolet var mange. Og kreative. Noen litt i overkant kreative.

I de rundt 50 forslagene som er bevart i Stortingsarkivet går løvemotivet ofte igjen. Sirlige tegninger av «Den norske løve», kjent fra riksvåpenet, kunne lett ha blitt kilde til evig frustrasjon i klasserommet når norske skolebarn skulle lære å tegne flagget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjente farger
Rødt, hvitt og blått var også en gjenganger, sammen med gult. Et av flaggene var også nærmest identisk med det finske flagget med et blått kors over en hvit bakgrunn.

Andre forslagsstillere tok seg ikke bryet med å fargelegge eller pynte. Stortingsrepresentant Brun nøyde seg med å streke opp et flagg og merke det tre horisontale feltene med fargene han ønsket, sammen med en sirkel der han ville ha den velkjente løven.

Se flaggforslagene i bildeserien nederst i artikkelen.

Til slutt var det Fredrik Meltzers tidløse korsflagg som i 1821 vant avstemningen i Stortinget med 40 av 59 stemmer. Ryktene vil ha det til at Meltzers 12 år gamle sønn Gerhard var hjernen bak flagget, men historikere avviser den seiglivede anekdoten som en myte.

Endret med tiden
Formen fulgte de tradisjonelle skandinaviske korsflaggene, mens fargene rødt, hvitt og blått var ment som en henvisning til unionstiden med Sverige og Danmark.

I årene som fulgte ble flagget øverste venstre hjørne endret for å markere unionen med Sverige. Men ved løsrivelsen fra svenske i 1905 kunne det opprinnelige flagget heises.

1509

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag