RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette kutter kreftrisikoen

Sist oppdatert:
Vi får stadig høre om kreftfremkallende ting vi bør holde oss unna. Her er noen av tingene som ikke er så farlige.

(SIDE2:) Mobiltelefoner. Rødt kjøtt. Mikrobølgeovnen. Brus. Til tider kan det virke som om det eneste du kan spise er brokkoli og at du ikke bør gjøre annet enn å trene.

Er du lei av å høre om alt som kan gi deg kreft? Her er noen hyggelige ting som reduserer kreftrisikoen:

Helkorn
Ifølge en ny studie, kan helkornbrød og frokostblandinger redusere risikoen for brystkreft blant unge kvinner. Mer en 35 000 unge kvinner ble fulgt i syv år. Av disse, var det 350 kvinner som fikk brystkreft. Alle disse spiste mye protein og lite fiber.

- Det bekrefter det generelle helserådet om å passe på at du får nok fiber i dietten gjennom frokostblandinger, brød, pasta, frukt og grønnsaker, sier professor Janet Cade ved University of Leeds, ifølge Ananova.

Solen
Det er dessverre et faktum at solen kan øke risikoen for føflekkreft. Men dersom du passer på å smøre deg godt inn med solkrem, kan solen være sunn. Blant annet kan den redusere risikoen for kreft i tykktarmen, blæren, magen, livmoren, prostata og spiserøret, skriver Mozon.no.

Sjokolade
Det er riktignok bare den mørke sjokoladen som gjelder, men den er da like god som den lyse! Kakaoen inneholder et antioksidant som påvirker celledelingen og tilvekst av celler i kreftsvulster, skriver Klikk.no.

Te
Svenske forskere har kommet frem til at te kan beskytte mot eggstokkkreft. En av grunnene skal være at te inneholder et stoff som beskytter mot kreftfremkallende frie radikaler.

Tomatsaus
Forskning viser at det er den røde fargen som gjør at tomatene forebygger mot kreft. Og det er oppvarmede tomater som hjelper aller best, fordi kroppen da lettere tar til seg de sunne stoffene. Hvis det tilsettes olivenolje virker det enda bedre. Forskerne anbefaler derfor tomatsaus.

Tomater kan redde mannen

Sex
Dette gjelder bare for menn. Sex beskytter nemlig mot prostatakreft. Forskere mener at risikoen for krefttypen reduseres for hver utløsning menn får i måneden. Menn med 13-20 utløsninger i måneden, har 14-33 prosent lavere risiko for kreft enn gjennomsnittet, skriver Hegnar.no.

Krydder
Capsaicin er stoffet som blant annet gjør chili sterkt. Dette stoffet beskytter mot kreft.

- Dette er utrolig interessant og kan forklare hvorfor folk som bor i land som Mexico og India, som tradisjonelt har en diett som er sterkt krydret, har et lavere innslag av mange typer kreft som er vanlige i den vestlige verden, sier Timothy Bates ved universitetet i Nottingham, ifølge Nesteklikk.no.

Øl
Japansk forskning viser at øl reduserer kreftrisikoen i lever, prostata, tykktarm og rektalkreft med inntil 50 prosent, skriver Klikk.no. Du skal imidlertid bare drikke små mengder for å få best mulig effekt, og det er bare den alkoholfrie varianten som er testet ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere