RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette kvalifiserer som grønnsak på Pizza Grandiosa

(TV 2)
Sist oppdatert:
- Nøkkelhullsmerket gjør at vi forbrukere blir litt lurt til å tro at det er et sunt produkt.

(SIDE2:) «Matagentene» er programmet som hjelper deg med å finne ut hva som egentlig er i maten vi spiser. I torsdagens episode er det Nøkkehullsmerket Grandiosa som blir undersøkt nærmere.

En fjerdedel skal være grønnsaker

Det er ikke første gangen pizzaen får oppmerksomhet på grunn av sin merking med Nøkkelhullet. Ifølge matmerkingen er denne pizzaen sunnere sammenlignet med andre pizzaer.

Men hvor sunn er den egentlig? Og hvor stor er forskjellen mellom Grandiosa Biff & Løk og vanlig Grandiosa?

Programleder Espen Fiveland får blant annet hjelp av Håvard Nelvik, Norgesmester i italiensk pizza, for å undersøke hva som egentlig er på pizza Grandiosa Biff & Løk.

Ved å skrape av pizzafyllet ser de to på hvor mye grønnsaker, ost, kjøtt og tomatsaus som er på pizzaen.

- Jeg synes det ser ut som det er litt lite grønnsaker. Og ostemengden virker litt mye i forhold til grønnsakene, sier Nelvik.

For at pizza skal få Nøkkelhullsmerket må minst en fjerdedel av vekten til produktet være grønnsaker. Det er også krav til mengde salt, sukker, fett og grovt mel. Når «Matagentene» veier grønnsakene fra den Nøkkelhullsmerkede pizzaen utgjør disse kun 5,2 prosent av den totale vekten.

LES OGSÅ:

Her er årets matnyheter
Holdt seg muggfritt i sju måneder
Dette eplet har stått i kjøleskapet siden 2012

Tomatpuré er grønnsak

Ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan fra Oslo universitetssykehus er skeptisk til at pizzaen har fått Nøkkelhullsmerket.

- Det som er mest slående er mengden med grønnsaker. Det de gjør er å regne med tomatpuréen i pizzaen som grønnsaker, forklarer ernæringsfysiologen.

- Hæ? Kan det virkelig være sånn at Grandiosa regner tomatpureé om til friske tomater, slik at en liten mengde tomatpuré telles som mange friske tomater? spør Fiveland overrasket.

- Joda, tomatsausen regnes også som grønnsak. Vi har faktisk fått Mattilsynet til å verisifere dette her for oss, sier logistikksjef i Stabburet, Einar Arve Nordang.

Han forklarer at de forholder seg bare til Mattilsynets kriterier for Nøkkelhullmerkingen.

- Ikke sunn

Den spesielle regnemetoden gjør at nesten femti prosent av Nøkkelhulls-pizzaen er å regne som grønnsaker. Men når «Matagentene» sammenligner Pizza Grandiosa med Grandiosa Biff & Løk finner man ut at den oroginale pizzavarienten har nesten like mange grønnsaker, i form at tomatpuré.

- Grandiosa PIzza med biff og løk har riktignok en noe større andel grov mel, men ikke mye, og produsenten kunne ikke svare på hvilken av de to grandiosa-pizzaene som hadde mest salt og sukker, opplyser programleder Fiveland.

LES OGSÅ: Nøkkelhullet blir enklere og tydeligere
Store deler av befolkningen spiser seg syke

- Jeg mener at et sånt produkt skal ha strenge kriterier for å få et Nøkkelhullsmerke. Kriteriene i dag er ikke strenge, mener ernæringsfysiolog Bjerkan.

- Jeg vil ikke si at denne er sunn. Og jeg synes at merket gjør vi forbrukere blir litt lurt til å tro at det er et sunt produkt, sier hun.

«Matagentene» ser du på TV 2 torsdager klokken 20:00.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere