Gå til sidens hovedinnhold

Dette landet har hengt 2500 narkoforbrytere

Massiv økning i antall henrettelser.

Lørdag ble den internasjonale dagen mot dødsstraff markert for 13. år på rad. En bred majoritet av landene i verden har innført et moratorium eller avskaffet dødsstraff.

Men i noen få land går utviklingen i feil retning. Iran er en av verstingene i verden når det gjelder dødsstraff. Iran Human Rights har avdekket at regimet har henrettet 800 mennesker hittil i år. Dette er det høyeste henrettelsestallet på 25 år.

I 2012 var det i snitt 1,58 henrettelser i Iran per dag. I 2013 var snittet 1,88, i 2014 var det 2,06, mens i første halvår av 2015 var snittet økt til 3,86 henrettelser per dag.

2500 hengt på fem år
Årets markering retter oppmerksomheten mot praksisen med å idømme dødsstraff for narkotikarelaterte forbrytelser.

Iran Human Rights opplyser at 2500 mennesker er blitt henrettet i Iran for narkotikarelaterte forbrytelser siden 2010.

- I år er det over 500 narkotikarelaterte henrettelser. Sannsynligvis blir 2015 det året med flest narkotikarelaterte henrettelser. Dette går absolutt i feil retning, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Brende: - Bryter med folkeretten
Utenriksdepartementet har også engasjert seg i årets markering.

- Bruken av dødsstraff for narkotikarelaterte forbrytelser strider mot folkeretten. Over 30 stater har lovfestet bruk av dødsstraff for denne typen forbrytelser. Samtidig vet vi at dødsstraff ikke har større preventiv effekt enn andre straffereaksjoner, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en uttalelse.

- Henrettet etter falsk tilståelse
I tillegg til det vanvittige høye antallet henrettelser, er Iran Human Rights også opptatt av å belyse det de mener er manglende rettssikkerhet i Iran.

Organisasjonen mener flere av personene som er blitt henrettet i 2015, trolig er uskyldig dømt.

Skolelæreren Mahmood Barati blir trukket fram som en person som er uskyldig dømt og henrettet. Han skal ha blitt dømt til døden for en narkotikaforbrytelse, kun på bakgrunn av en angivelig falsk tilståelse fra en annen narkotikatiltalt person.

- Han er uskyldig. De hadde bare en vitneforklaring fra en annen fange. Læreren hadde aldri gjort noe kriminelt før, og fangen trakk tilbake sine vitneutsagn skriftlig to ganger. Likevel ble læreren henrettet, sier Amiry-Moghaddam.

Brende har sammen med utenriksministre fra ulike regioner signert et opprop for avskaffelse av dødsstraff. Iran Human Rights setter pris på det norske engasjementet mot dødsstraff.

- Men til tross for den sterke økningen i antall henrettelser i Iran, merker vi at de internasjonale reaksjonene uteblir. Det er noe vi håper Børge Brende vil prøve å gjøre noe med, sier Amiry-Moghaddam.

Atomavtalen
I sommer ble det inngått en avtale om at Iran skulle trappe ned sitt atomprogram i bytte mot at internasjonale sanksjoner ble opphevet. Amiry-Moghaddam mener verdenssamfunnet ikke lenger har noe påskudd til å ignorerer menneskerettsbruddene i Iran.

- I løpet av årets ni første måneder har det vært 800 henrettelser, understreker han.

Saudi-Arabia og Kina er to andre land som henretter svært mange mennesker hvert år.

Nedenfor kan du se en oversikt over 33 land som fortsatt har dødsstraff for narkotikarelaterte forbrytelser.