RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette landet tømmes for muslimer

PÅ FLUKT: Muslimer klare til å flykte Den sentralafrikanske republikk. Søndag var disse en del av en konvoi med muslimer som forlot landet.
PÅ FLUKT: Muslimer klare til å flykte Den sentralafrikanske republikk. Søndag var disse en del av en konvoi med muslimer som forlot landet. Foto: Siegfried Modola (Reuters)
Sist oppdatert:
Muslimske barn skal ha blitt halshogd. Befolkningen drives på flukt.

Genève (NTB-AFP): Konflikten i Den sentralafrikanske republikk har ført til at nærmest hele landets muslimske befolkning er drevet på flukt. FN advarer mot et mulig folkemord.

Ifølge UNICEF er minst 133 barn drept eller lemlestet de siste tre månedene. Flere av dem er blitt halshogd, ifølge medarbeidere i organisasjonen, som er sjokkert over grusomhetene barna blir utsatt for.

– Dersom vi ikke stiller dem som står bak de alvorlige forbrytelsene, til ansvar, er det lite sannsynlig at vi vil greie å unngå et folkemord, sier FNs rådgiver for forebygging av folkemord, Adama Dieng.

Utgjorde 10 - 15 prosent
På en pressekonferanse i Genève mandag opplyste han at Den sentralafrikanske republikk nå er i ferd med å tømmes for muslimer. Inntil nylig utgjorde muslimene mellom 10 og 15 prosent av befolkningen, i dag er bare 2 prosent igjen.

– Folk flykter fordi de vet at de blir angrepet på grunn av sin religion, sier Dieng.

I forrige uke varslet FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at de fleste muslimene i de vestlige delene av Den sentralafrikanske republikk var drevet ut av landet.

Sønnene drept
Lik lå fortsatt i gatene da et team fra Amnesty nylig reiste rundt i Den sentralafrikanske republikk. De så med egne øyne hvordan også barna rammes der den kristne anti-balaka-militsen farer fram og plyndrer, lemlester og dreper muslimer. I byen Baoro traff gruppen tre kvinner som hadde sett sine barn bli drept samme morgen.

– De tre kvinnene, som er søstre, sju barn og kvinnenes mor sprang for å søke beskyttelse. Alle barna var gutter. Anti-balaka tok dem igjen og drepte dem. Kvinnene var hysteriske av sorg, forteller Joanne Mariner i Amnesty til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Dette skjer hver dag. De fleste har flyktet, men de som er igjen, er ekstremt utsatt, sier hun.

Blodig konflikt
Den blodige konflikten i den tidligere franske kolonien midt i Afrika startet da muslimske opprørere tok makten i et kupp i mars i fjor. Tusener av mennesker er siden drept i stridighetene mellom muslimske og kristne militser. Rundt en firedel av landets 4,6 millioner innbyggere har måttet flykte.

Rundt 8.000 soldater fra Den afrikanske union (AU) og Frankrike er satt inn for å stanse militsene. Men det er ikke nok, mener Dieng.

– Vi er fortsatt ekstremt bekymret, sier FN-rådgiveren. (©NTB)

Den sentralafrikanske republikk er merket i det interaktive kartet under.


Vis større kartMest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere