Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette lille gjerdet setter sinnene i kok

Dette gjerdet vil kommunen ha vekk, og vurderer å gjøre rivejobben selv.
Dette gjerdet vil kommunen ha vekk, og vurderer å gjøre rivejobben selv. Foto: Telemarksavisa (TA)
Kommunen mener at gjerdet er satt opp ulovlig, og at det hindrer allmenn ferdsel i utmark.

(TA.no): Kragerø kommune vurderer nå å gjøre rivejobben selv, dersom ikke eierne av en hytte fjerner et gjerde som sperrer en sti på Jomfruland.

Det var sist sommer at kommunen fikk tips fra en privatperson om det omstridte gjerdet på Jomfruland. Gjerdet sperrer en sti som går mellom noen hytter i nærheten av fyrtårna på øya.

Både bygningssjefen og kommunens miljøkonsulent har vært på befaring i det aktuelle området, som også tidligere har vært gjenstand for krangler om gjerder.

Etter befaringen konkluderer rådmannen med at plankegjerdet må rives innen 1. mai. Dersom ikke stien er åpnet for fri ferdsel innen den tid, vil kommunen selv gjennomføre rivingen på hytteeiernes bekostning.

Saken skal behandles av hovedutvalg for samfunn i Kragerø kommune i dag.

Reparert steingjerde
I tillegg til det omstridte plankegjerdet, dreier saken seg også om et sammenrast steingjerde, som i løpet av sist sommer ble murt opp igjen. Kommunen antar at det er hytteeierne som har reparert steingjerdet.

Rådmannen mener at det er opp til grunneieren, som er bonde på Jomfruland, om han vil rive det reparerte steingjerdet – slik at kuene hans får tilgang til et beiteområde.

Folk og fe
To eierne av den aktuelle hytteeiendommen har engasjert en advokat i den pågående gjerdestriden med kommunen.

Advokaten bestrider i et brev til kommunen påstanden om at plankegjerdet er satt opp i utmark, og at det tidligere har vært noen form for sti eller ferdsel på eiendommen.

Han viser dessuten til at stien går rett forbi brønnen på eiendommen, der hytta ikke har innlagt vann. Brønnvannet har de siste årene ikke vært brukelig som drikkevann, siden det er funnet e-colibakterier i det – som kan stamme fra husdyravføring.

Advokaten hevder at folk begynte å ferdes i området, først etter at hytteeierne for en tid tilbake ryddet bort noen kratt. Fjerningen av krattene skal ha ført til at det ble lettere å ta seg fram i området. Det blir også påpekt at stien på det nærmeste ligger kun 12 meter fra hytta på eiendommen.

– Tregjerdet er satt opp for å hindre gjennomgang og for å hindre at beitedyr kommer inn, skriver advokaten.

Tilkalte politiet
Ifølge advokaten har hans klienter opplevd flere ubehagelige episoder, i forbindelse med at enkelte har tatt i bruk hytteeiendommen til gjennomfart.

– Det har forekommet hærverk, og de har måttet tilkalle politiet ved et par anledninger, skriver advokaten.

TA har tidligere omtalt at det siden 2011 har vært en krangel mellom flere hytteeiere i området. To av hytteeierne mente at en tredje hytteeier urettmessig brukte den omstridte stien over deres eiendom. Det skal ha vært flere konfrontasjoner mellom hyttenaboene, og underveis ble det blant annet framsatt beskyldninger om tyveri av grensebolter og ulovlig forsøkt på å rydde stien for hindringer.

Forholdet ble anmeldt, men politiet henla saken allerede samme dag.

Under kommunens befaring sist høst foreslå eierne av hytteeiendommen to alternative stitraseer. Kommunen mener imidlertid at den ene traseen ligger for nærme hovedveien, og at den andre går over altfor ulendt rullesteinsterreng.

Les flere saker hos TA.no

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!