Når påskesola steker på fjellet eller ved sjøen, og du nyter fridager med familie og venner, kan det friste med en godt stekt pølse eller brødskive. Eller kanskje du vil ha marshmallows grillet på bålet, for det er slikt som hører påsken til for mange.

I år kommer imidlertid påsken såpass sent at det er strenge regler om du skal tenne et bål eller fyre opp grillen i ferien.

«Det er forbudt å tenne opp bål og grill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark. Brannvesenet kan likevel gi tillatelse til å tenne bål, hvis du søker om dette. Sjekk alltid hvilke regler som gjelder for din kommune før du tenner bål», skriver Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS).

Vær varsom på stranden

Mange steder i landet er det bar bakke og lite snø i nærområdet så sent i april. Bor du nær stranden, frister det kanskje med bål- og påskekos ved vannet. Merk deg da at bålforbudet som oftest gjelder på strendene også.

Du må du søke om tillatelse til kommunen om det frister med bålkos i fjæra, med mindre du er sikker på at det ikke kan bli brann. Men da skal du være helt sikker.

«Det skal svært mye nedbør til for at det opplagt ikke kan føre til brann», skriver DBS.

Meteorologisk institutt beregner skogbrannfare for rundt 100 steder i Norge, så du kan gå på yr.no for å se hvor stor fare det er for skogbrann i ditt område.

Regler for grilling

Selv om det skal mye nedbør til for at du kan grille eller tenne bål i naturen, kan du jo likevel kose deg med grillmat.

Hva med å fyre opp grillen hjemme på verandaen?

Det er imidlertid viktig at du tar noen forholdsregler også når du griller. Bruker du for eksempel engangsgrill må du sørge for at den står plassert stødig og ikke brennbart underlag, ifølge Norsk brannvernforening.

Bor du i borettslag og har en balkong, kan du ikke bruke kullgrill grunnet stor fare for brannspredning. Elektrisk grill og gassgrill er bedre, for da kan du kontrollere varmen i større grad, skriver Norsk brannvernforening. Sjekk nettsidene deres for å få flere råd om hva du bør passe på når du griller.