Et eksempel på dette er værmeldingen fra Yr for Finnmarksvidda mandag denne uken. Den så slik ut:
Ved første øyekast kan det se ut som at det er en perfekt dag for å sole seg og spise is, men øverst i varselet så kan man se at det både er fare for skogbrann og lyn.
I følge Yr sine nettsider er gult det farenivået som man kan se oftest. Dette farenivået brukes om en moderat farlig situasjon, som kan forårsake skader lokalt. Dette er også et farevarsel som sendes ut når det forventes mindre konsekvenser. De påpeker at det er viktig å lese innholdet i farevarselet for å kunne vurdere hvilke konsekvenser dette kan ha.
Les også: To kvinner omkom etter lynnedslag på fjellet
Det er nemlig slik at det er en forskjell på symbolene i værmeldingen og farevarselet som vises. Dette kan man se i bildet over. Her viser ikke symbolene i appen at det kan bli lyn, men farevarselet varsler om dette.
- Farevarslene vurderes og sendes ut dag for dag, mens symbolene er postprosesserte og ikke manuelle, det vil si at de styres av algoritmer, forteller vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane, hos Meteorologisk Institutt.
Les også: Vil fjerne «bikiniskillet» i Oslo
Når de skal sende ut farevarsel så gjelder disse for større områder. Derfor vil det kunne være vanskelig å si akkurat hvor faren treffer.
Det kan i noen tilfeller være slik at ett sted vil ha symbol og farevarsel på lyn, mens stedet rett ved siden av vil det kun være et farevarsel.
- Analogien vi bruker for å forklare dette er at det bobler i en gryte. Vi vet at det kan komme til å boble, men vi kan ikke si konkret hvor i gryta boblen dukker opp, sier Solsvik Vågane.
Hun presiserer også at farevarslene vil overstyre symbolene, derfor burde man alltid lese farevarslene om disse er tilstede.
Les også: Nå kommer det et eget farevarsel for lyn og torden
Algoritmer
Vakthavende meteorolog Roar Inge Hansen hos Storm forteller at de bruker algoritmer i værmeldingene sine.
- Det er algoritmer som styrer hvilke symboler som står på storm.no og i værmeldingen hos TV2.
Storm.no går nemlig automatisk. De bruker en modell som gjør at om de får inn informasjon som tilsier at det skal lyne og tordne over en viss grense, så vil algoritmen gjøre slik at symbolet dukker opp i dette området på nettsiden.
- Om det er meldt tordenbyger i et større område vil dette gjøre at symbolet kan dukke opp på mindre steder, selv om sjansen er liten for at det treffer akkurat der, forklarer Hansen.
Forskjellige modeller
Denne forskjellen mellom Storm og Yr er på grunn av modellene de bruker. Yr bruker en modell for de nærmeste dagene i tillegg til en grovere skala. Finskalaen gir en mer spesifikk melding på kort sikt.
- Vi får inn informasjon fra England som gir oss en grovskala på hvordan været blir over en lenger periode. For å kunne være mer spesifikke bruker vi en annen modell. Denne er mer følsom på lokale forskjeller, forteller vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane, hos Meteorologisk Institutt.
Per nå bruker Yr kun det gule farevarslet for lyn.
Dette må du gjøre om det lyner
Roar Inge Hansen hos Storm forteller at de ikke har noen nedskrevne råd for hva man bør gjøre om det lyner, men han har noen tips.
- Ikke vær høyt oppe og ikke vær på store sletter. Om du befinner deg der, så bør du legge deg ned. Det er sjeldent noe slik skjer i Norge, men ofte er golfspillere mer utsatt siden de er på større sletter og holder i golfkøllen, forteller Hansen.
Julie Solsvik Vågane, hos Meteorologisk Institutt forteller at de oppfordrer folk til å sjekke lyn.met.no. Her kan man se hvor lynet har slått ned den siste tiden og om det er nedslag i området du befinner deg i. Alt fra den siste timen til det siste døgnet. Denne kan være lur å se på om du er usikker.
Rådene Solsvik Vågane anbefaler er de som ligger inne på Varsom.no og i farevarselet på Yr når det er ut sendt et farevarsel. De er som følger:
«Hold deg oppdatert om utviklingen av været og værvarslet. Følg med på værradar eller lyn.met.no. Vurdere behov for forebyggende tiltak. Koble fra elektriske apparater. Tilpass farten etter kjøreforholdene. Søk ly. Unngå åpne sletter og store trær. Ikke svøm eller bade. »