OSLO (Nettavisen): Tidligere utenriksminister og London-ordfører Boris Johnson (52) overtar som leder av det konservative regjeringspartiet i Storbritannia etter å ha slått utfordrer Jerremy Hunt i sluttspurten.

Johnson ble møtt med lykkeønsker fra Theresa May og med en advarsel fra Labour-leder Jeremy Corbyn. Sistnevnte sier i en tweet at folket bør få bestemme hvem som skal være statsminister i et nytt valg.

Corbyn: - Har ikke vunnet landets støtte

- Boris Johnson har vunnet støtten fra færre enn 100.000 ikke-representative medlemmer av Det konservative partiet ved å love skattekutt for de rikeste, fremstille seg som bankenes venn og presse på for en ødeleggende No Deal Brexit. Men han har ikke vunnet landets støtte, tvitret Johnsons erkerival.

I tillegg til at Theresa May sier Johnson har hennes fulle støtte - også når det gjelder å holde Jeremy Corbyn langt unna regjeringen - var USAs president Donald Trump raskt ute med gratulasjoner:

«Gratulerer til Boris Johnson med å bli den nye statsministeren i Storbritannia», skrev Trump på Twitter og føyde til; «He will be great!».

Boris Johnson i et nøtteskall

Her er 10 ting du bør vite om mannen som nå står klar til å overta som Storbritannias nye statsminister og skal lede landet videre i den vanskelige prosessen ut av EU:

  • Født i New York og utdannet ved Eton og Oxford
  • Har vært journalist i The Times og The Daily Telegraph og redaktør av det konservative tidsskriftet The Spectator.
  • Parlamentsmedlem 2001-2008, valgt inn fra Henley. Valgt inn igjen i Parlamentet i mai 2015, da fra valgkretsen Uxbridge and South Ruislip.
  • Frontfigur for brexit-kampanjen i folkeavstemningen i 2016
  • Gift to ganger. Seks barn (tre døtre og tre sønner). Skilt høsten 2018 etter 25 års ekteskap.
  • Samboer med Carrie Symonds, tidligere kommunikasjonsrådgiver for Det konservative partiet. Hun jobber nå for Bloomberg.
  • Fredag 21. juni måtte London-politiet rykke ut til Johnsons bolig etter at en nabo meldte om husbråk. Ifølge The Guardian fortalte naboer om skrik, rop og hamring.
  • Under valgkampen for å vinne fram som Tory-leder, har Johnson blant annet erklært krig mot sunnhetstyranniet og blant annet den såkalte «milkshakeskatten».
  • Det ble reaksjoner da Boris Johnson i 2018 antydet at nikab-kledde kvinner lignet på postkasser.
  • Johnson har fått merkelappen upålitelig, løgnaktig og klovneaktig av partifeller i Underhuset, påpekte Storbritannia-ekspert Per Edgar Kokkvold til Nettavisen i mai.

Slo ut ni kandidater

Utenriksminister Hunt og hans forgjenger Boris Johnson var de siste gjenværende av ti kandidater som meldte seg på i kampen om å bli Theresa Mays etterfølger som partileder og statsminister. Etter flere avstemninger i partiets parlamentsgruppe i juni, fikk partimedlemmene en måned på å bestemme seg for hvem som skal lede landet ut av EU.

I avstemningen, som ble avsluttet mandag klokken 17, fikk Jeremy Hunt 46.656 stemmer, mens Boris Johnson ble partiets nye leder med 92.153 stemmer. Rundt 160.000 tory-medlemmer hadde mulighet til å avgi sin stemme om hvem som skal lede partiet.

Johnson var soleklar favoritt. Han var en av de fremste brexit-generalene før folkeavstemningen for tre år siden. Han har lagt seg på en hard linje i lederdebattene: Storbritannia skal ut 31. oktober, uansett om de har en avtale på plass eller ikke.


Se Twitter-meldinger om Johnsons seier: