RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette må du vite om Vista

Sist oppdatert:
Windows Vista er nå over oss. Sjekk om du bør skaffe deg Microsofts nye stolthet.

I morgen lanserer Microsoft sitt nye operativsystem Windows Vista formelt for forbrukermarkedet, og nærmere seks år med Windows XP på godt og vondt er noe mange ønsker å legge bak seg.

Spørsmålet er om du bør oppgradere eller ikke. Per i dag finnes ikke noe entydig svar på dette, men etter å ha brukt det ferdige operativsystemet siden november, har vi gjort oss opp noen tanker.

Se vår sniktitt på Windows Vista her.

Delte meninger om Vista
Hvis du tar en titt rundt på diverse diskusjonsfora på nettet vil du i dag få et lite déjà vú fra 2001. Noen brukere er skuffet over at Microsoft ikke har gjort mer, noen er svært begeistret for de nye funksjonene og bedre sikkerhet – og noen sverger både høyt og lavt at de aldri skal oppgradere fordi den nye versjonen av Windows Vista etter sigende skal inneholde enda flere overvåkningsfunksjoner og begrensninger som gjør at du ikke lenger har kontroll over din egen datamaskin, enn forgjengeren.

Langt på vei har alle disse gode argumenter. Windows Vista har mange nye fine funksjoner, det har bedre sikkerhet - men Microsoft har fjernet en del funksjoner underveis i utviklingen, og en del av DRM-funksjonaliteten i operativsystemet er ikke laget med tanke på at du skal få en bedre opplevelse.

Det som i alle fall er konsensusen, er at Microsoft har hentet svært mange av sine funksjonsnyheter fra Apples OS X. Sistnevnte er ikke så mye et argument mot funksjonene til Windows Vista, men mer et sleivspark mot innovasjonen og nytenkningen i Microsoft.

Ikke om, men når
Men uansett hva vi skulle mene om Vista, er det i liten grad snakk om om vi skal oppgradere til Windows Vista eller ikke. Det handler mer om når vi skal oppgradere. Det er liten tvil om at det ikke vil ikke gå mange årene før Windows XP kommer til å være et eneste stort sikkerhetshull som du absolutt ikke bør gå ut på internett med - slik for eksempel Windows 98 har vært i noen år.

Hvis du ikke er villig til å gå over til alternativer som Apples Mac OS X eller Linux-baserte operativsystem, som mange vil hevde er langt bedre løsninger, så er spørsmålet du bør stille deg: Når skal jeg oppgradere til Vista?

Svaret på dette spørsmålet avhenger langt på vei av hvem du er.

Sikkerhet er hovedargumentet
Hvis du er en person som setter sikkerhet i høysetet, så er svaret «så fort som mulig». Det er ingen som tør å påstå at Windows Vista er et helt sikkert operativsystem, men det er liten tvil om at dette er det mest sikre som har kommet fra Microsoft noen gang.

De viktigste nyhetene på dette området er at du kan surfe på nettet nesten helt sikkert i «sandkassemodus». Du har heller ikke lenger behov for å være logget inn som administrator til enhver tid, noe som betyr at hvis et virus først kommer inn på maskinen, så vil det få store problemer med å faktisk gjøre noe ondsinnet.

Tilbyr kryptering av harddisk
Hvis noen skulle stikke av med den bærbare datamaskinen din, har også noen av Windows Vista-utgavene krypteringsteknologien «BitLocker», som gjør det praktisk talt umulig å hente frem informasjon lagret på harddisken din uten korrekt nøkkel.

Det er viktig å påpeke at denne teknologien ikke finnes i Home Basic, Home Premium eller Home Business, og vil dermed ikke være tilgjengelig for den store majoriteten som oppgraderer til Windows Vista.

For bedrifter er det i tillegg en lang rekke andre elementer å vurdere. Det aller viktigste er at administratorer for store maskinparker vil få langt bedre kontroll over alle datamaskinene, både med fjernadministrasjon, oppgradering, begrensning av brukerrettigheter og lignende.

Bedre med flere kjerner
En annen gruppe som absolutt bør vurdere å oppgradere snarest mulig er de som jobber med mange programmer samtidig – og allerede har en prosessor med to kjerner. Windows Vista er bygget opp fra bunn av med tanke på prosessorer med flere kjerner, og gir deg rett og slett bedre ytelse med en flerkjerneprosessor.

Har du bare en enkeltkjerneprosessor kan du faktisk få dårligere ytelse fordi Windows Vista i seg selv er en god del tyngre enn Windows XP.

Og der stopper egentlig vår svært korte liste over personer som bør oppgradere til Windows Vista nå ved lansering.

Spillere tvinges over
Den neste gruppen som bør oppgradere relativt er de som er glad i å spille spill. Årsaken er naturligvis at Windows Vista har støtte for DirectX 10, som er teknologien som vil ligge i bunn for stort sett alt av kommende store spill.

Microsoft vil ikke gjøre denne teknologien tilgjengelig på Windows XP. Det betyr at du med en Windows XP-maskin enten ikke vil få spilt nye spill – eller spilt dem med dårligere grafikk og dårligere ytelsen enn du vil få med Windows Vista. Det er noe de færreste ønsker.

Selv spillere bør vente litt
Nå ved lansering er det derimot ikke tilgjengelig noen spill med DirectX 10-støtte, og antall grafikkort med denne støtten er mildt sagt begrenset. I tillegg har det vist seg i test etter test at Windows Vista med dagens drivere gir deg dårligere ytelse i spill enn hva Windows XP gjør.

I tillegg er det rett og slett en lang rekke eldre spill som ikke fungerer i Windows Vista.

Oppgradere må du gjøre likevel, men vi anbefaler å vente til det første spillet du ønsker å spille med DirectX 10-støtte dukker opp – som for eksempel Crysis eller Age of Conan. Vi snakker da minst et par måneder frem i tid, og innen den tid har det sannsynligvis kommet nye drivere på markedet som gir deg bedre ytelse i eksisterende spill - og bedre kompabilitet med eksisterende spill.

Hjemmebrukere bør vente
For folk flest med en hjemme-pc er det få virkelig gode grunner til å oppgradere i dag.

Den mest åpenbare fordelen med Vista er det nye brukergrensesnittet som ser langt bedre ut enn dagens Windows XP, og til en viss grad er mer funksjonelt. Søkefunksjonen har også blitt betydelig bedre, og du vil finne frem filene dine langt raskere enn hva du klarer med Windows XP.

Foreldre vil også finne at Windows Vista vil gi dem langt bedre kontroll over barnas bruk av datamaskinen, både gjennom hvor lenge de kan spille, hva slags spill som kan spilles og ikke minst gjennom hva slags nettsider de kan besøke. Den integrerte foreldrekontrollen i Vista er rett og slett veldig god.

Mindre fare for å miste data
Windows Vista har også en funksjon der den lagrer flere versjoner av et dokument. Hvis du har skrevet en hovedoppgave på 100 sider, og ved et feilgrep klarer å overskrive dette med et eller annet tull og lagrer, så kan du enkelt gå tilbake og hente opp det fulle dokumentet igjen. Dette bruker naturligvis en del harddiskplass, men er en god sikkerhet å ha.

Legger vi til den forbedrede sikkerheten som vi har omtalt tidligere, så er dette i grunn de store fordelene du vil oppleve med å oppgradere til Windows Vista i dag.

Det er selvsagt en stor skog av mindre oppgraderinger, som for eksempel forbedre dvalefunksjon, men lite som virkelig rettferdiggjør en oppgradering. Mange av de store nyhetene i Vista, som Internet Explorer 7 og Windows Media Center 11, er allerede tilgjengelig for Windows XP.

Vil skaffe irritasjon
En oppgradering til Vista vil derimot nesten helt sikkert skaffe deg er en del irritasjon. Per i dag er det nemlig en del ting som ikke er ferdig.

Det største problemet er kanskje at flere store maskinvareselskaper ikke har fått gjort drivere klare til Windows Vista. Blant annet har enda ikke giganten Nvidia fått ferdige drivere for Vista til verken sine hovedkort eller skjermkort. Integrert i Vista ligger det riktignok drivere som fungerer, men disse gir ikke tilgang på alle funksjoner og ytelsen er helt forferdelig.

Resultatet er at alle brukere av nesten alle AMD-baserte datamaskiner ikke får tilgang til strømsparingsfunksjonen på prosessoren, noe som gir en langt mer støyete datamaskin. Ytelsen i enkelte spill faller også til helt ubrukelige nivåer på grunn av uferdige drivere til skjermkortene.

Ikke alle programmer fungerer
Det er også en rekke småprogrammer som du raskt vil finne ut at ikke fungerer, som for eksempel noe så banalt som Winamp og mange sikkerhetspakker. Med 64-bits versjonen av Vista, som vil være aktuelt for de aller fleste, har du også mistet støtte for 16-bits programvare som du har liggende - programmer som kjører i DOS-modus.

Utover de positive og negative sidene ved Windows Vista, er det ikke til å komme utenom at det koster en del penger. For det første må du betale for selve operativsystemet, og svært mange vil samtidig måtte oppgradere datamaskinen sin. Å benytte Windows Vista uten minst én gigabyte minne er praktisk talt umulig – og vil blant annet ikke gi deg tilgang på det nye brukergrensesnittet. To gigabyte er aboslutt å anbefale for at ting skal flyte på en god måte.

Blir bedre til høsten
Med mindre du ser et behov for Windows Vista eller virkelig vil ha det nye brukergrensesnittet, er det ingen stor nødvendighet å oppgradere med det aller første.

Det som skulle til for at Windows XP skulle bli et bra operativsystem, var Service Pack 1, som fikset en del av svakhetene operativsystemet hadde ved lansering. Vi antar at også Windows Vista vil være en fornuftig oppgradering for de aller fleste når Service Pack 1 trolig kommer i løpet av høsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere