Byrådet og Oslo kommune sto klare til å begynne gradvis gjenåpning. Smitten var under kontroll, og det meste gikk stadig bedre. Så kom det britiske mutantviruset og endevendte alle planer.

I stedet ble det enda strengere nedstengning.

– Før det var snakk om villsmitte av det muterte viruset var vi egentlig i gang med en gjenåpningsprosess. Smittetallene i Oslo gikk nedover, og vi var i ferd med å åpne opp for barneidrett og mer i løpet av de neste ukene, sier Johansen til Nettavisen.

Les mer: Regjeringen vil få ensomme eldre ut på middag

Var klar til å åpne

Det har vært et heftig år for byrådet og ikke minst for førstelinjetjenesten. Overtidstimene har virkelig gått av skaftet i både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Men også i kommunen har det blitt klokket inn mange timer.

– Det er en ekstremtilstand for mange av oss. Det er ekstremt mye jobb. Men det er jo sånn at i en ekstrem situasjon blir du også ekstremt skjerpet. Jeg tror folk har sett at kommunene er i god form de siste månedene, sier han.

Men byrådslederen kan forsikre innbyggerne om at det overhodet ikke er noe ønske om å holde nedstengt noe lenger enn nødvendig.

– Dersom det er sånn at det muterte viruset ikke har satt seg i befolkningen, og vi ikke finner villsmitte, så er det store grunner til å kunne fortsette gjenåpning. Da vil vi begynne med barn og unge først. Det avhenger av vaksinering og importsmitten. Den er det ikke vi som har mest kontroll over.

Oslo har vært spesielt utsatt for importsmitten, og har vært noe Johansen har kommet i jevnlig klinsj med regjeringen. Onsdag stengte regjeringen grensene etter mye press fra opposisjonen og Johansen.

Les også: Listhaug krever enda sterkere krisetiltak

– Vi må se oss i speilet

– Oslo er en by hvor det er enkelt å reise til og tjene ålreit med penger på kort tid, også reise ut. Det er en attraksjon vi må se i speilet og erkjenne. Vi har vært, og er veldig avhengig av importert arbeidskraft, sier han.

Han håper regjeringen er strenge på grensen fremover, da han har mottatt flere meldinger om falske vaksinasjonsattester blant folk som ønsker seg inn i landet.

En oversikt Nettavisen gjennomførte, viste at store andeler av dem som kommer til Norge har forbigått karantenebestemmelsene.

Les mer: Ropstad varsler lettelser i de strenge korona-tiltakene

– Det er veldig høye tall. Hele systemet har vært for dårlig. For mange har kunnet komme gjennom, og det tok altfor lang tid før man fikk ordentlig registrering.

Byrådslederen har kritisert regjeringen for tregt vaksinetempo, og han mener det burde prioriteres annerledes – at steder med høyt smittetrykk får høyere doser.

– Hvis du bor i Oslo og er 80 år, så er det mye større sannsynlighet for å bli smittet. Men jeg må vel på et eller annet tidspunkt ta til etterretning at regjeringen har valgt en annen linje. Men jeg mener man skal helle vann der det brenner, sier byrådslederen.

Les mer: MDG går dør til dør på velgerjakt midt i pandemien: – Veldig alvorlig

Johansen er forsiktig når vi spør om når det meste er tilbake til normalen.

– Er det noe denne pandemien har lært meg, er det å være veldig forsiktig å være spåmann, sier han.

Nylig vedkjente Folkehelseinstituttet at vaksineplanen gikk i vasken etter forsinkelser hos leverandøren AstraZeneca.

Les mer: Kamp mot klokka: Trygler tusenvis av arbeidsfolk om å bli igjen i Norge

– Hovedproblemet nå er at vi har for få vaksiner. Når vi har færre vaksiner, biter hestene hverandre. Jeg snakker for min befolkning. Vi har vedvarende hatt det største smittetrykket – simpelthen fordi viruset trives der det er folk.

– Kunne Oslo selv kjøpt inn vaksine, om regjeringen ikke får ordnet det?

– Nei, det kan vi ikke. I Norge er det FHI som kjøper inn alle vaksiner. Helsedirektoratet kjøper også inn det medisinske utstyret. Det er ikke mulig for oss å kjøpe vaksiner selv, sier han.

- Oslo har høyest ledighet i landet

Fredag presenterte regjeringen sin nye krisepakke for å få økonomien på fote.

Den er ikke god nok, ifølge Johansen.

– Det er bra regjeringen forlenger ordninger og øker tilskuddene til å håndtere krisen, men jeg er skuffet over at regjeringen fortsatt ikke er villig til å lage en målrettet tiltakspakke mot utfordringene i Oslo-området. Det er underlig all den tid regjeringen forrige lørdag innførte nasjonale tiltak i Oslo og nærliggende kommuner, sier han til Nettavisen.

Han viser til ferske ledighetstall som viser at Oslo har nesten 36.000 arbeidsledige.

- I bydeler som Gamle Oslo, Søndre Nordstrand, Alna, Stovner og Grünerløkka er ledigheten over 7 prosent.

– Vi har den høyeste arbeidsledigheten i landet, samtidig som flere bransjer i realiteten har fått næringsforbud av regjeringen. Mange innenfor uteliv og reiseliv har blitt permittert både en og to ganger, mens andre har mistet jobben. Vi må gi arbeidsfolk tryggheten tilbake, sier byrådslederen.

Tallene er hentet ut før man har sett effekten av de nye koronarestriksjonene som ble innført 23. januar.

Les også: - Betal folk for å jobbe i stedet for å gi dem dagpenger

- Betal lønn i stedet for å permittere

Johansen mener regjeringen kunne innført en ordning der de betaler lønnen til arbeidstakere i stedet for å permittere.

- Det kan gjøres ved å inkludere lønnskostnader i kompensasjonsordningen. Arbeidstakeren vil da kunne arbeide i bedriften eller ta etter- og videreutdanning.

Johansen frykter konsekvensene av langvarig permittering - for den enkelte og samfunnet.

- Å holde folk i arbeid når det er mulig har en lavere kostnad for samfunnet, og kan bidra til at bedriften er bedre forberedt på gjenåpningen av samfunnet og finner nye næringsmuligheter, sier Johansen.

Det er høyest ledighet for de mellom 20-24 år med 7,7 prosent, deretter følger de mellom 30-39 år og de mellom 25-29 år med henholdsvis med 7,6 og 7,1 prosent.

– Unge rammes hardt i perioden de skal få fotfeste i arbeidslivet, og de er særlig utsatt for å bli langtidsledige nå. Flere i denne gruppen er i ferd med å etablere seg med både bolig og barn, og det å bli arbeidsledig da er ekstra sårbart og kan ramme hele familier. Derfor er det ekstremt viktig at tiltakene nå dreies fra passive permitteringsordninger til mer aktive tiltak som holder folk i arbeid eller utdanning, sier Johansen.