Gå til sidens hovedinnhold

«Dette må være en muslimsk konspirasjon. De hater bacon!»

Hevder muslimer har infiltrert WHO. - Dette er farlig, sier konspirasjonsekspert.

Denne uken erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) at bearbeidet kjøtt, deriblant bacon og kjøttpålegg, samt rødt kjøtt er kreftfremkallende.

Dette har ikke gått konspirasjonsteoretikerne hus forbi, som hevder radikale muslimer har infiltrert og kontrollerer WHO.

Konspirasjonsteoretikerne mener å vite at bacon og pølser har blitt stemplet som helsefarlig, slik at kjøttproduktene blir forbudt på sikt, ettersom muslimer ikke spiser svin.

Verdt å nevne er at jøder heller ikke spiser svin, og hinduer holder seg unna kukjøtt.

«De hater bacon!»
På Twitter har det vært en storm av meldinger som går ut på at det er en sammensvergelse mellom islam og WHO. The Independent har samlet et knippe av meldingene som har florert på sosiale medier.

«Verdens helseorganisasjon hevder at bacon og pølser forårsaker kreft! De støtter vel islam ettersom de påstår dette», skriver en Twitter-bruker.

«WHO sier at bacon forårsaker kreft. En gren av FN. Styrt av islam-tilhengere. Målet er å få en slutt på all produksjon av svin. Ikke la deg villede,» skriver en annen.

«Forbyr svin med løgner for å fremme islam. Bacon, burgere og pølser er kreftfremkallende, sier verdens helsesjef.»

«Er det tilfeldig at WHO framstiller bacon som syndig mens islam blir tvunget på oss på verdensbasis? Til ettertanke».

«Dette må være en radikal, muslimsk konspirasjon. De hater bacon og svin!!»

«Noen andre som tror WHO har blitt infiltrert av islam?»

«Ok, jeg skjønner – bacon og pølser utgjør nå en helserisiko, slik at det kan bli forbudt. Dette har ingenting å gjøre med Halal og islam, ingenting overhodet.»

- Et velkjent mønster
Konspirasjonsekspert Terje Emberland sukker når han får høre om de nye konspirasjonsteoriene.

- Vi ser det samme mønsteret her som vi har gjort i konspirasjonsteoriene om jødene, nemlig forestillingen om at alle muslimer har en felles plan om å ødelegge den vestlige kulturen, sier seniorforsker ved Holocaustsenteret, Terje Emberland, til Nettavisen.

- På samme måte som antisemittene hevder at jødene har sine allierte som arbeider i det skjulte innenfor arbeiderbevegelsen og frimurerordenen, har man nå også en forestilling om at muslimer har sine håndlangere blant samfunnseliten og «kulturmarxistene», som fungerer som en slags femtekolonne, sier Emberland.

- Strukturen er den samme og tenkemåten er den samme, legger han til.

Les også: - At islam har skylden, er en overforenkling av Hege Storhaug

- Dette er farlig
Emberland legger ikke skjul på at konspirasjonstenkning er farlig.

- Konspirasjonstenkning er farlig fordi det motiverer til vold og aggresjon. Hvis man tror verden er styrt av onde aktører, kan man føle at man har rett til å reagere på det. Hvis man mener at Norge i hemmelighet er okkupert av en ond, fremmed makt, kan dette føre til forestillingen om at man har rett til å føre en voldelig motstandskamp, sier han.

Les også: WHO: Kjøttprodukter kan være kreftfremkallende
Les også: Australsk minister avviser WHOs bacon-advarsel som «pølsevev»

Emberland sier at sosiale medier er den viktigste spredningsformen for konspirasjonsteorier.

- Konspirasjonsteorier har alltid eksistert i for eksempel høyreekstremistiske og kristenfundamentalistiske miljøer. Men spredningen av slikt tankegods har nå eksplodert med sosiale medier.

- De som har ekstreme forestillinger, finner sine likesinnede på nett, slik Breivik gjorde. Her blir konspirasjonsteoriene bekreftet i lukkede «ekkokamre» som siler vekk alle motforestillinger.

Les også: Alt dette må du styre langt unna om du skal unngå kreft

Retorikk i kommentarfeltene
Videre forteller Emberland at nettavisenes kommentarfelt også har elementer av konspirasjonstenkning i seg.

- Det er ikke nødvendigvis slik at folk tror på alt av konspirasjonsteoriene, men biter av disse sammensvergelsesmytene plukkes opp og brukes i kommentarfeltene, sier han.

Han sier det er en spesiell type mennesker som er sårbare for konspirasjonsteoriene.

- Personer som føler at tilværelsene framstår som uoversiktlig, kaotisk og truende, kan være fristet til å kjøpe konspirasjonsteorier som en enkel forklaring. Det er en ren syndebukk-mekanisme.

Kommentarer til denne saken