RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette mener analytikerne om Hydro

Sist oppdatert:
Analytikere i Oslo og London tror ikke Norsk Hydro vil stige i det korte bildet som følge av avtalen i Qatar. Les hva de fremste mener om avtalen Hydro presenterte i går
Tre analytikere iMarkedet har snakket med om Norsk Hydro og avtalen i Qatar mener kursen ikke kommer til å gå på avtalen.

- Det har vært ventet at de skulle gjøre noe, men dette er noe større enn det har vært spekulert i, sett i prosentvis eierskap, sier analytiker Anne Gjøen i Alfred Berg til iMarkedet.

Hun mener imidlertid at avtalen ikke vil være særlig kursdrivende for aksjen i det korte bildet.

- Dette understreker på en måte problemene med produksjon av aluminium i Norge og Tyskland, der Norsk Hydro har betydelige utfordringer. Men den lave dollaren og den lave oljeprisen er hovedfokus, også det at denne avtalen er langt fremme, sier Gjøen til iMarkedet.

Hun mener også at lokaliseringen er meget positiv med tanke på at Qatar er så midt mellom Europa og Asia man kan komme.

Gjøen sier til iMarkedet at hun ikke venter at det blir noe ekstraordinært utbytte, som flere har ventet med hensyn til selskapets hundreårsmarkering.

– Da tror jeg heller de vil drive mer tilbakekjøp av aksjer, sier Alfred Berg analytikeren til iMarkedet.

Første steg på veien til splitt

Morten Normann, analytiker i meglerhuset Kaupthing, sier til iMarkedet at denne avtalen må ses på med to innfallsvinkler. Den første er at kostnadene til Hydro Aluminium nå blir veldig lave.

- Aluminium er et kostnadsspill. Energiprisene Hydro kan få i Qatar er på det halve av det de har i dag. Om de dobler kapasiteten som er planlagt blir dette verdens største aluminiumsverk, sier Normann som mener at man da kan trekke full kapasitet av Hydros deleide aluminaverk i Brasil, Alunorte som supplerer Alumina.

– Da får du et kostnadsbase som er sinnsyk lav.

Normann mener avtalen fra Qatar er det første steget på vei til en utfasing av Hydros aluminiumsdel, og ser store likhetstegn med det som skjedde med Hydro Agri, som i dag er Yara etter at Hydro skilte selskapet ut.

- De må gjøre et par investeringer i denne størrelsen, og tre til fire år 'down the road' kan Aluminium stå på egne ben. Med ekspansjon i Alunorte og videre utvidelse i Qatar har man et veldig potent aluminiumsselskap.

Oljeprisen styrer

En analytiker i et betydelig utenlandsk meglerhus basert i London er også meget positiv til Hydros ekspansjon, men vil ikke siteres i intervjuet med iMarkedet.

- Dette er en ideell lokalisering, og kostnadene er lave. Dette er klart positivt, sier analytikeren til iMarkedet.

Han mener at det var ventet at Hydro ville foreta seg noe i nettopp Qatar som følge av at selskapet har satset tidligere i området, gjennom det som i dag er Yara.

Samtidig ser han på nyheten som en bekreftelse på at utfasingen er i gang med hensyn til verkene i Tyskland og Norge.

- Men dette vil ikke styre kursen i det korte bildet. Her er oljeprisen utslagsgivende, sier analytikeren til iMarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere