RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette mener bedriftslederne om renten

Sist oppdatert:
DnB Nor har gjennomført en undersøkelse om norske bedriftslederes forventninger til renteutviklingen. Her får du deres rentesyn
DnB NOR har gjennomført en landsomfattende undersøkelse om norske bedriftslederes syn på utviklingen til renten.

Ifølge undersøkelsen tror 41 prosent av norske bedriftsledere at renten vil forbli uendret i 2005, mens 56 prosent forventer renteøkning. I tilsvarende undersøkelse for et år siden svarte 25 prosent at de regnet med uendret rente gjennom året, mens 71 prosent forventet økning.

- Dette tyder på en klar endring i næringslivets forventninger til renteutviklingen før Norges Banks første rentemøte i 2005, skriver DnB Nor Markets i en melding.

Venter 0,75 prosents oppgang

Bedriftslederne tror på myndighetenes rentepolitikk, viser undersøkelsen.

- Mange bedriftsledere stoler nok på at myndighetene vil lykkes med å holde rentenivået lavt også i år, men svarene kan være preget av at vi de siste to årene er blitt overrasket over hvor langt ned renten faktisk har falt, skriver sjeføkonom i DnB NOR Markets, Øystein Dørum, i meldingen.

Han tror Norges Bank vil heve renten sent i andre kvartal og at det totalt blir en renteøkning på 0,75 prosentpoeng i løpet av året.

Ulikheter mellom bransjene

Ifølge undersøkelsen varierer forventningene til renteutviklingen mellom ulike bransjer. Innenfor finans- og forsikringsbransjen regner for eksempel 65 prosent av lederne med at rentene vil øke i året som kommer, mens 53 prosent innenfor primærnæringene og industri- og kraftbransjen svarer det samme.

Troen på fortsatt lave renter i 2005 øker i takt med størrelsen på bedriften. Mens 43 prosent av lederne i bedrifter med mer enn 20 ansatte tror rentene vil holde seg lave de neste 12 månedene, er tallet 34 prosent blant enkeltmannsforetak.

Flertallet av bedriftslederne foretrekker flytende rente.

Undersøkelsen er gjennomført for DnB NOR av meningsmålingsinstituttet Sentio blant et representativt utvalg på 2.100 bedriftsledere i små og mellomstore bedrifter i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere