RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette mener SmithBarney om oljeselskapene

Sist oppdatert:
Meglergiganten Citigroup SmithBarney nedjusterer kursmålene for Statoil og Hydro etter nedjusteringer. Les hvem de anbefaler å kjøpe - og selge
Olje- og gassanalytikerne i meglergiganten Citigroup Smith Barney nedjusterer sine anslag for europeiske olje.

I en oppdatering til sine kunder skriver analytikerne i meglerhusets europeiske olje- og gassteam at de har oppjustert målene for 2004, men på grunn av blant annet dollaren så vil estimatene for 2005 og 2006 bli kuttet med seks prosent for europeiske olje- og gasselskap.

Blant disse er Norsk Hydro og Statoil

Spørsmålet er om tiden med positivt moment i oljeselskapene nå er over. De siste ukene har oljeprisen falt tilbake de siste par ukene, og sektoren har falt tilbake. Men SmithBarney skriver i oppdateringen at de ikke vil endre sine anbefalinger.

Det som imidlertid endres er kursmålene. For Statoil og Hydros del senkes kursmålet med henholdsvis 10 prosent og 8 prosent. Her har de norske selskapene blitt rammet hardere enn de europeiske, som Total for eksempel. Gjennomsnittlig nedjusteres kursmålene med 4 prosent. Det faktum at den norske kronen har vært meget sterk gjør dette.

I dollar blir kursmålet for Statoil 16 dollar aksjen (98,4 norske kroner), fra 18 dollar (110,7 norske kroner) i tidligere anslag. For Hydro er det nye kursmålet 70 dollar aksjen (430,5 norske kroner) fra tidligere anslag på 76 dollar aksjen (467,5 norske kroner).

Sektor-støtte

SmithBarney skriver at sektorens sedvane ved å ikke prise inn 'oljespikes' det vil si kraftige men ofte kortvarige oppganger i oljeprisen, vil sikre at sektoren er relativ stabil på dagens nivået. Analytikerne ser med andre ord liten nedside for sektoren.

Eneste kjøp til Statoil

Statoil er den eneste oljeaksjen i Europa som SmithBarney har en entydig kjøpsanbefaling på. De skriver i en kort oppdatering at selskapets internasjonale satsning nå ser ut til å bære frukter og det ventes en produksjonsvekst på 5 prosent per år frem til 2008.

Norsk Hydro derimot stemples som en salgskandidat, og analytikerne har en rekke forhold de kritiserer. Den internasjonale ekspansjonen i selskapets lete- og produksjonsvirksomhet har gått tregt.

Dessuten har den lavere gjeldsgraden Hydro har etter utskillelsen av Yara skapt risiko for at ledelsen i Hydro vil bli fristet til å gjøre noe dyrere oppkjøp enn de ellers ville gjort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere