Dette mener Tyrkias statsminister er eneste løsning på flyktningkrisen

NØDVENDIG: Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu mener det må en løsning til i Syria for at flyktningkrisen kan løses. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix

NØDVENDIG: Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu mener det må en løsning til i Syria for at flyktningkrisen kan løses. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix

En løsning i Syria er nødvendig for å takle flyktningkrisen, konstaterte Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu da han møtte Tysklands statsminister Angela Merkel.

Han sier landet er rede til å samarbeide med Tyskland for «hindre ulovlig migrasjon», men påpekte at hovedproblemet ligger i Syria.

Davutoglu og Merkel hadde møter i Istanbul søndag, og holdt en felles pressekonferanse i etterkant. Flyktningkrisen og Syria-krigen var hovedteamene. Merkel møtte også landets president Recep Tayyip Erdogan.

Davutoglu tok igjen opp det tyrkiske forslaget om å etablere en «sikker sone» nord i Syria, et forslag som har fått liten støtte internasjonalt. Den tyrkiske statsministeren mener en slik sone er helt nødvendig hvis strømmen av flyktninger fra landet skal bremses.

Aleppo-advarsel

Syriske regjeringsstyrker er på offensiven flere steder i Tyrkia etter at Iran og Russland har trappet opp sin støtte til president Bashar al-Assads regime. En stor offensiv er rettet mot landets største by Aleppo. Syriske bakkestyrker har erobret flere landsbyer og høydedrag sør for byen, og russiske fly retter daglig luftangrep mot opprørsstyrker i området.

Davutoglu frykter at situasjonen i og rundt Aleppo kan føre til en bølge av flyktninger.

– Jeg vil gjerne advare om Aleppo. Situasjonen vekker stor bekymring. Vi må forsikre oss om at det ikke kommer flere bølger av flyktninger fra Syria, sier den tyrkiske statsministeren.

EU-tilbud

EU har tilbudt Tyrkia økonomisk støtte, lettelser i visumreglene og fortgang i forhandlingene om EU-medlemskap i bytte mot at landet tar større ansvar for den store mengden flyktninger og migranter som befinner seg i landet. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har uttrykt skepsis til planen, og antydet at EUs tilbud ikke er godt nok.

Davutoglu var imidlertid positiv i tonen da han omtalte EUs utspill søndag.

– Dessverre ble Tyrkia overlatt til seg selv av det internasjonale samfunnet og måtte bære byrdene på egen hånd. Vi er glad for at det er en bedre tilnærming nå. Å dele byrdene framover er svært viktig, sier han.

Merkel berømmet på sin side Tyrkia for å ta hånd om mer en to millioner syriske flyktninger med begrensede ressurser.

– Tyrkia har hatt lite internasjonal hjelp fram til nå, sett i forhold til den store innsatsen landet har ytt, sier Merkel. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag