RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aliaa al-Mahdys blogg

Dette nakenbildet skaper ramaskrik

Sist oppdatert:
Revolusjonsungdommen hevder de er utsatt for et komplott.

Den egyptiske 6. april-ungdomsbevegelsen (April 6 Youth Movement) får mye av æren for revolusjonen i Egypt, som førte til Hosni Mubaraks avgang i januar. Nå hevder bevegelsen at de er utsatt for en svertekampanje.

Den egyptiske feministen Aliaa al-Mahdy (20) la nylig ut et nakenbilde av seg selv på Internett, og hevdet angivelig at hun var et medlem av bevegelsen.

Tar avstand fra kvinnen
Dette skapte krise i 6. april-ungdomsbevegelsen som tok fullstendig avstand fra kvinnen.

- Det har sirkulert løgner om et 6. april-medlem som kaller seg Aliaa al-Mahdy, og som postet nakenbilder av seg selv på Internett. Jenta var aldri et medlem av gruppen, lyder en uttalelse fra bevegelsen, skriver den arabiske avisen Al Arabyia.

Bevegelsen hevder de er utsatt for et komplott.

- Bevegelsen har ingen medlemmer som driver med den slags oppførsel, og jenta er bare en agent for den statlige sikkerhetsmyndigheten. De ønsker å sverte vårt image etter vår rolle under revolusjonen og som følge av den økte støtten vi får fra det egyptiske folk, sier talsmann for bevegelsen, Tarek al-Kholi, til Al Arabiya.

Må søke om medlemskap
Kholi forklarer at det ikke er enkelt å bli medlem av bevegelsen, og understreker at det ikke foregår via registrering på Internett.

- Man må gjennom en rekke prosedyrer for å bli medlem av bevegelsen, som for eksempel å sende inn en medlemskapssøknad som følges opp med et intervju. Deretter blir søkeren informert om søknaden er akseptert eller avvist, sier Kholi.

Videre understreker Kholi at bevegelsen består av konservativ ungdom som oppfordres til å være gode, etiske rollemodeller. Han legger også til at ingen av ungdommene brukte uanstendige ord under selve revolusjonen – selv ikke mot politiet eller offisielle tjenestemenn fra det gamle regime.

- Så hvordan kan vi akseptere medlemskapet til en jente som oppfører seg sånn?

- Ikke helt usannsynlig
Norsk Egypt-ekspert er ikke overrasket over at 6. april-bevegelsen føler at de er utsatt for en svertekampanje.

- Det er ikke helt usannsynlig, sier FAFO-forsker Jacob Høigilt til Nettavisen.

- Det er ikke så rart at 6. april-bevegelsen mener de er utsatt for en svertekampanje, fordi det er et vanlig trekk å sverte motstandere ved å trekke moralen til folk i tvil. En veldig effektiv måte å gjøre det på er å bruke seksualmoral. Det å kaste klærne blir sett på som helt uakseptabelt, sier Høigilt.

- Hvorfor reageres det så mye på disse nakenbildene?

- Det er fordi Egypt er et verdimessig konservativt land hvor det er en skandale om noen stiller opp naken i media, sier Høigilt.

«Frihetsrevolusjon»
Aliaa al-Mahdy postet nakenbildene av seg selv på Facebook, Twitter og på sin egen blogg, som et ledd av det hun omtaler som en «frihetsrevolusjon».

Bare på Facebook fikk bildet 250.000 sidevisninger.

Under nakenbildet på bloggen sin, oppsummerte hun hensikten med sin revolusjon slik:

«Still modeller som poserte nakne for kunststudenter på 1970-tallet for retten, gjem bort alle kunstbøker og ødelegg alle nakenskulpturene. Deretter kan du kle av deg naken og se på deg selv i speilet, og brenn de kroppsdelene som du forakter, for å kvitte deg med dine seksuelle komplekser for alltid. Gjør det før du slenger dine diskriminerende fornærmelser mot meg eller før du frarøver meg min ytringsfrihet.»

Benekter medlemskap
Blogginnlegget fikk flere hundre kommentarer. Flertallet av kommentarene var svært negative overfor kvinnen.

Hun har skrevet på sin twittterkonto @aliaaelmahdy at hun postet nakenbildet for å forsvare sin egen frihet.

Etter at 6. april-bevegelsen har kommentert bildene, har Aliaa al-Mahdy gått ut og nektet for at hun har påstått å være medlem av ungdomsbevegelsen.

- Jeg er ikke og har aldri vært et medlem av 6. april, og jeg har aldri hevdet noe slikt, skrev hun på sin Facebook-side, ifølge Al Arabiya.

Høigilt vil ikke spekulere på kvinnens hensikter og motiv.

- Men skaden har jo allerede skjedd, sier han.

- Det viser nok en gang hvordan militærrådet og sikkerhetsmyndighetene forsøker å avspore revolusjonen for å hindre en reell demokratisering, og det er nettopp det 6. april-bevegelsen er, en reell demokratisering, sier Høigilt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere