RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette naturfenomenet må du se

Foto: Bethany Gediman (Ap)
Sist oppdatert:
I noen uker i februar flokker naturfotografene seg ved dette fjellet for å oppleve «ildfossen». Se video.

Det spektakulære synet viser seg bare i noen uker i februar, hvis alt klaffer. Er du fotograf og har hellet med deg, klarer du å fange den oransje strålen som strømmer ned fjellsida fra Glacier Point på kameraets bildebrikke.

Noen uker i februar
Fjellet ligger i nasjonalparken Yosemite Valley i Sierra Nevada-fjellene i delstaten California USA. Det er millioner av år siden lavaen strømmet her, men når dette naturfenomenet inntreffer, er det som om den glødende massen igjen viser seg.

Har fått navnet Ildfossen
Men det som har fått navnet Firefall, «ildfossen», har sin forklaring i et sammenfall av begivenheter. Når vannføringen er god og sola er framme akkurat på denne tiden av året, så skaper den en illusjon av en glødende foss ved solnedgang.

Det er en forholdsvis liten foss på østsiden av det kjente fjellet El Capitan som tiltrekker seg oppmerksomheten, Horsetail Fall heter den.

- Noen år er den rød, andre år mer gylden, sier parkvokter Kari Cobb til nettsiden Today Travel.

- Så lenge vannet er klart og det er nok vann, så lyser den opp, sier hun om fenomentet som kan inntreffe i løpet av to ukers tid i midten av februar.

Fotografer i fleng
I år synes utsiktene å være gode, for det er god vannføring etter mye snøfall.

- Mange fotografer på plass ved Soutside Drive, tvitret Steven M. Bumgardner lørdag og sendte ut et bilde av flokken.

Michael Frye er en av fotografene som lyktes i år. Bildene han har lagt ut på bloggen sin ble tatt i uka som gikk.

- Torsdag var lyset så bra som det kan bli for Horsetail, og det varte inntil det teoretiske tidspunktet for solnedgang med veggen bak fossen i skygge. Hadde det bare vært mer vann! skriver Frye på bloggen.

Raket kull utfor stupet
Men navnet Ildfossen skriver seg egentlig fra noe som foregikk her fra 1930-tallet og fram til 1968. Da kunne besøkende i parken på kveldstid oppleve ansatte som dyttet glødende kull utfor dette stupet. Men dette sluttet man etter hvert med. Det var tross alt ikke verdens lureste påfunn å håndtere åpen ild på denne måten i en av verdens mest skattede nasjonalparker.

VIDEO: Se video om Horsetail Fall lastet opp av Yosemite National Park her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere