Dette påvirker dødfødsel

Foto: NTB (Scanpix)

FHI har funnet fire faktorer som kan forklare dødfødsel.

04.02.10 15:38

(SIDE2): Ny forskning fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt (FHI) viser fire faktorer som forklarer 12 prosent av alle dødfødsler.

Kvinner som føder sitt første barn for tidlig, opplever redusert fostervekst, svangerskapsforgiftning eller har for tidlig løsning av morkaken, har økt risiko for dødfødsel eller sen abort ved neste svangeskap.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Må være oppmerksomme
Svein Rasmussen, konsulent ved FHI og professor ved Institutt for klinisk medisin (Universitetet i Bergen) sier følgende til FHI:

- For å forebygge dødfødsler er det viktig at helsepersonell ikke bare er oppmerksomme på tidligere dødfødsler, men også for tidlig fødsel, tidligere redusert fostervekst, tidligere svangerskapsforgiftning eller for tidlig løsning av morkaken.

Påvirker både mamma og pappa
Selv om 25-40 prosent av dødfødsel-tilfellene står uten forklaring, har studien gitt ny kunnskap.

Blant annet fant man ut at kvinner som føder et barn i uke 22-27 i svangerskapet har seks ganger så stor risiko for en senere dødfødsel sammenlignet med en kvinne som føder til termin.

Kjennetegn for kvinner som opplever dødfødsel i sitt andre svangerskap er at de er yngre enn 20 år eller eldre enn 40 år, de er sjeldnere gift, har lavere utdanning og er oftere røykere sammenlignet med kvinner som føder levende barn.

Menn blir også påvirket av dødfødsler. Fedre som var i et svangerskap med svangerskapsforgiftning før uke 37, har større sannsynlighet for å oppleve en dødfødsel hvis de blir gravid med en annen kvinne.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les flere nyheter om helse fra side2: Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Svangerskap

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag