RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette problemet har økt med 300 prosent siden 2007

ØKT PROBLEM: Veggedyrproblemene har økt med 300 prosent siden 2007, ifølge skadedyrstatistikken.
ØKT PROBLEM: Veggedyrproblemene har økt med 300 prosent siden 2007, ifølge skadedyrstatistikken.
Sist oppdatert:
Disse blodsugerne er på frammarsj i Norge.

Ifølge skadedyrstatistikken 2014, som Folkehelseinstituttet nylig la frem, har antall registrerte årlige veggedyrbekjempelser økt med over 300 prosent, fra 2007 til 2014.
Og det ser ut til at trenden vil fortsette.

Preben Ottesen, avdelingsdirektør for avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, forteller om en enorm økning både i Norge og andre vestlige land. 

Blir med hjem etter reiser

- Noe av årsaken er at veggedyrene har blitt resistente mot vanlige gifter som brukes, og at mange som er virkningsfulle ikke er godkjente i henhold til EUs biociddirektiv, sier Ottesen til Nettavisen, og legger til at grunnen til at dette rett og slett er at ingen har søkt om godkjenning for dem.

- Dessuten reiser folk mye mer enn før, slik at veggedyrene sprer seg lettere. Og forbausende mange har ikke hørt om veggedyr, til tross for våre stadige utspill i mediene, sier han. 

Veggedyr kan bli med deg hjem etter at du har besøkt infiserte overnattingssteder, enten det er campinghytter eller femstjerners hotell. Blodsugerne kan kravle opp i bagasjen på offentlig transport, som sovevogner på tog.

Suger blod

Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natten og suger i hovedsak blod på steder som ikke er dekket av klær. Ottesen forklarer at skadedyrene nå er et stort problem i Norge, og spesielt for reiselivsbransjen, store utleiefirmaer og studenthjem.

Fakta: Veggedyr

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natten og suger i hovedsak blod på steder som ikke er dekket av tøy.
  • Den vanligste måten å få veggedyr inn i huset på er via bagasjen hvis man har overnattet på steder med veggedyr.
  • Har man overnattet på et slikt sted bør man kulde- eller varmebehandle bagasjen før denne tas med inn hjemme. 
  • Effektiv veggedyrbekjempelse er vanskelig å gjennomføre, og det er fordelaktig å søke profesjonell hjelp.
  • Veggedyrenes biologi er med på å vanskeliggjøre bekjempelsen. De kan overleve lenge uten mat, ha mange gjemmesteder, og kan vandre mellom rom og leiligheter. Tetting av sprekker og andre små åpninger vil redusere antallet skjulesteder og øke sannsynligheten for en vellykket bekjemping. 

- Det finnes ikke dårligere reklame for et overnattingssted enn at de har veggedyr. Bekjempelse er kostbart og tidkrevende, forteller han.

Siden andre land har hatt den samme økningen allerede, er han ikke overasket over at antallet øker også i Norge.

- Men i 1990-årene hadde jeg aldri trodd at det skulle bli så mye som det er nå, i tillegg til at pilene fortsatt peker oppover, sier han. 

- Stor psykisk belastning

Ifølge Ottesen vil du merke om du har veggedyr i hus, og han legger til at det er viktig å komme dem til livs.

- Folk opplever det som en stor psykisk belasting, man gruer seg for natten og sover dårlig. Dette går ut over funksjon på dagtid i jobb og annet, og man tør blant annet ikke be folk hjem til seg. Dessuten gir de en langvarig kløe der man kan klø seg til blods, sier han til Nettavisen.

Folkehelseinstituttet har utarbeidet skadedyrstatistikken i samarbeid med en rekke skadedyrfirmaer, og gir en samlet oversikt over det registrerte antallet bekjempelser av ti utvalgte insekter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere