Julen er høytid for god mat i store lag, og for deg og meg representerer ribba, pinnekjøttet eller fleskesteken et høydepunkt av en juletradisjon. For disse gutta betyr det ekstra travle arbeidsdager.

At matfett i avløpet kan skape problemer er det mange som allerede vet, men rørleggerne i Høytrykksvakta gjorde store øyne da de var på et oppdrag i Tromsø i starten av november, melder Nordlys.

Rett etter la bedriften ut en video på sine Facebook-sider hvor de viste frem tilstanden til det 8-10 år gamle MA-røret som skapte tett avløp hos en privatkunde.

- Det er det verste jeg har sett i min karriere. Røret er 100 prosent tett av fett, og det har tært gjennom jernrøret, forteller rørlegger Odd Erik Johansen i filmen.

Per H. Olsen, daglig leder i Høytrykksvakta AS, forteller at oppdraget var en aha-opplevelse som ble mye omdiskutert internt i bedriften.

- Røret, som et moderne MA-rør og den mest brukte rørtypen i moderne norske bygg, sto i veggen på en ordinær enebolig. Hele lengden på halvannen meter var helt tett av mange kilo med fett, og hadde rustet hull innvendig på flere steder. Røret hang nærmest bare sammen i malingen, sier Olsen til Nordlys.

Rør er ofte ikke festet

Jula og ukene før jul er høytid for tette rør. Mange synder nemlig mot det gamle gode rådet om å ikke helle matfett i avløpet etter et bedre måltid. Konsekvensen blir da at fettet etter hvert hoper seg opp, og da oftere i rørene inne i huset enn i avløpet utenfor huset.

- Fettet renner gjerne greit ned, helt til det møter et rør med lite fall eller motfall. Derfor er det lurt med en rutineskylling av avløpsrørene i ny og ned, eller man kan forebygge problemer med avløpsåpner eller til og med cola. Men når rørene først er gått tett, så er det en dårlig idé å fylle på med avløpsåpner, sier Olsen.

Det er heller ikke lurt å prøve å stake opp rørene selv. Olsen forklarer hvorfor:

- Ofte er ikke innvendige rør festet skikkelig i hverandre. Begynner man å stake risikerer man at rørene flytter på seg inne i veggene, og da har man det virkelig gående. Derfor er det lureste man gjør i en slik situasjon å tilkalle profesjonelle for å få spylt ut rørene på en skånsom måte.

Fire jobber denne uka

Bare den siste uka har Høytrykksvakta hatt fire slike jobber.

- Er dette et julerelatert problem?

- For ti år siden ville jeg sagt ja uten forbehold. Vi ser ennå at det er en økning av disse oppdragene frem mot jul og i jula, men tette avløpsrør er blitt et helårsproblem. Noe har skjedd med den norske husholdningen det siste tiåret. På min kjøkkenbenk står det nå fem ulike flaske med ulike matoljer, noe det ikke gjorde for ti år siden. I tillegg bruker folk mer kosmetikk nå enn før. Alt dette ender opp i det samme avløpsrøret året rundt, sier Olsen.

Han har følgende råd å gi til folk før julefreden senker seg.

- La fettet stivne i kaserollen eller panna, skrap det ut og kast det i matavfallet. Det er også lurt å rutinemessig bruke avløpsåpner i rørene av og til. En tilitersbøtte med vann og zalo kan også bidra til å forebygge avløpsproblemer, sier Olsen.

matfett- Hardt som stein

Nordlys møter teknisk operatør ved HøytrykksVakta Marius Pedersen ved Scandic Grand Hotel i Tromsø Sentrum. Sammen med makkeren Kevin Utsi er han på vei inn i bygningen med en lang spyleslange. Den lange og tunge slangen føres smidig inn bakdøren av hotellet.

Pedersen bekrefter at julehøytiden er høysesong for aktører i hans yrkesgruppe.

- Det oppleves hektisk på denne tiden av året. Det er nok en kombinasjon av at det er færre på vakt og at folk generelt spiser mer fettholdig mat. Jeg har selv vært borte i tilfeller hvor fettet er blitt hardt som stein og derfor tar det timesvis å få det ut. Det er ikke et pent syn, sier han og får et bekreftende nikk fra Utsi.

Selv mener han at de fleste har godt av å få rørene sine sjekket med jevne mellomrom.

- Det kommer selvfølgelig an på hvor flinke man er til å tørke vekk fett fra stekepanner og slikt før man setter det i oppvasken, men de aller fleste trenger en sjekk på rørene en gang i blant. Det er absolutt en bedre løsning enn alternativet med steinharde fettmasser som tetter opp overalt, konstaterer Pedersen.

Les flere saker i Nordlys her.