*Nettavisen* Nyheter.

Dette sa politimennene til hverandre i minuttene før George Floyd døde

En av politibetjentene var bekymret da Floyd lå på bakken, men ble ikke hørt.

31.05.20 11:32

I forbindelse med drapssiktelsen mot Chauvin har politiet nå skrevet en rapport, offentliggjort av blant andre New York Times, der mange av detaljene rundt pågripelsen kommer frem.

Årsaken til at politiet rykket ut var at en matbutikk ringte inn og meldte om at Floyd hadde forsøkt å betale for noen sigaretter med en falsk 20 dollar-seddel.

Politiet mottok meldingen klokken 20.01, skriver avisen. Syv minutter senere ankom to politibetjenter åstedet. Den drapssiktede Derek Chauvin var ikke en av disse, men ankom stedet noen minutter senere.

Les også: Obduksjonsrapport: Kvelning ikke dødsårsak alene for Floyd

Den butikkansatte sier ifølge avisen at seddelen var åpenbart falsk, og blekket så ferskt at det fremdeles var flytende.

Gjorde motstand

Senere ankom flere politibetjenter stedet, blant dem Chauvin. Sammen forsøkte de å få Floyd inn i politibilen.

«Mr. Floyd gikk ikke frivillig inn i bilen og gjorde motstand, falt med vilje ned, sa at han ikke skulle inn i bilen, og nektet å stå stille», ifølge dokumentet.

Han skal også allerede her ha klaget på at han ikke fikk puste, og sagt til politibetjentene at han var klastrofobisk.

Etter at politimennene hadde forsøkt å få Floyd inn i bilen i rundt fire minutter ble afroamerikaneren dyttet ned i bakken av Chauvin. Her ble Floyd ble liggende med håndjern og ansiktet mot asfalten mens to andre politibetjenter holdt bena og ryggen hans nede.

Les også: USA stålsetter seg for nye opptøyer

Samtidig tok Chauvin sitt venstre kne og presset det mot Floyds hals. Mens dette skjedde gjentok Floyd flere ganger at han ikke fikk trukket pusten:

– «Jeg får ikke puste», «mama» og «vær så snill», sa Floyd, ifølge rapporten.

En av betjentene avfeide Floyd:

– Du snakker fint, sa politibetjentene ifølge rapporten.

Bekymring

En av dem, Lane, spurte om de skulle rulle Floyd over på siden.

– Nei, han forblir der vi har ham, svarte Chauvin.

– Jeg er bekymret for akutt delirium eller hva det heter, sa Lane.

Delirium er en akutt forvirring som gjør at hjernens funksjoner svikter.

– Det er derfor vi har ham på magen, responderte Chauvin.

Les også: Massive opptøyer i USA: - Hadde de klatret over gjerdet, hadde de blitt møtt av de mest onde hundene jeg noensinne har sett

Klokken 20.24 sluttet Floyd å bevege seg, viser videobilder fra stedet, blant annet fra politibetjentenes kroppskameraer.

Tre minutter senere fjernet Chauvin kneet fra nakken til Floyd. Deretter ble en ambulanse tilkalt.

Totalt hadde den drapssiktede Chauvin hatt kneet i nakken på Floyd i 8 minutter og 46 sekunder, heter det i rapporten. Her står det også at politiet er opplært i at denne formen for kontroll er farlig.

George Floyd ble erklært død klokken 21.25.

Kvelning ikke dødsårsak alene

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde ikke George Floyd av kvelning alene. Han skal også ha hatt underliggende hjerteproblemer. Det avviser familien.

Disse to faktorene kombinert med hans generelle helsetilstand og at han kan ha vært påvirket av rusmidler, er den sannsynlige dødsårsaken, står det i den offisielle foreløpige obduksjonsrapporten utarbeidet av delstatsmyndighetene i Minnesota og som flere amerikanske medier siterer.

Floyds etterlatte avviser at Floyd hadde underliggende helseproblemer og har engasjert en uavhengig patolog for å få utført en ny obduksjon.

Familiens advokat Ben Crump sier Floyds etterlatte ikke stoler på «noe som kommer fra Minneapolis-politiet».

Kritiserer Trump etter samtale

George Floyds bror, Philonise Floyd, stilte lørdag opp i et intervju med MSNBC, der han forteller om misnøye etter å ha snakket med USAs president Donald Trump.

I intervjuet forteller han at han har snakket med både Joe Biden og Trump.

- Praten med Trump var så rask. Han ga meg ikke en gang muligheten til å snakke. Han bare skjøv meg bort som om han sa «jeg vil ikke høre det». Jeg sa bare at jeg ønsket rettferdighet. At jeg ikke kan tro at moderne lynsjing i fullt dagslys, sier Philonise Floyd.

- Fryktelig

Presidenten har tidligere selv sagt at han har snakket med familiemedlemmer av avdøde Floyd.

– Jeg snakket med familiemedlemmer, fantastiske mennesker, sa Trump.

– Jeg bare uttrykte min sorg. At det var en fryktelig ting å være vitne til. Det så ikke ut som det var noen unnskyldning for det, sa Trump om videoen som viser hvordan politiet holder Floyd nede i bakken med kneet mens han trygler om å få komme løs fordi han ikke får puste.

Trump sa at familien sørget tungt og at han kunne se at de elsket broren sin.

Parallelt med at Trump fortalte at han har snakket med Floyds familie, bygget demonstrasjonene i Washington seg opp og ble såpass agitert rundt Det hvite hus at den amerikanske sikkerhetstjenesten rundt presidenten til slutt så seg nødt til å låse og stenge av pressesenteret i Det hvite hus.

Lørdag har det vært voldsomme opptøyer i USA. Flere er skadd og en person er drept i protestene i natt.

Les mer: Én drept, tre skutt - drapssiktet politimann er på selvmordsvakt

Michelle Obama: - Det bare fortsetter

Også tidligere president og førstedame Barack og Michelle Obama har begge kommentert hendelsen.

– Jeg deler lidelsene til millioner av amerikanere over dødsfallet til en svart mann som ble drept av politiet i Minnesota, og flere andre lignende raserelaterte hendelser i landet, sier Obama i en uttalelse fredag.

– Dette kan ikke være normalen, sier Obama, som var den første afrikansk-amerikanske presidenten i USA.

Michelle Obama er preget etter dødsfallet og ber alle jobbe mot rasisme.

– Det bare fortsetter og fortsetter, skriver Obama på Facebook , men henvisning til politiets drap på svarte i USA.

– Rasisme er en virkelighet som mange av oss lærer å leve med gjennom oppveksten. Men hvis vi noen gang kan håpe på å komme oss forbi det, kan det ikke bare være opp til fargede å håndtere det, fortsetter hun.

– Det er opp til oss alle – svarte, hvite, alle – uansett hvor velmenende vi mener å være, å gå løs på det ærlige og ubehagelige arbeidet med å luke ut rasisme, skriver Michelle Obama.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag