Gå til sidens hovedinnhold

Dette selger som aldri før

«Ny» lysteknologi fenger før jul.

Slynger, julefigurer og annen lysende dekor selger bedre enn noen gang. Det er ikke minst takket være utviklingen av led-teknologien og at vi har slept stua ut av huset.

Clas Ohlson er blant de største på salg av lysdekorasjoner til jul i Norge, og merket allerede i fjor at interessen hos folk øker.

– Vi merket stor forskjell da vi utvidet sortimentet og satset tungt på led. Denne teknologien åpner for mange muligheter, alt fra kranser og lysslynger til kubbelys og figurer med lys som ikke blir varme eller forbruker mye energi. De solgte bra i fjor, og vi har stort tro på godt salg i år også, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully til NTB.

Hun påpeker at folk handler denne typen dekorasjoner helt fram til julaften.

IKEA legger om
Også IKEA opplever godt salg og stor interesse for jule- og dekorasjonsbelysning med led:

– Dersom salget fortsetter som nå, ligger vi an til å gå over målsettingene, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Elizabeth Egger.

Kjeden har besluttet å følge opp led-revolusjonen ved å konvertere hele belysningssortimentet innen 2016, noe som betyr at de da kun vil selge led-pærer og led-lamper.

Også Åhléns har utvidet lyssortimentet og merker overgangen til led:

– Det er et energisparende alternativ og ikke minst et mer brannsikkert alternativ, noe vi merker at kundene er opptatt av når de etterspør nettopp disse produktene, sier visual merchandise-sjef for Åhléns Norge, Annika Karlsson.

Hele året
Blant bestselgerne til Åhléns er en hengende, lysende krans til vinduet, lysslynger med «istapper» – og de tradisjonelle, hvite pappstjernene til å henge i vinduet.

– Led lyser ikke så sterkt og blir dermed mindre glorete og dominerende; det glir inn i dekorasjoner og framhever snarere andre elementer enn å dominere selv, sier Karlsson.

Hun tror mange lar den lysende pynten henge også etter jul:

– Dekorasjonen er nesten blitt innredningselementer.

Også hos Clas Ohlson merker man at vi tenderer mot å pynte mer med lyselementer:

– Folk pynter generelt mer, men boltrer seg også på et større areal. Utearealene våre er jo blitt en forlengelse av huset; vi innreder der, drar sofaen ut og har teppe på terrassen. Og vi pynter der, også med lysdekorasjoner, sier Camilla Tully.

Ikke harry
Tully tror det er blitt mer akseptert å pynte med mange lys:

– Det er likevel langt unna at det blir vanlig å ta den helt ut med fargede lyspærer over hele huset. Led gjør at man kan ha litt mer nedtonet pynt, litt mindre pærer, de gjør mindre ut av seg.

Et element som har solgt svært bra i år, er elektriske liksomstearinlys. Inntil for få år siden var de mest brukt på juletreet. I adventslysestaken og telysholderne skulle det være ekte, levende lys.

– Vi selger batteridrevet belysning med innebygde led-dioder. Det kan være en fin erstatning for levende stearinlys på for eksempel arbeidsplasser der det er forbud mot levende lys, eller i hjem hvor man ønsker mer sikkerhet, påpeker Egger i IKEA.

Clas Ohlson har tilsvarende produkter:

– Vi har batteridrevet ledlys som skrur seg på når det blir mørkt, både versjoner som ser ut som kubbelys og telys. Det selger vi mye av. (©NTB)

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene