*Nettavisen* Nyheter.

Dette serverer du middagsgjestene

Mangler du middagsidéer? Side2 gir deg rådene her.

22.12.08 10:27

(SIDE2): Vi har tidligere gitt middagstips om både svinenakke og reinsdyrfilet, i dag er det laks som står for tur.

Les også:
Drikk øl med stil
Overrask gjestene med kokkekunst
Eksperimenter med julematen
De beste vintipsene
Slik dekker du bordet
Slik blir kaffen best

Side2 og Erik Lundesgaard, forfatteren bak boka «Skikk og bruk», gir deg tips om nettopp skikk og bruk hver ukedag fram mot jul.

Kaffe, vin og matlaging er noe av det du kan lære om.

I dag har Erik møtt kjøkkensjefen ved Restaurant Oscarsgate Bjørn Svennson, og han lærer deg å lage en herlig lakserett. Se video her:

HTML EMBED

Glad laks!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Shutterstock

Norsk laks er ansett som en eksklusiv delikatesse over hele verden. Fisk har alltid hatt sin faste plass ved norske middagsbord, og nå er den tidligere så eksklusive laksen også blitt hverdagskost.

De er blandet kvalitet på laksen man finner på markedet.

Hvordan kan man være sikker på at man har et godt stykke fisk mellom hendene?

En enkel lakmustest for å sjekke kvaliteten på fisk er å lukte på laksen. Har fisken en sterk fiskelukt, er det et tegn på at fisken ikke er god. En fisk som lukter sterkt har gjerne ligget lenge i fiskedisken. Generelt kan man si at jo mindre fisken lukter, jo bedre kvalitet er det. Dessuten kjennetegnes laks av høy kvalitet at fargen er sterk og dyp rødlig, fremfor lyse rosa, samt at kjøttet er veldig fast.

Om du spør den eldre generasjonen ville nok stekt eller kokt laks med rømme, poteter og grønnsaker vært måten de ønsker å tilberede den på. Men med spennende nye råvarer, og god kvalitet har du muligheten til å leke litt, og til og med spise den rå.

Kjøkkensjef Bjørn Svensson på Restaurant Oscarsgate i Oslo, bruker i dette klippet et stykke loin, som kan karakteriseres som laksens indrefilet.

Fisken har to stykker loin, henholdsvis en i ryggen og en i buken. Renskåret gir disse de beste stykkene av fisken, og er et utmerket utgangspunkt for retter basert både rå, og stekt eller bakt laks.

Se alle videoene om skikk og bruk her (velg film i menyen til høyre for videovindu):

HTML EMBED

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.