GRAND HOTEL, OSLO (Nettavisen): Folkefesten på nasjonaldagen er i gang i hele landet. En av dem som har invitert til staslig fest på ærverdige Grand Hotel i Oslo sentrum er finansmannen Christian Ringnes.

Les også: Betaler 80.000 kroner for bord på utested på nasjonaldagen

Tirsdag formiddag var det duket for 17.mai-frokost og på gjestelisten sto personer fra finansverdenen, folk fra kulturbransjen, mediepersonligheter og toppolitikere.

Jan Petter Sissener tok turen til Christian Ringnes sin 17.mai-feiring:

Finansnestor, aksjemegler, investor og Nettavisen-spaltist Jan Petter Sissener var blant gjestene som tok turen inn. Han gledet seg spesielt over å kunne feire 17. mai med hele fem barnebarn - hvorav fire av dem akkurat har blitt store nok til å delta.

På spørsmål om hva han mener om flaggdebatten på 17. mai er han på sedvanlig Sissener-vis klar i sin tale:

- Ukrainske flagg i barnetog er bare tull!, sier han til Nettavisen.

Les også: Dette er bunadtabbene du må unngå

Investor Øystein Stray Spetalen mener det motsatte:

- Ukrainske flagg i norske 17. mai-tog er tegn på at den friheten vi kjempet for, da vi var under andre lands herredømme og påvirkning - at vi kan akseptere at et land som er angrepet av et annet land, friheten de står og kjemper for, at vi kjemper sammen med dem, sier Spetalen.

- Hjertet banker for Ukraina

For sanger og skuespiller Mia Gundersen betyr 17. mai svært mye.

- Jeg har gledet meg så mye, 17. mai er rett og slett en veldig spesiell dag i mitt liv. Jeg elsker det!

Hun har følgende syn på om det burde være ukrainske flagg i 17. mai-toget:

- Med en gang det blir politisk, så forstår jeg at det blir debatt. Så tenker jeg med meg selv, at de som nå har kommet til vårt land, som har mistet så mye, jeg synes de skal få lov å bruke flagget sitt.

Hun vil ikke utelukke andre lands flagg på 17. mai, men sier følgende:

- Vi er i en helt spesiell situasjon i Europa nå, men når det gjelder andre lands flagg må vi ikke glemme at dette er Norges dag.

Skuespiller Mari Maurstad er i fyr og flamme over å endelig kunne feire 17. mai på ordentlig.

- Da jeg kom ut her nå fra T-Banen begynte jeg nesten å gråte. Husker nesten ikke hvor fantastisk det var - og alle menneskene som er så blide - åååh Norge, mitt Norge, jeg elsker 17. mai!, sier hun til Nettavisen.

Hun er delt når det kommer til spørsmål om det bør være tillatt med utenlandske flagg i barnetoget.

- Jeg tror ingen jeg kjenner vil si at det er dumt å tillate ukrainske flagg, vårt hjerte banker for Ukraina. Hun er imidlertid usikker på om det er en god ide med andre flagg i norske barnetog.

- Et godt signal

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) er svært stolt over at Norge som nasjon har 17. mai.

- Vi lever i en tid der vår form for nasjonaldagsmarkering er et godt signal til resten av verden om at det er barn vi skal være stolte av og ikke våpen, sier han til Nettavisen.

- Jeg er veldig klar på at jeg ønsker det norske flagg, men jeg er stolt av det norske flagg nettopp fordi vi ikke har forbud mot andre. Så hvis noen vil gå med ukrainsk, sågar russisk flagg, så får man lov til det. Jeg ønsker det norske flagget, men det vi har grunn til å være stolt over i Norge er ytringsfriheten og det å bære andre lands flagg er også en del av det, legger Stang til.

Schibsted konsernsjef Kristin Skogen Lund mener dagen blir litt spesiell.

- I disse tider blir man ekstra påminnet hvor viktig det er med frihet. Hun har et liberalt syn på flaggdebatten.

- Jeg er veldig fleksibel på sånne ting - så jeg tenker at ukrainske flagg må være helt greit. Det er viktig at 17. mai er en inkluderende dag. Folk må få feire nasjonaldagen på sin måte. Dagen og tradisjonen vår står så sterkt at jeg tror ikke utenlandske flagg utgjør noen trussel, sier Skogen Lund til Nettavisen.

Gleder seg

Nettavisen-sjef Gunnar Stavrum er også en av VIP-gjestene til Christian Ringnes og på vei inn på Grand fryder han seg over det fine været og alle folkene som fyller gatene.

- Man blir glad inni seg, sier sjefredaktøren som har lagt om livsstilen og gått ned 17 kilo siden nyttår. Selv om han er på vei til fest i Grands toppetasje blir det imidlertid ikke noe drikke- og etegilde. Han har noe helt annet på programmet senere på dagen:

Les også: – Poenget er ikke å gjøre 17. mai-toget til et demonstrasjonstog, sier MDG-politiker