Flere og flere land i Europa og i Norden er nå i en fase der de letter på strenge koronatiltak – til tross for at det er mye smitte.

Tirsdag åpnet Danmark helt opp og slapp alle smitteverntiltak. I Norge ble det presentert en rekke lettelser i koronatiltakene tirsdag kveld.

Verdens helseorganisasjon (WHO) holdt pressekonferanse om koronasituasjonen i verden tirsdag ettermiddag. De ble i etterkant spurt om hvordan de ser på gjenåpningene som finner sted i mange Europeiske land.

– For tidlig å erklære seier

– Det er for tidlig for ethvert land å enten overgi seg eller erklære seier over koronaviruset, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros er klar på at han ikke oppfordrer land til å stenge ned igjen, men at man fortsetter å overvåke og bekjempe viruset – spesielt den nye undervarianten av omikron, BA.2.

– Vi er bekymret over narrativet om at lettere sykdomsbyrde fra omikron og tilgang på vaksiner underbygger at tiltak ikke lenger er nødvendig. Ingenting kunne vært lengre fra sannheten, fortsatte han.

Les også: Koronatiltak lettes på: (Nesten) tilbake til normalen?

Millioner blir smittet på verdensbasis

WHO-toppene ble spurt om hvor tilrådelig er det å lette på tiltak før man ikke har nådd toppen av omikron-smittebølgen, når smitte spres i vidt omfang og når man ikke vet alt om omikronvarianten?

Landene som ble brukt som eksempel på de som nå åpner opp igjen var Danmark, Sverige og Norge.

Maria Van Kerkhove er epidemiolog og ekspert på smittsomme sykdommer. Hun leder det tekniske arbeidet vedrørende korona for WHO.

Hun understreker at det var titalls millioner nye omikron-tilfeller på verdensbasis forrige uke og at det også har vært en markant økning i antall koronadødsfall den siste tiden globalt sett.

– Dette skulle ikke ha vært tilfelle når vi har verktøy for å hindre det tilgjengelig, sier hun og lister opp vaksinasjon og velkjente smitteverntiltak som munnbind og avstand, sier Van Kerkhove.

Epidemiologen sier land rundt om i verden er på veldig forskjellige steder, og at det ikke en løsning som passer alle.

– Vi anbefaler å benytte seg av verktøyene som er tilgjengelig, og til å håndtere to aspekter ved dette farlige viruset, sa Van Kerkhove og siktet til at man må hindre at mange blir alvorlig syke og at man må hindre at viruset sprer seg.

– Ikke tidspunktet for å lette på alle tiltakene

Hun sa videre at hvordan land bruker disse verktøyene er opp til dem, men at WHO anbefaler å være varsomme.

– Mange land har ikke nådd omikrons bølgetopp enda. Mange land har lavt nivå av vaksinedekning, med veldig sårbare personer i befolkningen, så nå er ikke tidspunktet for å lette på alle tiltakene samtidig, sier hun og utdyper:

– Vi har alltid rådet til å vise varsomhet når man letter på tiltak, men også lette på tiltak i et stødig og sakte tempo – skritt for skritt. Det er fordi viruset er dynamisk og vi har fortsatt mye å lære om det. Selv om vi allerede vet mye, sier Van Kerkhove.

Den irske epidemiologen Michael Ryan er spesialist på smittsomme sykdommer og folkehelse. Han er administrerende direktør for Verdens helseorganisasjon (WHO). Han råder land til å ikke følge andre lands gjenåpning blindt, men ta egne vurderinger.

– Jeg tror landene du nevnte er i stand til å sette seg i en posisjon slik at de kan ta en avgjørelse – fordi de har en veldig høy vaksinasjonsgrad, spesielt blant de mest sårbare, sier Ryan.

Les også: Advarer mot korona-problem i ny rapport: «Har avslørt et stort behov»

– Alle er på forskjellig sted på vei over pandemi-fjellet

WHO-toppen sier land med mange vaksinerte er i en situasjonen der de har flere alternativer.

– De får flere måter å komme ned fra fjellet på en annen måte. Problemet er at alle er på forskjellig sted på turen over pandemi-fjellet, sier han.

Ryen har midlertid en oppfordring til land som er omgitt av land sm nå letter på koronatiltak:

– Det er veldig viktig at et land ikke følger et annets lands vei i blinde. Det er en måte en kan falle på. Hvert enkelt land må finne ut hvor de står, hvor de vil gå videre og kartlegge veien. Man kan se på andre lands erfaringer og hva de har gjort, men hver så snill å ikke følg andre land blindt, sier WHO-toppen.