RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: PIERRE DUCHARME (REUTERS)

Dette skal bare skje seks ganger til

Sist oppdatert:
Den amerikanske romferja Endeavour landet i Florida i natt.

Fartøyet landet ved Kennedy romsenter etter at været bedret seg nok til at det var trygt å avslutte romferden.

Endeavour har vært på et nesten to uker langt oppdrag ved Den internasjonale romstasjonen (ISS). Seks astronauter var med på ferden og deltok i arbeidet med å installere den siste store modulen i den amerikanske delen av stasjonen.

Nå gjenstår kun fire flyginger før USAs romferjer etter planen settes på bakken for godt.

Romfergene ble satt i drift i 1982, og har siden flydd 128 ganger ut i verdensrommet. De siste årene har romfergene trolig vært mest kjent for problemer, spesielt etter at varmeskjoldproblemene ble kjent etter at romfergen Columbia eksploderte på vei tilbake til jorden i 2003.

Hva som skjer etter de siste seks oppskytingene er uklart. NASA har ikke fullført romfergens etterfølger, som har blitt utsatt en rekke ganger. Etter at Barack Obama har barbert budsjettet til romorganisasjonen fra og med 2011, vil det mest sannsynlig ikke skje vesentlige ting i amerikansk romfart før det åpnes for private romaktører.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere