*Nettavisen* Nyheter.

Dette skal Obama ha sagt om Trump etter første møte i 2016

Det første møtet mellom påtroppende og avtroppende president i Det hvite hus fant sted 10. november i 2016.

Det første møtet mellom påtroppende og avtroppende president i Det hvite hus fant sted 10. november i 2016. Foto: Jim Watson (AFP)

- Han kan absolutt ingenting, skal Obama ha sagt i en fortrolig samtale etter møtet.

28.11.19 13:23

Daværende president Barack Obama inviterte Donald Trump til et møte i Det hvite hus noen dager etter at sistnevnte vant presidentvalget i november 2016.

Les også: Bush om Trumps tale: «That was some weird shit»

Trump ble innsatt som president i januar 2017. Siden den gang har Obama stort sett holdt seg til den strenge kutymen for tidligere amerikanske presidenter, som tilsier at en ikke skal snakke nedsettende i offentligheten om en sittende president.

Nå kan nettstedet Politico i korte trekk avsløre hvilke tanker Obama angivelig gjorde seg om Trump etter møtet i Det hvite hus.

- Han kan absolutt ingenting, skal Obama ha sagt i en fortrolig samtale med det som omtales av Politico som en «gjest» i Det hvite hus.

- Ønsket å være en ressurs

Etter innsettelsen i januar 2017, skal Obama ha ytret ønske om å ha en form for relasjon til Trump, som er vanlig mellom en tidligere president og sittende president, tilsvarende forholdet som Obama hadde med George W. Bush under sitt første år i Det hvite hus i 2009.

- Han ønsket å være en ressurs, sier Obamas tidligere pressetalsmann, Kevin Lewis, til Politico.

Det skal ha blitt gjort kun ett forsøk på å knytte Trump og Obama sammen etter innsettelsen. Det skjedde da Trump ringte Obama og takket for en skriftlig beskjed som Obama etterlot ham i Det ovale kontor. Men Obama var allerede reist på ferie til Palm Springs, og det ble aldri gjort noen nye forsøk på å knytte de to sammen.

- Weird shit

Tidligere president George W. Bush skal heller ikke ha vært særlig imponert over Trump, ifølge kilder. Etter innsettelsesseremonien til Trump på Capitol Hill i januar 2017, skal Bush ha uttalt seg nedsettende om talen til den nyinnsatte presidenten.

«That was some weird shit» (det var noe merkelige greier, fritt oversatt), skal Bush ha sagt, ifølge The New York Magazine som siterer tre anonyme kilder som var til stede.

Det angivelige Bush-sitatet er også gjengitt i Hillary Clintons bok. Clinton sto ved siden av Bush under seremonien.

Obama nyter nærmest en tilværelse som «syvende far i huset» i Det demokratiske partiet, hvor han rådfører demokratenes presidentkandidater i forkant av partiets nominasjonsprosess neste år. Obama skal blant annet ha gitt råd om at kandidatene bør vokte seg mot å bevege seg for langt ut på venstresiden om de skal ha en mulighet til å slå Trump i presidentvalget neste år.

Les også: Kina raser mot Trumps støtte til demonstrantene i Hongkong

- Sår tvil om Biden

Obama skal også angivelig ha antydet i en fortrolig samtale at hans tidligere visepresident Joe Biden ikke har det som trengs for å vinne, ifølge Politico.

Obama skal nylig ha sagt til én av demokratenes kandidater at han selv hadde en intim tilknytning til sin valgkrets under valgkampen i 2008, som han ikke lenger har. «Og vet du hvem som virkelig ikke har det? Joe Biden,» skal Obama ha lagt til.

Obama har foreløpig ikke gitt noe offisiell støtteerklæring til noen av de demokratiske presidentkandidatene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag