RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette skjedde på rabaldermøtet

Sist oppdatert:
Her gir iMarkedet.no deg all dramatikken på gårsdagens generalforsamling i Opticom. Les mer her
(Korrigert)

Onsdag gikk den svært dramatiske generalforsamlingen i Opticom av stabelen. Enden på visen ble at Orkla, Stordalen og Spetalen vant frem, dog med svært liten margin. Det var ekstremt jevnt og det sto bare noen tusener stemmer mellom de to forslagene.

Men selv om det endte dramatisk så var det hele opphetet fra første stund.

Du kan se hele generalforsamlingen og intervjuer her:

Webcast fra Opticom-møte

Fussell syk

Den store overraskelsen var at Thomas Fussell ikke kom på generalforsamlingen, og styremøtet møtte dermed ikke opp. Etter hva iMarkedet.no fikk opplyst hadde Fussell fått noen problemer med hjertet - noe som førte til at han få timer før generalforsamlingen ble lagt inn på Rikshospitalet. Legen hadde lagt ned forbud mot at han skulle komme.

Problemet på generalforsamlingen var at han ikke hadde sendt fullmakt for sine aksjer til en annen person før fristen, som var 5. desember, noe Orklas advokat Einar Greve protesterte knallhardt mot da skulle han heller ikke få stemme for aksjene.

Møteleder istemte for at Morten Opstad, advokat for Fussell og Opticom, kunne stemme for aksjene, noe som også skjedde.

Før generalforsamlingen var satt i gang var det hektisk aktivitet for å klagjøre at alle fullmakter var kommet korrekt inn og kobbelet av advokater sjekket hver minste detalj de kunne.

Ikke filming

Flere nettmedier hadde ønsket å sende live fra tilstelningen, men det ble det ikke anledning til. Ordstyreren ville ikke ha noe av direkte overføringer, og selv om blant annet Petter Stordalen hadde tatt til orde for dette protesterte han ikke da bilde og lydforbud ble igangsatt.

Rot med dagsorden

Orklas advokat Einar Greve kom igjen opp på talerstolen for å omgjøre på dagorden, altså i hvilken rekkefølge man skulle behandle sakene.

Greve hevdet at Fussell og Keith hadde gjort det slik at valg av styremedlemmer kom før redegjørelsen til styret om den gjennomførte emisjonen som Opticom gjorde samme dag det ble klart at Fussell og Keith sine aksjer ble tvangssolgt.

Dette ble vedtatt uten innvendinger fra det sittende styret i Opticom.

Emisjonen

Siden Thomas Fussell lå syk på Rikshospitalet kunne ikke han redegjøre for emisjonen som Orkla & Co. hadde rettet skarp kritikk mot var det advokat Opstad som leste opp et statement fra Fussell som var forberedt på forhånd.

På engelsk leste Opstad seg igjennom dokumentet som i liten grad kastet nytt lys over begivenhetene og omstendighetene rundt Opticoms famøse emisjon som var rettet mot Eric K. Simpson, som for øvrig selv satt i salen.

Spetalen raste mot Opticom

- Jeg har sammen med en annen gruppe investorer innkalt dere her i dag fordi en emisjon ble forfordelt en aksjonærgruppe, sa Øystein Stray Spetalen da han entret talerstolen for å gi sin replikk til emisjonen Opticom hadde foretatt.

Spetalen mente at det Fussell og Keith hadde gjort var å berike en aksjonær, Simpson, med informasjon som ikke var tilgjengelig i markedet og dermed handlet på innsidekunnskap. Det hadde også skjedd forfordeling.

- Opticom avholdt et styremøte klokken 21.00 om kvelden, sier Spetalen som mener at Fussell og Keith på dette tidspunktet visste hva som hadde skjedd – nemlig at deres aksjer var tvangssolgt av Credit Suisse First Boston.

- Etter styremøtet ble Eric Simpson vekket opp i Hong Kong der klokken er fire om morgenen. Han blir bedt om å gjennomføre en emisjon i selskapet på kurs 68 kroner. Aksjen åpner opp 20 prosent til tross for at de gjorde en emisjon på underkurs til noen av sine våpendragere, raste Stordalen som hevdet at Fussell hadde begått et lovbrudd.

Raste mot DnB NOR Markets

Spetalen kom også med en sikkelig tirade mot DnB NOR Markets, meglerhuset som blir assosiert som meglerhuset til Fussell og Keith.

- I en morgenmail fortalte DnB NOR Markets sine kunder at dette var siste dagen å kjøpe aksjer i Opticom på dersom man skulle stemme for dem. Samme dag som DnB NOR Markets sa dette så kjøpte aksjonærer som er forbundet med Keith og Fussell aksjer, sa Spetalen som la til at det var trist at meglerbordet til Norges største bank lar seg bruke på denne måten.

Gudesen beklaget

Hans Gude Gudesen satt i styret til Opticom da emisjonen man behandlet på generalforsamlingen ble banket igjennom.

Han forteller nå at han føler seg lurt og bruk at Fussell og Keith.

- Det tok flere dager før jeg forsto hva jeg hadde skrevet under på, sier Gudesen om emisjonen han signerte på i egenskap av å være styremedlem i Opticom.

Han sier videre at han ikke fikk rådføre seg med noen eller snakke med noen om den fullmakten han ga selskapet og han mener beskrivelsen fra Fussell om hva som har foregått rundt emisjonen ikke stemmer.

- Jeg var med på emisjonen, men jeg står her i dag og mener at emisjonen ikke skjedde riktig.

En småaksjonær tar ordet

En mindre aksjonær tok så ordet og gav Keith huden full.

- Nå må han komme hit og beklage at han har kalt alle aksjonærer for fascister og sammenligne oss med Robert Mugabe i Zimbabwe. Hver gang småinvestorer kommer så sier Keith bare: Hold Kjæft!

Simpson til veggs

Eric K. Simpson ble så stilt til veggs av Øystein Stray Spetalen som krevde å få vite en del fakta rundt det finansielle selskapet Simpson Financial, som gjorde emisjonen i Opticom. Han ville blant annet vite hvor mange emisjoner selskapet har gjennomført, hvor mange ansatte selskapet har, hvilken kapitalbase og så videre.

Simpson nektet å svare.

Keith nektet å svare

Det vakte harme hos opprørerne og de mindre aksjonærene da Einar Greve, Orklas juridiske sverdsvinger, krevde å få svar på en del vesentlige spørsmål rundt emisjonen som han følte ikke var kommet frem.

Som adm. dir. og styremedlem var Keith fullt kapabel og pliktig til å svare på dette.

Keith nektet å svare, men lot seg etter hvert lokke opp på talerstolen.

- Jeg er ikke forberedt. Det var Fussell som skulle redegjøre for dette. Vi går ikke inn i en offentlig "horselipping" sa Keith som sa at de har gitt sitt statement, at de tok muligheten på emisjonen og at de tre ganger tidligere hadde varslet en emisjon.

Greve kom hardt tilbake etter at Keith hadde satt seg.

- Det er ganske respektløst av deg å ikke svare på spørsmål. Ikke èn fra selskapet har hatt mage til å komme opp her, sa Greve og pekte på talerstolen. Han viste så frem en lovsamling og sier:

- Siden du er et styremedlem og adm. direktør i en norsk bedrift så tror jeg du har sett denne før og du vet at du må svare på spørsmål, sa Greve som høstet applaus.

Dramatisk prøvestein

Neste punkt på dagsorden var at det måtte velges nytt styre. Selskapet hadde før generalforsamlingen fire styremedlemmer, men styret ville foreslå å utvide med to representanter. Stordalen og Orkla ville utvide med to medlemmer.

Stordalen entret talerstolen og holdt et flammende og emosjonelt innlegg, som flere ganger ble pushet på av ordstyreren.

Han gjenntok sitt mediebudskap: Det onde skal ut. Det skal rykkes opp med roten. Han dundret også løs mot hvordan Fussell og Keith hadde ledet selskapet, og mente at han aldri før hadde vært borti et selskap med så mye manipulering og løgner og med en adm. direktør som jobber så lite.

Hårfin avstemning

Det var ikke store debatten etter Stordalens flammende innlegg, men en ble enige etter litt klabb og babb om at man stemme på tre forslag eller to.

Det ble til at man stemte på tre forslag. Det første var å beholde dagens ordning, noe som 70 aksjer stemte for, eller øke styret til seks representanter, noe som fikk 6.990.840 stemmer eller øke styret til fem representanter, noe Orkla og Stordalen hadde jobbet for. Det fikk 7.012.536 stemmer.

Med andre ord. Det var en forskjell på 21.625 stemmer.

Dramatisk styrevalg

Da selve representantene skulle stemmes over ble det en opphetet debatt som viste at Fussells sykdom og fravær satte Opticoms sittende styre fullstendig ut av spill.

Men før det ble det forklart fra alle parter at det var helt klart best med et kompromiss. Mens Orkla og Stordalen hadde jobbet for et styre bestående av blant annet Thomas Fussell, forsøkte Fussell tidligere i dag seg med flere styremedlemmer som Orkla tidligere hadde forslått, deriblant Brita Eilertsen og Anders Eckhoff.

Men både Eilertsen og Eckhoff gjorde det klinkende klart fra talerstolen at de ikke ville si ja til å sitte i et styre der majoriteten av makten ville være i hendene på Fussell og Keith.

Dermed hadde Fussells vikar for kvelden, Morten Opstad et problem. Han hadde ikke navn til styreplassene han skulle besette.

Det ble bedt om en fem minutters pause, til høylytte protester fra blant annet Anders Berggren i Orkla, men som ble innvilget.

Etter pausen ble det klart at Keith og Opstad ville kjøre frem et styre bestående av Thomas Fussell som styreformann, Hans Gude Gudesen, Robert Keith, Ralf Carballal og Kjersti Wicklund.

Resultatet endte med at det ble en knepen seier til Stordalen og Orklas forslag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere