Dette skjer når du fråtser

Foto: Crestock

Hva gjør en rask og kraftig vektøkning med kroppen?

(SIDE2): 18 studenter økte energiinntaket med 70 prosent. Det inkluderte to junkfood-måltider om dagen. I tillegg skulle de redusere den fysiske aktiviteten til tilsvarende 5000 skritt daglig. Alle var i utgangspunktet normalvektige.

Målet var å undersøke langtidseffektene av en rask og kraftig vektøkning, skriver forskning.no. Deltakerne fråtset mat i en hel måned, og la på seg i gjennomsnitt 6,4 kilo.

Ett år senere hadde de gått ned nesten 5 av de 6,4 kiloene de la på seg, mens da de veide seg igjen to og et halvt år etter fråtsemåneden, hadde vektnåla igjen snudd. Da veide de i gjennomsnitt 3,1 kilo mer enn før studien begynte.

- Det betyr at man helt enkelt bør unngå perioder med overkonsum og vektøkning, fordi det kanskje kan påvirke vekten lenger fram i livet, sier doktorgradsstipendiat Åsa Ernersson ved Linköpings Universitet til nettstedet.

Kan sette spor
Både fettprosent og vekt økte i perioden, og begge parametere holdt seg høyere enn før studien.

- Jeg tror jo at vektøkning i seg selv kan sette spor i kroppen som et slags minne, og at man kan ha lettere for å gå opp i vekt igjen. Men vi kan ikke si at det nødvendigvis er sånn for alle – det trengs flere studier, sier Ernersson.

Noen la på seg raskere enn andre, og nådde maksgrensa for studiens tolererte vektøkning, før de fire ukene var omme.

LES FLERE HELSESAKER HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag