Dette skriver IS om angrepene i ny utgave av Dabiq-magasinet

Fotomontasje av forsiden til propagandatidsskriftet Daqib og bilder som er publisert i magasinet. Brusboksen er angivelig den hjemmelagde bombet som ble smuglet om bord i det russiske passasjerflyet.

Fotomontasje av forsiden til propagandatidsskriftet Daqib og bilder som er publisert i magasinet. Brusboksen er angivelig den hjemmelagde bombet som ble smuglet om bord i det russiske passasjerflyet.

IS pryder forsiden med den makabre tittelen «Rettferdig terror».

19.11.15 11:35

«De splittede korsfarerne fra Øst og Vest trodde de satt trygt i sine kampfly mens de i all feighet bombet muslimene av kalifatet.» Slik innleder Den islamske stat (IS) forordet i siste utgave av terrorgruppens propagandatidsskrift, «Dabiq».

Forsiden av magasinet prydes med den grelle tittelen: «Rettferdig terror». I forordet er det mye fokus på terrorangrepet i Paris, som krevde 129 menneskeliv, og bombingen av det russiske passasjerflyet som gikk ned i Sinaiørkenen i Egypt forrige måned.

«De velsignende angrepene mot russerne og franskmennene ble vellykket utført til tross for den internasjonale etterretningskrigen mot Den islamske stat. Begge korsfarerlandene har utvilsomt ødelagt sine hjem med sine egne hender gjennom fiendtligheter overfor islam, muslimer og den muslimske majoriteten av kalifatet,» fortsetter forordet.

Les også: Hva er egentlig IS' strategi?

Hevn over Russland
Videre skriver Dabiq at IS besluttet å gå til angrep mot Russland etter at sistnevnte ble direkte involvert i Syria-krigen tidligere i høst.

«Etter å ha oppdaget en måte å kompromittere sikkerheten på Den internasjonale flyplassen Sharm el-Sheikh, og etter beslutningen om å ta ned et fly som tilhørte et land i den amerikanskledede koalisjonen mot Den islamske stat, ble målet endret til et russisk fly. En bombe ble smuglet om bord i flyet, noe som førte til at 219 russere og fem andre korsfarere døde, bare én måned etter den tankeløse beslutning (om å angripe IS red.anm.),» lyder forordet.

Bildet som ifølge IS-magasinet Dabiq viser bomben som førte til at det russiske flyet styrtet og de 224 om bord omkom. Foto: Handout (Reuters)

Deretter skrives det om Frankrikes deltagelse i luftkampanjen mot IS, som ble iverksatt i september i fjor, og hvordan franskmennene var blindet i troen om at den geografiske distansen ville «beskytte dem».

«Den islamske stat sendte sine modige riddere for å føre krig i hjemlandet til de onde korsfarerne, som etterlot Paris og dets innbyggere med sjokk og ærefrykt.»

- Tvunget ned på sine knær
Videre skrytes det i forordet av hvordan Paris ble «tvunget ned på sine knær», og at det ble innført unntakstilstand i hele landet som et resultat av «handlingene til åtte menn væpnet med automatgevær og bombebelter».

«Og med dette ble hevnen utført mot dem som følte seg trygge i cockpiten i sine kampfly.»

Les også: Fransk politi: - Diesel (7) ble drept av terroristene

Deretter følger en rekke trusler, hyllester av Allah kombinert med vers sitert fra Koranen. Videre blir en rekke IS-medlemmer, helt ned i 15-16-årsalderen, hyllet for sine angrep og drap på blant annet australsk og amerikansk militærpersonell tidligere i høst.

IS hyller også de mange knivangrepene mot sivile, israelske innbyggere som har funnet sted i høst.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad har vært IS-fange siden januar. Nå hevder de å ha drept ham. Foto: Privat (NTB scanpix)

- Nordman likvidert av IS
Etter forordet er det publisert to bilder som viser det russiske flyvraket og den angivelige bomben som ble smuglet om bord i passasjerflyet. I bildet av flyvraket er det innfelt bilder av passene til flere av de døde passasjerene. Den hjemmelagde bomben består av en brusboks, en fenghette og eksplosiver.

I samme utgave av Dabiq hevdes det at det norske gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er blitt drept. Statsminister Erna Solberg (H) har uttalt at det ikke er noen grunn til å tvile på denne påstanden. På siste side i magasinet er det publisert et bilde av en forslått, og trolig død, nordmann.

Nordmannen har sittet i fangenskap i over et halvt år.

Les også: Er det trygt å reise til Paris?

Ren propaganda
Forsker på militante, islamistiske bevegelser, Anne Stenersen, har tidligere uttalt til Nettavisen at man vet svært lite om IS’ strategi, men at man har omfattende kunnskap om deres propagandastrategi.

- Vi forsker på åpne kilder, blant annet på kilder som gruppene selv legger ut på nett. Men dette er propaganda. De legger ikke ut informasjon om de interne diskusjonene i ledelsen. Av naturlige årsaker ønsker de ikke å avsløre sin militære strategi eller strukturen i organisasjonen, uttalte forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Anne Stenersen, til Nettavisen.

- De har alltid en baktanke med det de legger ut på nett. Derfor vet vi såpass mye om IS’ propagandastrategi, men lite om de interne prosessene i organisasjonen, sa hun.

Den britiske journalisten John Cantlie skal ha forfattet en av artiklene i nyeste utgave av Dabiq. Det er dog ikke verifisert at artikkelen er ført i pennen av Cantlie.

- Advarer om et nytt 9/11-angrep
Et annet gissel, den britiske journalisten John Cantlie, har sittet i fangenskap hos IS siden november, 2012.

Cantlie har angivelig skrevet flere artikler som tidligere har blitt publisert i Dabiq. I den nyeste utgaven har han angivelig forfattet en ny artikkel hvor han advarer om at IS kan iverksette et terrorangrep mot Vesten som er på størrelse med 11. september-angrepene i USA.

Det er uklart når denne artikkelen ble skrevet, og det er ingen henvisninger til Paris-angrepet.

Det er seks måneder siden forrige gang én av Cantlie angivelig artikler ble trykket i Dabiq.

I den nyeste artikkelen skriver Cantlie angivelig at IS er i ferd med å bli en fungerende stat, og at Vesten bør vurdere en våpenhvile med jihadistene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.