Ingvild Kjerkol ut mot «kynisk» skjønnhetsindustri: − Gjør det for å tjene penger (VG)
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener at kosmetisk kirurgi ikke er kvinnehelse, men at det er uttrykk for en kynisk industri som vil kapitalisere på kvinners usikkerhet.

– Som helseminister heier jeg på alt som gir oss bedre helse. Jeg mener ikke skjønnhetsindustrien er et bidrag til det, sier Kjerkol til VG.

Kjerkols angrep kommer i kjølvannet av at skuespiller Pia Tjelta (45), blogger, podkast-vert og tidligere redaktør Vanessa Rudjord (46) og TV-profil Synnøve Skarbø (51) annonserte i forrige uke at de skulle etablere «Nordens ledende klinikk innen estetisk medisin».

Etter å ha fått massiv kritikk, valgte de tre kjente personlighetene å trekke seg fra prosjektet tirsdag.

Kjerkol reagerer på bruken av både ord som kvinnehelse i denne sammenhengen og «estetisk medisin».

– De bruker svermerisk språk for å kamuflere rene kommersielle interesser. De som har investert i slike klinikker, gjør det for å tjene penger, ikke for å behandle kvinners helse. Jeg ber dem være ærlige på det, sier helseministeren.. Les mer

Partier krever rask behandling av strømforslagene (NTB)
MDG, Rødt og Frp ber energikomiteen på Stortinget om lynrask behandling av alle forslagene om strømtiltak. Senterpartiet har det derimot ikke travelt.

– I utgangspunktet mener vi at vi skal ta oss noe tid til å behandle disse forslagene i ro og mak og kjøre en ordentlig komitébehandling, sier Sps energipolitiske talsperson Ole André Myhrvold til NTB.

Det første planlagte møtet i energikomiteen er først 4. oktober, opplyser komitéleder Marianne Sivertsen Næss (Ap) til NTB.

– Vi har enda ikke tatt stilling til alle forslagene som kom i går, sier hun.

MDG ber på sin side komiteen lage en tidsplan som legger opp til å ferdigbehandle forslagene i løpet av neste uke. Også Rødt og Frp ber om fortgang. Les mer

Senterungdommen forventer at moderpartiet trosser nytt EU-regelverk (Nationen)
Forrige uke vedtok EU-parlamentet nytt regelverk som begrenser bruken av bioenergi. EU ønsker å redusere produksjonen inn mot 2030, da brenning av tre kan slippe ut like mye karbon som kull.

Det nye regelverket er sentralstyremedlem i Senterungdommen, Dordi Boksasp Lerum, ikke fornøyd med. De nye retningslinjene viser at det er på tide at Norge skrotlegger EØS-avtalen – og det ved første anledning, mener hun.

– EU sine tvangsregler legger tøyler på norsk industri og norsk klimasatsing. I Norge er skogbruk en del av klimaløsninga. EU forstår ikke at Norge og Spania eller Hellas er forskjellige land, og at utsleppa må reduseres på ulike måter, sier Lerum.

Lerum ber nå norske myndigheter påvirke EU til å snu i saken.

– Vi forventer at regjeringa følger opp dette. Senterpartiet er partiet for skogbruket og distriktene, da kan vi ikke ha en EU-bremsekloss når vi prøver å løse klimakrisa, sier hun. Les mer (+)

Vindkraft i medvind (kommentar/leder – Dagsavisen)
Et flertall støtter nå mer utbygging av vindkraft på land. Det gir regjeringen etterlengtet medvind.

Energiminister Terje Aasland (Ap) er tydelig på hva som er løsningen på strømpriskrisen: Vi trenger først og fremst mer kraft. For å bygge ut mer kraft og dermed oppnå en bedre kraftbalanse, kommer vi ikke utenom vindkraft på land. Regjeringen får nå støtte i befolkningen når den legger nye planer for å bygge ut flere vindmølleparker.

Ferske tall fra Cicero senter for klimaforskning viser at 39 prosent nå sier ja til mer vindkraft på land, mens 34 prosent sier nei. Det er oppløftende. Les mer

Japans statsminister vil møte Nord-Koreas leder (NTB)
Japans statsminister Fumio Kishida gjentar tilbudet om å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

I en tale til FNs hovedforsamling natt til onsdag norsk tid sa statsministeren at Japan fortsatt står for den diplomatiske linjen som tidligere statsminister Junichiro Koizumi åpnet under et historisk besøk i Pyongyang for to tiår siden.

– Japan står klart til å begi seg ut i dialog i saker som er av felles bekymring, sa Fumio Kishida.

– Jeg er fast bestemt på at jeg vil møte Kim Jong-un uten noen betingelser og jeg kommer ikke til å gi slipp på noen mulighet der jeg kan handle med all mitt engasjement, sa han. Les mer