Varsler vannkraft-omkamper: − Ingenting kommer uten en kostnad (VG)
Frp-leder Sylvi Listhaug sier det haster å få bygget ut vannkraft – også i noen vernede vassdrag og sidevassdrag, for å unngå at Norge må importere enda mer dyr kraft fra Europa.

– Jeg tror det er på tide å stikke fingeren i jorda og innse at vi må ha mer kraftutbygging i Norge hvis vi på sikt skal få lavere priser. Ingenting kommer uten en kostnad, og da må vi se på hva vi kan gjøre som gir minst mulig inngrep i naturen, sier Listhaug til VG.

– Kraftkrisen vi har nå viser behovet for å fortgang på kraftutbyggingen i Norge, og FrP kommer til å fremme flere forslag for å bygge ut mer vannkraft fremover, legger Frp-lederen til. Les mer

Regjeringen tror på stans i privatiseringen av jernbanen – også etter 2023 (NTB)
Nye EU-regler krever at Norge må benytte anbud på togtrafikken etter 2023. Men regjeringen har fått «konstruktiv tilbakemelding» fra EU om mulig unntak.

– Vi har gitt tydelig uttrykk overfor EU-kommisjonen om hva som er regjeringens syn på kravet til konkurranseutsetting, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til NTB.

Og fortsetter:

– Vi har fått konstruktiv tilbakemelding på at vi sammen kan se på rammene for unntaksbestemmelsene som ligger i regelverket også etter 2023, med tanke på hvordan dette kan anvendes for norske forhold. Les mer

SV advarer Rødt mot å gjøre det rødgrønne byrådet til en motstander (Klassekampen)
SV-byråd Sunniva Holmås Eidsvoll advarer Rødt mot å bli mer konfronterende. Også MDG og Ap håper det gode samarbeidet i byrådet held fram.

Det har stormet rundt Rødt i Oslo etter at Siavash Mobasheri ble innstilt som førstekandidat i partiet. Kort tid etter trakk gruppeleder Eivor Evenrud seg med umiddelbar virkning. Nå maner Holmås Eidsvoll, byråd for oppvekst og kunnskap og leder i Oslo SV, til samarbeid på venstresiden.

– Jeg merker meg en noe mer konfronterende linje fra Mobasheri, det er ikke det samme som før, seier hun.

– Jeg har har sittet i bystyret i sju år, og basert på det er min erfaring at både Bjørnar Moxnes og Eivor Evenrud ønsket samarbeid. De ønsket gjennomslag, og de var gode til å forhandle. Vi har samarbeidet godt med Rødt, legger hun til. Les mer

FN-topp advarer Norge og rike land mot kutt (NTB)
Det kan få store konsekvenser hvis det kuttes i FN-støtten og bistanden, sier UNDP-sjef Achim Steiner.

Verdenslederne er denne uka samlet i FN. Pandemiens ringvirkninger, klimakrisen og de mange problemene Russlands krig i Ukraina har skapt preger toppmøtet.

– Folk kommer til å dømme oss med et kritisk blikk når verdens ledere samles her nå, sier Steiner i FNs utviklingsprogram UNDP.

Han sammenligner situasjonen med de verste krisetidene verden har vært i, tilbake til etterkrigsdagene da dagens FN ble til. Steiner er enig med FNs generalsekretær António Guterres som ber de rike landene bidra mer for å løse de mange krisene.

FN-toppen sier verden trenger Norge-ene der ute mer enn noen gang. Han frykter at andre land vil si at hvis Norge kutter eller ikke øker pengebruken, vil de gjøre det samme.

– Hvis stjernen begynner å gå baklengs eller vende oppmerksomheten vekk, kommer det til å ha en effekt, sier Steiner. Les mer

Fyrer kraftig tilbake mot Støre i «Putin-krangel» (Nettavisen)
Høyre-ledere Erna Solberg kraftig tilbake mot statsminister Jonas Gahr Støre etter at han kom med stikk til Høyre i et intervju med Nettavisen der han gikk til frontalangrep mot Frp-leder Sylvi Listhaug og hennes retorikk retorikk rundt Russland, Vladimir Putin og energiprisen.

Stikket til Erna var at Høyre burde vise en felles front mot Frp i saken.

– Hvis Gahr Støre hadde vært til stede i Stortinget mandag, så ville han hørt jeg slo fast at vi har en storstilt energikrise i Europa på grunn av Russlands krigføring. Det er ingen tvil om at Russland invasjon av Ukraina og kutt i gasseksporten til Europa, er hovedgrunnen til de økte kraftprisene, sier Solberg i en kommentar til Nettavisen. Les mer