Dette skriver utlendingene om Stoltenberg

Tidligere statsminister, nå påtroppende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, møtte pressen i statsministerens representasjonsbolig i Oslo fredag ettermiddag.

Tidligere statsminister, nå påtroppende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, møtte pressen i statsministerens representasjonsbolig i Oslo fredag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

«En elsket politiker og medfølende landsfader»

28.03.14 20:39

Nyheten om at Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i NATO ble positivt mottatt i medlemslandene.

Stoltenberg ser ut til å være et svært ukontroversielt valg av NATO-leder og han har lederne til alle stormaktene i ryggen når han begynner i jobben 1. oktober. Etter at NATO gikk ut med bekreftelsen alle ventet på fredag ettermiddag, kom Det hvite hus med følgende uttalelse:

- Som statsminister bygde han opp Norges militære kapasitet og bidro aktivt til NATO-operasjoner og politisk dialog. Vi er overbevist om at han er den mest skikkede personen til å sikre fortsatt styrke og enhet i NATO-alliansen, sa Obamas pressetalsmann Jay Carney fredag.

Fellesnevnere i internasjonale medier er at han regnes som pragmatisk, tålmodig og forutsigbar NATO-tilhenger og statsmann som ledet Norge på en trygg og solid måte gjennom finanskrise og 22.juli.

Les også:Solberg: - NATO får sterk og samlende leder

Her er noen reaksjoner fra verdenspressen:

«Mester-forhandler»

«Stoltenberg anses for å være en dyktig økonomisk politiker som fikk Norge gjennom finanskrisen relativt uberørt ved å bruke av landets massive oljerikdom» skriver Reuters under tittelen «Norges mester-forhandler blir ny NATO sjef»

«Stoltenberg er mer kjent for å fremme saker som kampen mot global oppvarming enn som militær leder. Likevel har han et rykte som en solid NATO-tilhenger etter tiden ved roret i Norge og blir sett på som en forutsigbar, tålmodig og pragmatisk politiker» skriver Wall Street Journal fredag.

«Norge blir sett på som en veldig seriøs forsvarsaktør og har alltid tatt utfordringen med Russland veldig, veldig seriøst», sier forsvarsekspert Daniel Keohane til Voice of America.

Trøstet en nasjon

«Til tross for sitt og Norges pasifistiske rykte, fikk Stoltenberg igjennom forslag om å bruke mer penger på forsvar i sin andre periode som statsminister. Han har alltid vært en trofast NATO-alliert. Han støttet George W. Bush sin krig mot terror etter 11. september og bidro til avgjørelsen om å sende tropper til Afghanistan hvor de (Norge) forble ut hans periode. Han støttet også alliansens bombing i Libya fior å styrte Gaddafi i 2011, skriver Washington Post.

«En elsket politiker og medfølende landsfader», skriver det tyske nyhetsbyrået DPA om Stoltenberg.

Hvis det på noen måte er mulig å bli født til å være politiker, «så var det nettopp det Stoltenberg ble i 1959», skriver danske Ritzau.

Hans far Thorvald Stoltenberg hadde flere viktige verv i Arbeiderpartiet og var både forsvarsminister og utenriksminister, og også hans mor Karin Stoltenberg var et aktivt medlem i Arbeiderpartiet, påpeker nyhetsbyrået.

«Slik sett lå det i også i kortene for Stoltenberg å gå inn i politikken, og allerede som 14-åring gikk han til sine første politiske møter», forteller Ritzau.

Stoltenberg har også en stor stjerne i de arabiske landene.

«For mange utenfor Norge er han mest kjent for å ha trøstet en nasjon og talt mot hatefull retorikk etter at Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker, flesteparten tenåringer», skriver Al Arabiya.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.