*Nettavisen* Nyheter.

Dette skulle ikke kommet ut til kundene

INTERNT: Denne informasjonen, der det fortelles om en prekær mangel av storfe, skulle ikke ha blitt hengt opp for kundene, ifølge Kiwi.

Kiwi advarer mot kjøttmangel.

22.04.14 12:17

OSLO (Nettavisen): Kundene hos Kiwi Torshov i Oslo, har nok sperret øynene litt ekstra opp etter å ha lest oppslaget ved kjøtthyllene.

Der blir de nemlig advart mot at det kan bli mangel på både biff, fileter, karbonadedeig og koteletter.

«Vi er nå i en situasjon hvor det blir mer og mer krevende å få tak i fersk norsk storfekjøtt. Situasjonen er særlig prekær for storfe sortering 5 % karbonadedeig og biffer/fileter», skriver Kiwi.

Men nå viser det seg at denne informasjonen ikke skulle ha blitt videreformidlet til kundene.

- Dette er ment som intern informasjon til butikkene, og plakaten er hengt opp ved en misforståelse, sier kommunikasjonsrådgiver Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til Nettavisen.

Informasjonen har hengt oppe i butikken i flere dager.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her er oppslaget som møter kundene hos Kiwi Torshov, der det blir advart mot en kjøttmangel.

1500-2700 dyr for lite
Det påpekes at innmeldingen av norsk storfekjøtt varierer med et underskudd på mellom 1500 og 2700 dyr per uke i forhold til etterspørselen i markedet (420.000 - 750.000 kilo per uke).

«Det jobbes kontinuerlig for å fremskaffe råvarer, men vi avkortes daglig fra råvareleverandører og dette går dessverre ut over leveringsevnene av karbonadedeig til butikkene», står det videre.

Det opplyses også at kjøttmangelen vil vedvare til myndighetene åpner for import.

- Hvor stort er problemet?

- Tilgangen på enkelte råvarer er utfordrende, sier Aakvaag Arvin, og viser samtidig til at Statens landbruksforvaltning har besluttet å kutte tollen på storfekjøtt for å hindre en biffkrise i vår.

- Forhindrer en mankosituasjon
Statens landbruksforvaltning (SLF) kjenner godt til kjøttmangelen, og bestemte i forrige uke å redusere tollsatsen på bakparter av storfe, såkalte pistoler, fra kroner 66,40 til 24,50 per kilo fra 28. april til 25. mai.

- Bakgrunnen er at man ser at det er i ferd med å bli en knapphet på enkelte stykningsdeler og enkelte produkter i Norge, sier seksjonsleder Harald Moksnes Weie i SLF til Nettavisen.

Han påpeker at det i tillegg er store kvoter på storfekjøtt som er fordelt mellom ulike importører, som det fortsatt er en del igjen av.

- Men burde dere ikke klart å forutse dette tidligere, før det ble så prekært?

- Nå mener vi at man forhindrer en mankosituasjon med de grepene som er tatt, sier Moksnes Weie, som mener norske forbrukere nå ikke har noe å frykte.

- Ikke selvforsynt i Norge
Problemet ligger rett og slett i at markedet etterspør mer fileter og biffer enn det man er i stand til å få fram av norske slakt.

- Det har vært et problem lenge at vi ikke har vært selvforsynt med storfekjøtt i Norge, sier han.

- Burde man ikke da heller gjøre alt for å øke produksjon her hjemme?

- Det er en politisk målsetting å produsere så mye man kan i Norge, sier Moksnes Weie.

Det er Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF) som har anmodet Statens landbruksforvaltning om nedsatt tollsats for storfepistoler.

Også lite nakkekoteletter
I den interne Kiwi-informasjonen kommer det også fram at det vil bli avkortinger i levering av nakkekoteletter.

«Bakgrunnen for dette er meget stor aktivitet med store uttak av råvarer i kombinasjon med at avtale råvarevolumer ankommer for sent for produksjon», står det hos Kiwi Torshov.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.