RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette smøret bør du unngå

(Foto: Shutterstock)
Sist oppdatert:
De feteste typene inneholder over 80 prosent fett. Se hvilke du bør velge.

(SIDE2): Smør er ikke smør! Det fins uendelig mange muligheter når du skal velge smør på brødet eller til baking og steking. Noen typer inneholder så mye som 82 prosent fett, mens andre bare inneholder 27 prosent fett. Det er heller ikke slik at oljer er mer kalorifattige enn smør/margarin. De inneholder nemlig 100 prosent fett, men inneholder ofte mer av det sunne fettet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- For eksempel gir meierismør 746 kcal per 100 gram, mens oljer gir 900 kcal per 100 gram. Både smør og oljer inneholder mettet fett, men oljer inneholder ofte mindre mettet og har mer flerumettet fett. Det er avhengig av hvilken type olje man velger. Her blir det viktig å lese varedeklarasjonen for å se hvor stor andel som kommer fra mettet og umettet fett. Skal man bruke olje er olivenolje og rapsolje gode alternativer, fordi de er rike på enumettede fettsyrer, sier ernæringsfysiolog Hanne Rustad i Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Hvor mye fett på brødskiva?
En vanlig porsjonsstørrelse med smør på en brødskive er cirka 5 gram. Bruker du meierismør får du i deg omtrent 4 gram fett, og av dette er 2,6 gram mettet fett. Velger du å bruke en margarintype utgjør dette en like stor andel fett.

- Det mange ikke vet er at det også er mettet fett i margariner, mengden varierer fra rundt 5 prosent til nærmere 40 prosent. Her vil jeg anbefale å lese på pakningene for å finne den med minst mettet fett og heller velge dem som har mer umettet fett, mener Rustad.

Offentlige anbefalinger
«Helsedirektoratet anbefaler myk vegetabilsk margarin, flytende margarin eller olje framfor hard margarin eller smør. Det er sunnest å spise så lite som mulig av de produktene som inneholder mye mettet fett. De produktene som blir harde når de står i kjøleskapet, slik som meierismør og noen typer margarin, inneholder mettet fett, mens matoljer, flytende margariner og myke margariner inneholder mindre mettet fett og mer enumettet og flerumettet fett.»

- Helsemyndighetene anbefaler at 25-35 prosent av energien vi får i oss i løpet av en dag kommer fra fett, hvorav maksimum 10 prosent fra mettet fett. Dette utgjør for en voksen person omtrent 22 gram mettet fett maksimalt i løpet av en dag. Det gjør at det er rom for å bruke meierismør på brødskiven eller til steking i blant, dersom man ønsker det.

LEGGER IKKE PÅ SEG: Stian Nilsen legger ikke på seg og bryr seg derfor mer om smaken enn hva smøret inneholder.
LEGGER IKKE PÅ SEG: Stian Nilsen legger ikke på seg og bryr seg derfor mer om smaken enn hva smøret inneholder.

Sjekker ikke innholdet
Stian Nilsen bruker Bremykt og Tine vanlig smør. Han pleier ikke å sjekke innholdet på pakningen.

- Jeg er av den heldige typen som ikke legger på meg. Men jeg er utdannet kokk, så jeg vet om det med farlige fettsyrer. Men om smøret inneholder Omega-3 det gir jeg blanke i. De skal tilsette mye for at det skal ha noen effekt og dersom de tilsetter så mye, så vil det gå utover smaken, sier han til Side2.

Nilsen er mest opptatt av smaken, og han har sin egen blanding til matlaging.

- Jeg bruker 50/50 olje og vanlig smør, det gir god smak. Bremykt kan man jo steike i også, sier han.

Han kommer ikke til å bytte favorittsmør selv om han nå vet at Brelett omega-3 er det sunneste i testen.

- Spør du meg har de tynnet det ut så mye at det sikkert er ubrukelig. Jeg kommer overhodet ikke til å bytte, for jeg går etter det som smaker best. Hadde jeg hatt et fedmeproblem, så hadde jeg så klart tenkt annerledes, sier Nilsen.

OPPTATT AV SUNNHET: Tove Kadir er opptatt av at smøret skal inneholde sunne planteoljer.
OPPTATT AV SUNNHET: Tove Kadir er opptatt av at smøret skal inneholde sunne planteoljer.

Tove Kadir bruker Vita hjertego og er, i motsetning til Nilsen, mer opptatt av hva smøret inneholder.

Er du opptatt av at det skal være sunne planteoljer i smøret?

- Ja, egentlig. Jeg har gått på livstilsendringskurs og der lærte jeg om Vita. Utenom det bruker jeg som regel olje til steking, men jeg bruker Vita flytende til fisken, sier hun til Side2.

Kadir har lyst til å prøve Brelett omega-3 nå som hun vet at den har enda mindre fett enn Vita hjertego.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Her er listen av smør etter hvor mye fett de inneholder, fra minst fett til mest fett.

Vi har også tatt med hvordan produsenten presenterer produktet:

NB: Rekkefølgen på produktene under ble lagt ut feil da denne artikkelen ble publisert. Dette er nå endret. Side2 beklager denne feilen.

Brelett omega-3 fra Fjordland Brelett Omega 3 på to brødskriver (ca 12 gr) dekker 1/4 av anbefalt daglig inntak av marine omega 3 fettsyrer.

Ingredienser: skummetmelk, rapsolje, fløte, fiskeolje, vegetabilsk fett, melkesyrekultur, modifisert tapiokastivelse, salt, stabilisator (natriumsitrat, dinatriumfosfat), emulgator (mono- og diglycerider av spisefett, polyglycerolpolyrisinolat), surhetsregulerende middel (natriumhydroksid), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), aroma, farge (betakaroten), vitamin A (retinol-palmitat), vitamin D (kolekalsiferol).

Næringsinnhold pr. 100 g
283 kcal
Protein 7 g
Karbohydrat 3 g
Fett 27 g
Salt 1,0 g
Mettet fett 9 g
En-umettet fett 12 g
Fler-umettet fett 5 g

Vita Proaktiv fra Mills
Vita Proaktiv er en margarin som reduserer kolesterolet med 10 prosent på 3-4 uker, ifølge produsenten. Det er en lettmargarin (35 prosent fett) av raps- og solsikkeolje tilsatt plantesteroler.

Innhold per 100 g vare
315 kcal
35 g fett (hvorav 6 g mettede fettsyrer, 15 g enumettede fettsyrer og 11 g flerumettede fettsyrer)

Vita hjertego fra Mills
Vita hjertego’ lettmargarin (40%) er hovedsakelig basert på raps- og solsikkeolje. Lett margarin egner seg derfor til brødskiven, men ikke til steking og baking.

Innhold per 100 g vare


360 kcal
0,5 g Protein
0,5 g Karbohydrat
40 g Fett (Hvorav mettede fettsyrer 8 g, enumettede fettsyrer 15 g, flerumettede fettsyrer 15 g
0,5 g Kostfiber
0,5 g Natrium
900 mg (113 %¹)Vitamin A
8 µg (160 %¹)Vitamin D
12 mg (120 %¹)Vitamin E

Brelett fra Fjordland
Brelett ble lansert i 1987, og er i dag den største lettmargarinen i Norge.

Ingredienser: skummet melk, kjernemelk, fløte, rapsolje, vegetabilsk fett, melkesyrekultur, salt, emulgator (mono- og diglycerider av spisefett), stabilisator (natriumsitrat, dinatriumortofosfat), surhetsregulerende middel (natriumhydroksid), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), farge (betakaroten), aroma, vitamin A (retinolpalmitat), vitamin D (kolekalsiferol)

Næringsinnhold pr. 100 gram
396 kcal
Protein 7 g
Karbohydrat 2 g
Fett 40 g
Salt 1,2 g
Mettet fett 18 g
En-umettet fett 15 g
Fler-umettet fett 5 g

Soft Oliven - Nå 33 prosent lettere
Soft Oliven er blitt 33 prosent lettere.
Innhold per 100 g
360 kcal
40 g fett (hvorav 12 g mettede fettsyrer, 12 g enumettede fettsyrer og 12 g flerumettede fettsyrer)

Soft margarin fra Mills
Produktene inneholder sunne planteoljer og vitamin A, D og E.
Soft har følgende varianter:

Soft Light
Lettmargarin med sunne planteoljer.

Innhold per 100 g
360 kcal
40 g fett (hvorav 12 mettede fettsyrer, 9 g enumettede fettsyrer og 17 g flerumettede fettsyrer)

Soft Flora
Egner seg like godt til steking og baking som på brødskiven. Planteolje rik på umettede fettsyrer.

Innhold per 100 g
630 kcal
70 g fett (hvorav 21 g mettede fettsyrer, 16 g enumettede fettsyrer og 29 g flerumettede fettsyrer)

Soft Ekstra
Plantemargarinen med ekstra fyldig og god smak. En smøremyk margarin hovedsakelig til smørbrød.

Innhold per 100 g
630 kcal
70 g fett (hvorav 21 g mettede fettsyrer, 16 g enumettede fettsyrer og 29 g flerumettede fettsyrer)

Soft Spesial
Soft Spesial er varianten uten soya og melk.

Innhold per 100 g
720 kcal
80 g fett (hvorav 22 g mettede fettsyrer, 27 enumettede fettsyrer og 27 g flerumettede fettsyrer)

Melange fast margarin
Melange kan brukes til steking og baking, samt småkaker. Melange i pakke er laget av vegetabilske oljer, er transfri og inneholder vitaminene A og D.

Innhold per 100 g
720 kcal
80 g fett (hvorav 36 g er mettede fettsyrer, 19 g enumettede fettsyrer og 21 g flerumettede fettsyrer)

Flytende Melange
Dette er en mellomting mellom vanlig margarin og olje. Flytende Melange egner seg spesielt godt til steking og baking der hvor margarinen skal smelte, og er fin å benytte i ferdige brød- og kakeblandinger. Flytende Melange er laget av sunne planteoljer og er transfri.

1 dl Flytende Melange tilsvarer ca 100 gram vanlig margarin
1 spiseskje tilsvarer ca 15 gram.

Innhold per 100 g
720 kcal
80 g fett (hvorav 11 g mettede fettsyrer, 17 g enumettede fettsyrer og 47 g flerumettede fettsyrer)

Kviteseidsmør fra Tine
Kviteseidsmør er bygd på tradisjoner fra Kviteseid i Telemark og er kjernet på gammeldags vis. Det produseres på TINE Meieriet Sør Setesdal, som er Norges minste meieri.
Ingredienser: Fløte, salt, melkesyrekultur, farge (betakaroten E 160b)

Næringsinnhold per 100g
737 kcal
protein 1 g
karbohydrat 1 g
fett 81 g
vitamin A 1200 µg (150 %')
vitamin E 1,7 mg (17 %')
natrium (tilsvarer 2,5 g salt) 1,0 g

Bremykt fra Fjordland
Bremykt inneholder 70 prosent smør og 30 prosent rapsolje.
Ingredienser: Fløte, rapsolje, salt, melkesyrekultur, vitamin A (retinolpalmitat), vitamin D (kolekalsiferol)

Næringsinnhold pr. 100 gram
746 kcal
Protein 1 g
Karbohydrat 1 g
Fett 82 g
Salt 1,3 g
Mettet fett 35 g
En-umettet fett 32 g
Fler-umettet fett 10 g

TineSmør
TineSmør passer meget godt til baking, steking, i sauser, supper og på brødskiven. Husk å ta smøret ut av kjøleskapet en stund før bruk.

Ingredienser: Fløte, koksalt, melkesyrekultur, vitamin D (kolekalsiferol)

Næringsinnhold per 100g
746 kcal
protein 1 g
karbohydrat 1 g
fett 82 g
vitamin A 1200 µg 150 %'
vitamin D 8 µg 160 %'
vitamin E 1,7 mg 17 %'
natrium (tilsvarer 1,5 g salt) 0,6 g

TineSmør med Havsalt
Et rent naturprodukt som er kjernet på tradisjonelt vis og tilsatt grovkornet, mineralholding havsalt fra Middelhavet.
Ingredienser: Fløte, havsalt, melkesyrekultur.

Næringsinnhold per 100g
746 kcal
protein 1 g,
karbohydrat 1 g, f
fett 82 g
vitamin A
1200 µg (150 %*),
vitamin E 1,7 mg (17 %*),
natrium (tilsvarer 1,5 g salt) 0,6 g.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere