RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette solsystemet ligner vårt eget

Foto: ESO/L. Calçada
Sist oppdatert:
Astronomer har gjort en ny oppdagelse, et solsystem som ligner veldig på vårt eget.

Jakten på eksoplaneter - planeter som går i bane rundt andre stjerner enn vår egen - har vært en økende besettelse for verdens astronomer de siste tiårene. Mange er oppdaget, men nå har eksoplanetjegerne gjort et funn som virkelig vekker oppsikt.

Solsystemet man har funnet kretser rundt en stjerne som har fått navnet HD 10180.

Står på en fjelltopp
- Dette er et eksempel på at ny teknologi driver forskningen fram, sier Andreas O. Jaunsen, astronom tilknyttet Universitetet i Oslo, til Nettavisen. Han har selv besøkt La Silla-observatoriet på en fjelltopp 2400 meter over havet i en ørken nord i Chile. Her står det 3,6 meter store teleskopet og spektrografen som er eksoplanetjegernes viktiste våpen.

- Det er et ufattelig stabilt og nøyaktig instrument, sier Jaunsen. Han er en av flere norske astronomer som følger denne delen av forskningen med argusøyne.

127 lysår unna
- En ny æra i eksoplanetforskningen, skriver hovedforfatter Christope Lovis i en nylig publisert forskningsartikkel om solsystemet. Det spesielle med oppdagelsen er at dette planetsystemet - 127 lysår unna - ligner vårt eget, heter det i en pressemelding fra European Southern Observatory (ESO), en ledende organisasjon innen astronomi. Så langt har forskerne funnet fem planeter, men det skal være tegn til ytterligere to.

I den seks år lange studien brukte astronomteamet altså teleskopet og den såkalte HARPS-spektrografen ved La Silla-observatoriet.

Måler «slingring»
Det spektrografen måler er stjernens ørlille slingring som forårsakes av gravitasjonstiltrekningen fra planetene. I dette tilfellet er det målt fem slike sterke signaler, noe som indikerer planeter i neptunklassen. I tillegg sier forskerne at de har grunn til å tro at det finnes ytterligere to planeter. Hvis det stemmer, vil en av dem ligne på Saturn. Den andre vil være den minst massive eksoplanet som noensinne er oppdaget med en masse på rundt 1,4 ganger jordas, ifølge eso.org.

Mens de andre er gassplaneter, er dette etter alt å dømme en steinplanet, som vår egen jord. Men det er en varm planet. Den ligger svært nær moderstjernen, kun 2 prosent av avstanden mellom jorda og vår sol. Et år på denne planeten vil derfor kun vare en drøy dag i vår målestokk.

Følger et visst mønster
Forskerne mener dessuten å ha funnet bevis for en regelmessighet i avstandene fra stjernen til de ulike planetene, noe som også er tilfelle i vårt eget solsystem.

- Dette kan være et trekk som sier noe om dannelsesprosessen til planetsystemene, sier et av medlemmene av forskerteamet, Michel Mayor, ifølge eso.org.

Så langt har astronomene oppdaget femten systemer med minst tre planeter.

Les mer og se flere bilder på European Southern Observatory

- Tror ikke vi er alene
- Den steinplaneten som nå er oppdaget er neppe et egnet sted for liv, men det vil overraske meg om ikke astronomene en dag finner intellegent liv i et annet solsystem, sier Jaunsen til Nettavisen. Han tror det kun er et spørsmål om tid.

- Jeg mener det er urimelig å tro at vi er alene. Men planetene man i så fall må lete etter må ligge i en avstand omtrent som avstanden mellom Venus og Mars og vår sol, sier han.

- Har noen sett eksoplanetene som er oppdaget?

- Ikke de planetene som kretser rundt HD 10180, men andre. Da jeg jobbet på et av observatoriene i Chile i 2004 ble det gjort en slik observasjon av en eksoplanet, og jeg har sett bildene, sier han.

Se bildet av eksoplaneten som ble oppdaget i 2004 her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere