BLINDERN (Nettavisen): Ekspert på norske politiske forhold, Bernt Aardal, følger nøye med på hva som utspiller seg over Atlanteren.

3. november, står valget mellom sittende president, Donald Trump, og Demokratenes utfordrer: Joe Biden.

- Jeg skal sitte oppe hele valgnatten, jeg, sier han engasjert når vi møter ham på Blindern.

Les også: - Tabbeuttalelse kan bremse Trump

- Derfor er det som nå skjer så skummelt

- Folk må kunne stole på at et valg går ordentlig for seg, det er helt grunnleggende. Det er derfor det som nå skjer i USA er så skummelt, sier den erfarne valgforskeren - og utdyper:

- Trump gir uttrykk for at du kan ikke stole på opptellingen og antyder at han vil ikke stole på resultatet, sier Aardal.

- Det er noe av det mest fundamentale med et demokrati at folk har tillit til at det går riktig for seg, det vil jo alltid være noe rusk i maskineriet, men totalt sett må vi kunne stole på valgresultatet.

Les også: New York Times kaller Trump USAs verste president

- Blir litt nervøs

- Hva tror du blir utfallet?

- Jeg tror mange er bekymret fordi presidenten uttaler seg som han gjør. Man blir litt nervøs. I nyere demokrati sier man at selve testen får man ved å spørre «godtar den som vant i første omgang, resultatet ved et tap?»

- Og det er ingen selvfølge, sier Aardal.

- Men kan det skje i USA også?

- Det vil jo være galskap. Det vil jo være galskap, gjentar Aarebrot - som mener poststemmer skaper mye usikkerhet, i tillegg til pandemien.

Les også: Derfor skygget Barrett banen i viktig avgjørelse for Trump

- Poststemmer er sårbart av flere grunner, det kan både lede til juks, men også sette prinsippet om «hemmelig stemmegivning» under press. Du skriver jo bare partinavnet på en lapp og sender av gårde.

- I Valglovutvalget mener mange av oss at et elektronisk system ville vært langt bedre og sikrere.

Et gjennomsnitt av de siste landsdekkende meningsmålingene gir Biden en oppslutning på 51,3 prosent, mot 42,4 prosent for Trump, viser status per 19. oktober.

Les også: Republikanerne kraftig ut mot Twitter: - Hvem i helvete var det som valgte deg herr Dorsey

- Skulle ikke tro det er mulig

- Tror du Trump kan vinne en ny periode?

- Man skulle nesten ikke tro det er mulig, og skal vi tro meningsmålingene, ligger han veldig dårlig an.

- Men kan vi stole på meningsmålingene?

- Ja, egentlig! De var også bedre enn sitt rykte i 2016 da det var små marginer i noen stater. Det amerikanske valgsystemet går tilbake til Republikkens begynnelse som gjør at hvis du vinner med noen få prosenter i en stat, vinner du alle valgmennene.

Les også: Clinton fikk over 1 million flere stemmer enn Trump

- Det skal dermed veldig lite til for at du kan stikke av med alle valgmennene! Dermed blir feilmarginene ved meningsmålingene ekstremt viktige, forklarer han.

- I lys av dette sier nå instituttene bak målingene at de har skjerpet seg og nå har større utvalg, også på landsbygda, sier Aardal.

Men Trump vil ikke forplikte seg til en fredelig maktovertakelse.

– Vel, vi blir nødt til å se hva som skjer. Dere vet at jeg har klaget mye på stemmesedlene, og de er en katastrofe. Bli kvitt dem, og det vil ikke bli noen overtakelse, ærlig talt. Det vil bli en fortsettelse. Stemmesedlene er ute av kontroll, har han uttalt til CNN.

Les også: Trump i fyr og flamme i ny video i natt: - Alle skal få det. Gratis!

Avgjørende vippestater

Vippestatene Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona blir trolig avgjørende for årets valgutfall, ifølge RealClearPolitics.

De siste meningsmålingene gir Biden et forsprang i disse seks delstatene.

Et gjennomsnitt av meningsmålinger i de seks delstatene gir Biden 49,2 prosent, mot 44,9 prosent for Trump, per 19. oktober.

Les også: Harald Magnus Andreassen: - Dette er det verste utfallet av USA-valget

- Tragisk

Utviklingen i USA er dyster, mener professoren:

- Selv om Biden skulle vinne, slik det ligger an til, ser vi en polarisering – splittelse – i det amerikanske folket, som er tragisk, sier Aardal.

- Hvis Trump ikke godtar et mulig valgnederlag – hva vil skje da?

- Da kommer Høyesterett inn, og der er man redd for Trumps påvirkning på dommerne. Men der er det også mange som er prinsipielle.

Likevel:

- Hvis det blir en ren politisk domstol, risikerer de som nå har flertall, at domstolen utvides slik at vi til slutt får en drøss med høyesterettsdommere.

- Så man risikerer en del hvis man begynner på den galeien, advarer Aardal.

Joe Biden sier at hans standpunkt i spørsmålet om å utvide USAs høyesterett vil avhenge av hvordan Senatet behandler Trumps nominasjon av Amy Coney Barrett.

Barrett er blant dem som advarer mot politisering av domstolene.

Les kommentaren: I natt viste Trump at han er en mann å stole på

Håper på klar valgseier

– Myndighetenes politiske beslutninger og verdidommer må gjøres av folkevalgte politikere som står til ansvar overfor folket, sa Barrett da hun ble grillet 11. oktober.

Jo tydeligere valgresultatet blir, jo lettere vil det være å godta, mener Aardal:

- Det er mange som er bekymret nå. Men jeg tror det er avgjørende hvor klart valgresultatet blir. Blir det veldig jevnt, vil det nok bli stilt spørsmål ved for eksempel om alle poststemmene er kommet frem, påpeker Aardal.