Nederlandsk politi gjorde i 2020 et oppsiktsvekkende funn av et lydtett torturkammer på innsiden av en shipping-konteiner i Brabant i Nederland. En nederlandsk aktor sier torturkammeret, som antakelig ble anvendt av narkotikaforbrytere, bør minne moderate brukere av kokain om konsekvensene av deres vaner.

Les også: Nederlandsk politi med enormt kokainbeslag på bondegård

Aktor Koos Plooij uttalte til en domstol i Amsterdam at den voldelige narkotikahandelen var et «motbydelig, men tilsynelatende uunngåelig» resultat av utbredt bruk av ulovlig narkotika i Nederland og nærliggende nasjoner.

- Spørsmålet er hvor mange folk er villig til å innrømme at det faktisk er en sammenheng mellom deres kokainbruk - enten det er for å feste, håndtere stress eller undertrykke psykologiske problemer - og underverden som er mer enn villig til å imøtekomme etterspørselen, men da i henhold til egne regler som innebærer å korrumpere og undertrykke, uten at noe eller noen blir spart, sa aktor Koos Plooij i rettssalen.

Uttalelsene falt under rettshøringen til elleve mistenkte som står anklaget for planer om å ta livet av rivaler i det tilsynelatende torturkammeret, skriver The Guardian.

- Tannlegestol, skalpell og gassbrennere

Det var sommeren for to år siden at nederlandsk politi gjorde funn av syv shipping-konteinere i Wouwse Plantage i Brabant. Seks av konteinerne ble angivelig brukt som en slags «celler» og inneholdt håndjern til bruk for både hender og føtter.

Mens i den syvende konteineren ble det gjort funn av en modifisert tannlegestol med tilhørende stropper til å binde fast armer og bein, hammer, skalpell, nebbtang, avbitertenger, beskjæringssaks, gassbrennere, strips og gaffateip. Konteineren var også lydtett.

Politiet gjorde også funn av en fryseboks som var stor nok til å oppbevare en voksen person, samt et mørtel-blandekar med vanntortur som angivelig tiltenkt bruksområde.

Les også: Kokain havnet i søpla på tysk fruktlager

- Familiemedlemmer var også risikoutsatt

Påtalemyndigheten fortalte retten at familiemedlemmer av rivaliserende narkotikaforbrytere også risikerte å bli «holdt fanget under de mest barbariske omgivelser».

FNs kontor for narkotikabekjempelse og kriminalitet (UNODC) uttalte i fjor sommer at pandemien har presset flere mennesker inn i narkotikamisbruk.

UNODC frykter også at pandemien vil føre til økt ulovlig dyrking av opiumvalmuer og kokablader.

Økt narkotikamisbruk knyttes til den økte arbeidsledigheten og den økonomiske krisen som har kommet i kjølvannet av pandemien.

Les også: Kokain verdt mange millioner kroner fløt i land

Studie om kokainbruk i utelivet i Oslo

Folkehelseinstituttet (FHI) publiserte nylig en studie om kokainbruk i utelivet i Oslo.

«Målet var å få en bedre forståelse av hvorfor kokain er et utbredt rusmiddel i utelivet og undersøke hvordan og hvorfor det brukes,» skriver FHI.

Studien er basert på intervjuer med 28 unge voksne om motivene for bruk av kokain.

«Utelivsstudien har i en tidligere undersøkelse vist at bruken av kokain er mer utbredt og vanlig enn først antatt. 10–11 prosent av de omtrent 1100 som ble intervjuet med spørreskjema utenfor utesteder i Oslo opplyser å ha brukt kokain i løpet av de siste 48 timene, og ca. 25 prosent oppgav å ha brukt kokain minst én gang, målt i 2014 og 2017,» skriver FHI.

Les også: Kraftig framvekst av partydop – og narkotikaen er blitt mye sterkere

- Balansere alkoholrusen

Intervjuene med unge voksne viste at kokain ofte blir brukt for å kontrollere alkoholrusen. Det er stipendiat ved FHIs avdeling for rusmidler og tobakk, Marit Edland-Gryt, som har gjennomført dybdeintervjuene

- Kokain ble beskrevet som et ideelt rusmiddel for å balansere alkoholrusen. Deltakerne beskrev at med kokain kunne man være både beruset og samtidig skjerpet og klar for det som måtte oppstå ute på byen. Kokain ble brukt for å oppnå et kontrollert tap av kontroll, sa Edland-Gryt i en uttalelse.