*Nettavisen* Nyheter.

Dette trenger du ikke lenger

Foto: Ørjan Nilsson

Fra 1. juni holder det med en post-it-lapp på postkassen. Men husk å feste den skikkelig.

11.02.09 15:24

(iBergen.no) - Ifølge loven så er kravet at man for uadressert post skal «klart ha tilkjennegitt» at man ikke vil ha det. Så en post-it lapp som er klistret permanent fast med teip burde holde, en løs en er mer usikkert, sier rådgiver hos Forbrukerrådet i Bergen, Martin Skaug Halsos, til iBergen.no.

Lovfestet
Fra 1. juni 2009 vil det altså være nok å skrive en permanent lapp på postkassen din for å reservere seg for post. Det er protester fra folk til Forbrukerrådet og Forbrukerombudet som har ført til at det nå skal bli enklere å reservere seg mot reklame.

I en undersøkelse som markeds- og samfunnsanalyseselskapet Respons gjorde på oppdrag for Naturvernforbundet i Hordaland for to år siden svarte 45 prosent av de 603 spurte bergenserne at de hadde reservert seg mot uadressert reklame i postkassen. 29 prosent ønsket reklamen velkommen og ønsket ikke å reservere seg.

Ifølge Forbrukerrådets Martin Skaug Halsos klager flere også på reklameinnstikk i aviser, men dette slipper du fortsatt ikke unna selv om du har reservert deg mot reklame.

Grønn Hverdag er et nettverk av enkeltgrupper, organisasjoner og grupper som vil få enkeltpersoner til å velge miljøvennlige løsninger. De sender ut klistremerker med budskapet «Uadressert reklame. Nei takk!»på.

iBergen.no får opplyst at de i 2008 sendte ut i gjennomsnitt 2500 merker til nordmenn som ville unngå å få uadressert post i postkassen sin.

Gammelt nytt
Posten på sin side forteller at man har kunnet ha sin egenlagde «Uadressert reklame? Nei takk»-lapp lenge.

- I hvert fall de siste årene har det vært fullt mulig å lage sin egen postkasselapp så lenge du skiller den ut fra rosemalingen på postkassen. Lappen må skille seg ut og være tydelig, sier informasjonssjef i Posten, Pål Jakobsen, til iBergen.no og legger til:

- Det har nok vært en oppfatning blant folk at man må ha Posten sitt klistremerke på postkassen, med det er altså fullt mulig å lage sin egen.

Les mer på iBergen. no:Pass mobilen - reklamen kommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.