RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette trenger du ikke lenger

Foto: Ørjan Nilsson
Sist oppdatert:
Fra 1. juni holder det med en post-it-lapp på postkassen. Men husk å feste den skikkelig.

(iBergen.no) - Ifølge loven så er kravet at man for uadressert post skal «klart ha tilkjennegitt» at man ikke vil ha det. Så en post-it lapp som er klistret permanent fast med teip burde holde, en løs en er mer usikkert, sier rådgiver hos Forbrukerrådet i Bergen, Martin Skaug Halsos, til iBergen.no.

Lovfestet
Fra 1. juni 2009 vil det altså være nok å skrive en permanent lapp på postkassen din for å reservere seg for post. Det er protester fra folk til Forbrukerrådet og Forbrukerombudet som har ført til at det nå skal bli enklere å reservere seg mot reklame.

I en undersøkelse som markeds- og samfunnsanalyseselskapet Respons gjorde på oppdrag for Naturvernforbundet i Hordaland for to år siden svarte 45 prosent av de 603 spurte bergenserne at de hadde reservert seg mot uadressert reklame i postkassen. 29 prosent ønsket reklamen velkommen og ønsket ikke å reservere seg.

Ifølge Forbrukerrådets Martin Skaug Halsos klager flere også på reklameinnstikk i aviser, men dette slipper du fortsatt ikke unna selv om du har reservert deg mot reklame.

Grønn Hverdag er et nettverk av enkeltgrupper, organisasjoner og grupper som vil få enkeltpersoner til å velge miljøvennlige løsninger. De sender ut klistremerker med budskapet «Uadressert reklame. Nei takk!»på.

iBergen.no får opplyst at de i 2008 sendte ut i gjennomsnitt 2500 merker til nordmenn som ville unngå å få uadressert post i postkassen sin.

Gammelt nytt
Posten på sin side forteller at man har kunnet ha sin egenlagde «Uadressert reklame? Nei takk»-lapp lenge.

- I hvert fall de siste årene har det vært fullt mulig å lage sin egen postkasselapp så lenge du skiller den ut fra rosemalingen på postkassen. Lappen må skille seg ut og være tydelig, sier informasjonssjef i Posten, Pål Jakobsen, til iBergen.no og legger til:

- Det har nok vært en oppfatning blant folk at man må ha Posten sitt klistremerke på postkassen, med det er altså fullt mulig å lage sin egen.

Les mer på iBergen. no:Pass mobilen - reklamen kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere