*Nettavisen* Nyheter.

Dette trenger du ikke

Foto: (Montasje: Scanpix/Nettavisen)

Det er dyrt, og du trenger det strengt tatt ikke.

19.06.09 13:01

(SIDE2): Det vi snakker om er solkrem med høy faktor. Veldig høy faktor.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Faktor 15 bra nok
Overlege Joar Austad ved hudavdelingen på Rikshospitalet sier at det viktigste med solkrem er riktig faktor og å smøre ofte nok.

- For de fleste er faktor 15 bra nok og det gir rimelig høy beskyttelse. Bruker du det, betyr det at over 95 prosent at UVB-strålene, som brenner huden din, er absorbert. Det er ganske mye, og da har det liten betydning å bruke veldig mye høyere faktor. Solkremene med veldig høy faktor er for de med soleksem, og de som er spesielt følsomme, sier hudlegen til Side2.

- Hva med dem som smører barna med faktor 25-30 eller høyere. Er det meningsløst?

- Ingenting er meningsløst. Det er bare unødvendig. Bruker man høyere enn faktor 15 eller 20 snakker man bare om å ta 96 eller 97 prosent av strålingen, i stedet for 95 prosent med faktor 15. Det er ikke noe galt med det, men effekten er minimal og det er derfor unødvendig, sier Austad.

Supervær? Sjekk været ditt her
Les også: Er det gift i din solkrem?

Les også:Selger fortsatt versting-krem

- Smør deg en gang ekstra
Han mener måten man smører er vel så viktig som faktor.

- Det viktigste for å oppnå den effekten av faktoren som står på produktet, er at man må smøre dobbelt så mange ganger som man vanligvis gjør for å oppnå full effekt. Eksempelvis – hvis man har solkrem med faktor 10, så kan det være lurt å smøre, og så vente og smøre en gang til fem minutter senere. Først da får man full effekt av kremen.

Hudlegen sier han er personlig tilhenger av solstift.

- Til meg og mine bruker jeg faktor på mellom 15 og 25. Når det gjelder merker vil jeg ikke si noe om det, annet enn at de kjente seriøse firmaene har gode kremer alle sammen. Solstiften er fin fordi den beskytter lepper og neseregionen på en god måte. Dette er utsatte områder.

- Når det gjelder barn spesifikt, så er faktor 15 greit. Man kan godt legge seg på mellom 15-25. Bitte små barn under halvt år trenger strengt tatt ikke krem, for de skal ikke være i solen.

- Hva med drakter som beskytter mot solen og i tillegg har flytevest?

- Alt slikt er fint for barn – mekanisk beskyttelse gjennom klær og caps etc. er veldig bra, også for voksne, sier hudlegen.

- Ingen tester i år
Side2 har vært i kontakt med både Forbrukerrådet og Mattilsynet for å høre om de siste når det gjelder solkremtester. Men ingen av dem har så langt i år offentliggjort noen ny test.

Mattilsynet viser til fjorårets test som viste at cirka 70 prosent av produktene følger anbefalingene når det gjelder både merking og UV-beskyttelse. De sier den fortsatt er representativ for produktene som er ute i markedet også i år.

Hele testen og hvilke produkter som kom best ut kan du se i billedkarusellen nederst i saken.

Forbrukerrådet hadde også en omfattende test i fjor der Helena Rubinstein Defense Golden Beauty SPF 15 fikk det beste testresultatet.

Testen fra deres 16 testprodukter finner du her.

Årets testvinnere

Grønn Hverdag har derimot gjennomført en test i år. De har undersøkt innholdet i 72 solkremer på det norske markedet.

Resultatet var 12 miljøverstinger og 17 trygge valg.

Her får du oversikten: Er det gift i din solkrem

Kosmetikkleverandørenes Forening mener at solkremer først og fremst skal beskytte mot skadelige virkninger av UVA- og UVB-stråler, noe Grønn Hverdags test ikke sier noe om.

Les mer her: Fortsetter å selge versting-solkrem

Les også: – Misvisende solkremtest

Barnespray er toppselger
Side2 har hentet inn noen tall fra dagligvarehandelen for å få et lite inntrykk av se hva som selger.

Tall fra AC Nielsen viser at solkrem med høy faktor er en av toppselgerne.

Bestselgerne i dagligvarehandelen i fjor var Nivea Sun Spray for barn på faktor 20.

Bestselgeren så langt i år i dagligvarehandelen er Ambre Solaire for barn, med faktor 30.

(Topp 10 salgslisten når det gjelder solkrem i norsk dagligvarehandel kan du se i billedkarusellen helt nederst i saken)

- Vil bli brune fort
Daglig leder ved Vita på Bytorget i Oslo, Monica Brustad, sier at de er to ting som selger bra hos dem når det gjelder solkrem.

- Det ene er faktor 25 til 30 for barn, men toppselgeren er og blir Piz Buin med faktor seks. Den er det spesielt kvinner som kjøper, sier Brustad til Side2.

Det er med andre ord ikke faktoren som hudlegen anbefaler.

- Nei, solfaktor seks er for dem som vil bli fort brun. Og som har hastverk. Så får heller andre bedømme hvor lurt det er eller ikke, sier Brustad til Side2.

2070

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.