I fjor vinter tilbød Frelsesarmeen østeuropeiske tiggere husly når gradestokken viste 10 minus eller kaldere. Det resulterte i totalt 600 overnattinger over en tomånedersperiode.

Forrige lørdag valgte den frivillige organisasjonen nok en gang åpne det etterlengtede tilbudet, til tross for at det ikke er like kaldt. Foreløpig er det bestemt at dørene skal holdes åpne hver natt fram til neste helg.

Spådd sprengkulde
Kaptein Knut Haugsvær forteller at Frelsesarmeen i samarbeid med Oslo kommune valgte å åpne lokalene, fordi det i lang tid har vært spådd kuldeperiode.

- Tilbudet ble tatt i bruk umiddelbart. Vi har huset rundt 60 personer hver natt siden lørdag. Mellom jul og nyttår merket vi at en del dro tilbake til Romania, men nå er de fleste som var her i fjor kommet tilbake. Med tanke på den økonomiske krisen i Europa vil det trolig være slik i lang tid fremover, sier han til Nettavisen.

Assisterende enhetsleder Elisabeth Jenset ved Sosial og Ambulant akuttjeneste (SAA) bekrefter at de har hatt stor pågang blant romfolk som ønsker husly på nattetid.

- Fra og med lørdag kveld klokken 22.30 har vi skrevet ut totalt 253 vedtak (rekvisisjoner som trengs for å benytte Frelsesarmeens overnattingstilbud red.anm.). Foreløpig har kapasiteten til Frelsesarmeen holdt, men dersom flere trenger tak over hodet ordner vi det. Til alle tider gjelder en medisinsk grense på 10 minusgrader eller mer, da plikter vi å sørge for at personer kan sove innendørs, sier hun.

Jenset forteller at Legevakten, der vedtakene skrives ut, arbeider med et system som gjør at de mer effektivt kan ta imot romfolket.

- Det har vært et problem at de kommer i flokker, noe som har ført til at de har okkupert hele venterommet. Det har skapt litt kaos, sier hun.

Sover ute
Haugsvær i Frelsesarmeen forteller at store deler av romfolket har sovet utendørs i vintermånedene.

- Vi driver oppsøkende tjeneste og har via vår rumenske arbeider dannet oss et godt bilde av bosituasjonen til romfolket som oppholder seg i Oslo. Mange har sovet utendørs, blant annet har det vært en del som har tilbrakt nettene i skateanlegget under Vikabroen. Andre benytter seg av vår mobile varmestue, sier han.

Kapteinen tror ikke tilbudet til Frelsesarmeen vil føre til at flere tiggere fra Øst-Europa kommer til Norge.

- Vi mener at tiltakene dekker de mest elementære menneskelige behovene. Jeg tror ikke det er slik at verdige forhold oppmuntrer til økt tilstrømning, sier han.