Gå til sidens hovedinnhold

Dette var lovlig

Klanen hadde et lovlig pyroteknisk arrangement før Rosenborg-kampen.

Søndag kveld ble Vålerenga og Rosenborg møtt av pyroteknikk fra Bendit-svingen da de gikk ut på banen før storkampen på Ullevaal stadion. Blussingen var fullt lovlig.

- Vi søkte om å få lov til å bruke pyroteknikk, og fikk godkjennelse av brannvesen, politi og klubben. Og da må jeg få si at tillatelsen fra NFF viste at de skjønte sin rolle i denne saken godt, sier Klanens talsmann Christian Kjellsen til vif-fotball.no.

- NFF skjønte vel nå at de hadde en gylden mulighet til å vise at de er på god vei mot en ny og mer fornuftig politikk vedrørende tribunekultur. Jeg er veldig fornøyd med denne holdningen fra forbundet.

Kjellsen mener dette kan brukes som eksempel også utenfor landegrensene.

- NFF og norsk fotball har egentlig unike muligheter til å være forgangsland når et gjelder supporterpolitikk, spesielt i forhold til UEFA. I Norge er det stort sett et veldig avbalansert og fredelig miljø mellom klubber, sikkerhetsapparat, politi og supporterklubber. Løsningen er tilretteleggelse for segmentet stående syngende supportere med krav om ro i egne rekker. Dialog, takhøyde og frihet med ansvar har vist seg å være løsningen, sier han.

Opptatt av tribunekultur

Det kan være fristende å tro at det er selve blussingen som er viktig her, men i følge Kjellsen er det mer enn blussinga som er viktig.

- Klanen har aldri vært spesielt opptatt av at pyroteknikk skal være lovlig. Klanen er opptatt av tribunekultur for stående syngende supportere. Etter vårt syn er bruk av pyroteknikk en del av dette, forklarer Kjellsen.

- Slik regimet til NFF er i disse dager, med stor glede i bøteleggelse, ser vi ikke annen mulighet enn å jobbe for fornuften og mot at klubben blir skadelidende på grunn av våre stemningsskapende effekter. Vi jobber og har jobbet opp mot forbundet for å lempe på de rigide bestemmelsene som eksisterer knytta til bruk av pyroteknikk på tribunen.

- Det ligger en grunntanke i bunnen her som er veldig enkel. Bevare en tribunekultur for stående syngende supporterne. I den sammenhengen er det flere elementer som er viktige. Ståplasser, egne vakter og i stor grad egne regler og egen indre justis.

De siste sesongene har Klanen også fått et eget felt uten stoler på Bendit-svingen.

- Klanen står jo alltid uansett hvor vi er, det hadde bare vært greit med å slippe disse farlige stolene. Eget vakthold og egen indre justis har vi vel bevist i snart 20 år at vi stort sett har kontroll over. De gangene det har vært organisert ulovlig pyroteknikk fra Klanen har ingen kommet til skade, sier Kjellsen.

- Vi vil med andre ord fortsatt jobbe for en tribuneseksjon hvor pyroteknikk vil være tillatt. Klanen utdanner i dag to stykker til sertifiserte scenepyroteknikkere for ytterligere å understreke hvor alvorlig vi mener dette. Det farligste som kan skje er nulltoleranse fra forbund, brannvesen, politi og klubbene. Da vil det skapes fronter og en økning med ulovlig, usikker og uorganisert blussing. Det er en situasjon ingen ønsker.

Samarbeidet med klubben

Også klubben jobbet for å få i havn godkjennelsen for bruk av pyroteknikk mot Rosenborg.

- Klubben ved sikkerhetssjef Tore Paulsen, administrerende direktør Pål Breen og Anita Alexandersen fra arrangementsavdelingen har vært veldig viktige støttespillere denne gangen også. Uten deres støtte ville det nok vært lettere for NFF og ta den enkleste utveien med å si nei og gjemme seg på kontoret sitt, sier Kjellsen.

Forrige søndag var Vålerenga på besøk på Åråsen, hvor Lillestrøms supportere brukte ulovlig pyroteknikk og hvor det ble meldt om brannskader i etterkant. Kjellsen fryktet at dette stuntet kunne fått konsekvenser for søknaden til Rosenborg-kampen.

- Forbundet kunne selvfølgelig vært korttenkte nok til å bruke dette som påskudd for å "ta en struts", si nei og gjemme seg på kontoret. NFF valgte å stole på oss og sånn sett ta et vanskeligere valg. Det står det respekt av og vi gleder oss til prosessen videre med dem.

- Så får heller bøfla på Romerike drive å brenne hverandre med dårlig organisering og gjennomføring. De er ikke så fryktelig flinke på dette med dialog der borte. Det kan ha noe med store avstander mellom husene der oppe, avslutter Kjellsen.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger