Dette var Oslos verste bygård

Foto: Ørjan Nilsson

Drøbakgata 1 på Sagene i Oslo ble karakterisert av Oslo kommune som et stort problem. Sjekk hvordan det er der nå.

18.03.09 20:38

(iOslo.no) Kakerlakker, hærverk, tagging, heiser som var ute av drift og ødelagte postkasser.

Det var fasiten i Drøbakgata 1 på Sagene for et drøyt år siden. Se bildene av bygården i mars 2008 her.

- Vi har store problemer med bomiljøet i Drøbakgata 1. Blant annet er det mye hærverk der, folk kaster også søppel fra terrassene sine og rett ned på gata der, fortalte daværende administrerende direktør i Boligbygg i Oslo kommune, Amund Alm, til iOslo.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEDRING: Både Esmail Faraji og John Ingar Danielsen fra Oslo Kommune gleder seg over framgangen i problemblokken i Drøbakgata. Foto: Ørjan Nilsson

Ett år etter
iOslo.no ble med John Ingar Danielsen i Boligbygg Oslo KF på en liten inspeksjon av skandaleblokken ett år etter.

- Det har skjedd mye her oppe og på et år har det blitt en betydelig forandring. Det ble igangsatt et prosjekt her sammen med bydelen i fjor sommer hvor en person ble ansatt for å følge opp bomiljøet, sier Danielsen til iOslo.no.

- Løser nabokrangler
Det var Esmail Faraji (43) som ble ansatt som bomiljøkonsulent for å bedre bomiljøet i den utsatte bygården. Ifølge han ser alt mye lysere ut nå.

- Skadedyrene er nesten borte og vi har fått et veldig bra bomiljø her nå. Vi jobber både med å bedre de fysiske og de sosiale boforholdene, sier han og legger til at det er femti bebodde leiligheter i bygården.

Klikk på bildet for å forstørre.

BYTTES: Ikke bare er de herpet og tagget på, det er bare innimellom at heisene i Drøbaksgata 1 fungerer. Foto: Ørjan Nilsson

Blant annet har det skjedd store ting med kjellerarealet. Der har beboerne fått et rom hvor de kan samles, blant annet for å løse nabokrangler.

- Vi har egen ungdomskomité, festkomité og har også løst en nabokrangel her så langt, sier Faraji.

- Kjellerarealet er blitt mye bedre, i tillegg har vi pusset opp heisen midlertidig, callingsystemet er fikset, postkassene er fikset og gangene er blitt malt, supplerer Danielsen.

- Søppel og sprøytespisser
Området i og rundt gården har de siste årene vært sterkt belastet med kriminalitet, hærverk og narkotika.

- Tidligere lå jo det til stadighet søppel og sprøytespisser her. Nå er det malt i alle trappeoppgangene og ryddet opp, sier Danielsen og lukker opp døren til trappene.

Da iOslo.no var på besøk i Drøbakgata 1 i mars 2008 kastet beboerne søppel fra terassene sine og rett ned på gaten. Det gjør de ikke lenger:

- Jeg vet at Esmail har tatt for seg søppelet som ble kastet fra terasser. Han har åpnet de, lett etter regninger og lignende som kunne identifisere den eller de som hadde gjorde. Deretter konfronterte han de som hadde gjort det. Dette har bedret seg betraktelig, sier han storfornøyd.

Klikk på bildet for å forstørre.

INNGANGSPARTIET: Vanskelig å se at det ble pusset opp her for under et år siden. Foto: Ørjan Nilsson

Les mer fra iOslo.no:- Øksen satt fast i hodet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.