Gå til sidens hovedinnhold

Dette venter for Bent Høies arvtaker: – Krevende å komme inn

Aldri før har en påtroppende norsk regjering fått en pandemi i fanget.

Da Bent Høie tiltrådte som helseminister i 2013, hadde han fire års erfaring etter å ha ledet Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

I døren til ministerkontoret den gangen, ble Høie tatt imot av avtroppende helseminister, Jonas Gahr Støre.

– En krevende posisjon

Denne gangen er det Støre som sitter med ansvaret for å peke ut en ny helseminister. Vedkommende vil ifølge Høie tre inn i stillingen under helt andre rammer enn da han selv gjorde det.

– Det vil nå være en veldig spennende, men en krevende posisjon. Det er selvfølgelig mer krevende å komme inn i en sånn jobb midt under en situasjon der man skal håndtere en pandemi, sier Høie til Nettavisen.

NB: Dette intervjuet ble gjennomført før Norge ble gjenåpnet på pressekonferansen 24. september. På pressekonferansen spurte Nettavisen Høie om meterstokken ville bli gitt videre til neste helseminister. «Hehe, det får vi kommer tilbake til», svarte Høie med et smil.

Høie får støtte av forskningsleder for poltikk, demokrati og sivilsamfunn ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh.

– Helseminister-posten er en viktig post og det har den egentlig alltid vært. Den har en viktig posisjon i regjeringen og spesielt nå, som vi er i en unik situasjon med pandemien. Ingen har vel vært mer synlig enn helseministeren det siste halvannet året, sier Bergh og fortsetter:

– Under pandemien har det vært en spesiell situasjon for helseminister-posten, selv om den alltid er en av de som får mest oppmerksomhet, og kritikk. Når helsevesenet er i media er det fordi ett eller annet har gått galt, så det er ikke den letteste posten å ha, sier han.

Les også: Dette kan bli Støres regjering

Forskningslederen sier videre at Jonas Gahr Støre har bedre forutsetninger enn de aller fleste til å finne en ny helseminister.

– Støre vet bedre enn de fleste hva den posten krever og hvilke utfordringer en minister på den posten kan møte, så jeg vil si han er spesielt kvalifisert til å velge noen, sier han.

I trygge hender

Bent Høie sier det er et trygt og godt system som gjør at den nye helseministeren vil få god hjelp på vei inn i det nye vervet.

– Det kommer til å gå helt fint. Norge har heldigvis et godt system for å ivareta det og ikke minst vil en ny helseminister ha alle de flinke fagfolkene, som jeg har nå, til å lene seg på i dette arbeidet, sier Høie.

– Pandemihåndtering har heldigvis ikke blitt partipolitikk i Norge, så en ny helseminister vil kunne håndtere det helt fint, sier han.

Bergh sier det er vanlig at apparatet rundt den avtroppende og apparatet til den påtroppende har kontakt for å sørge for en sømløs overgang.

– Når en ny helseminister er klar vil det være kontakt mellom den gamle og den nye, og ha møtevirksomhet. Sånn sett vil nok vanlige prosedyrer bli brukt. Dette er noe en gjør hver gang det er regjeringsskifte eller interne utskiftinger, sier politikk-forskeren.

Les også: Flere ansatte blir presset til å gi koronainformasjon

– Jeg vil tjene den nye regjeringen

– Vil du bidra med noen form for overlevering i den prosessen?

– Det tenker jeg er opp til den nye helseministeren å vurdere selv. Jeg vil alltid være tilgjengelig, sier han og fortsetter:

– Dessuten skal jeg over i en ny rolle der min oppgave nettopp blir å ivareta regjeringens politikk i mitt hjemfylke Rogaland. Der er statsforvalteren også sentral i pandemihåndteringen, så jeg vil tjene den nye regjeringen i min nye rolle når den tid kommer, sier den avtroppende helseministeren.

– Det vil være mye å sette seg inn i, men det er det uansett når man blir statsråd. Det er noe en blir med skrekkblandet fryd. Sånn vil det sikkert bli for den nye helseministeren også, men heldigvis så har vi i Norge en god stabilitet gjennom et flinkt og kompetent embetsverk, sier Høie.

– Et stort ansvar

Til Nettavisen sier Jonas Gahr Støre at de tar pandemihåndteringen på dypeste alvor.

– Det er et stort ansvar. Den linjen vi har ligget på i Norge om at vi lytter til helsemyndighetene våre, som har stor troverdighet, det er en linje vi vil fortsette og det forbereder vi oss på, sier Støre til Nettavisen.

– Betyr det at vi ikke vil merke så stor forskjell på den linjen som er fulgt i dag?

– Denne linjen med at vi skal ha data fremfor dato, at vi skal basere oss på pandemiens utfordringer og hva den krever, det skal vi holde fast ved. Men så er det politiske beslutninger som må tas også, de må vi ta ansvar for, sier han.