*Nettavisen* Nyheter.

Dette vet vi om ambulansekapringen i Oslo

Kvinne og tvillingpar på 7 måneder til sykehus etter ambulansekapring i Oslo. En  mann og en kvinne er pågrepet. Mannen er siktet for drapsforsøk.

24.10.19 11:57

OSLO, TORSHOV (Nettavisen): Store politistyrker aksjonerte tirsdag 22. oktober da en ambulanse ble kapret på Rosenhoff i Oslo ved 12.30-tiden. Det var NRK som først meldte om saken.

Det hele startet med en singelulykke i Trondheimsveien 184 på Rosenhoff der en personbil havnet på taket. Kort tid etter ble ambulansen kapret. Mannen i bilen skal, ifølge vitner, ha tatt på seg en skuddsikker vest, samt hatt med seg to bager, en hagle og en Uzi maskinpistol. Kvinnen i bilen skal ha forlatt stedet til fots.

Politiet: - Kjørte for å ramme ofre

Mannen tok deretter kontroll over en ambulanse på stedet og kjørte denne av gårde i høy fart. En barnevogn med to barn i ble påkjørt, og tre andre personer var nær ved å bli truffet av ambulansen, opplyste politiet tirsdag.

Den ville ferden endte i Krebs gate på Torshov.

- Gjerningspersonen har bevisst kjørt bilen opp på fortau for å ramme ofre, sa konstituert visepolitimester Johan Fredriksen på pressekonferansen tirsdag ettermiddag.

Samtidig med at politipatruljer tok opp jakten på ambulansen, ble det gitt bevæpningsordre. Det ble løsnet skudd mot ambulansen for å stanse den, og en politibil og en annen ambulanse ble brukt for å stanse den.

Les også: Ambulansekaprerens liv med våpen og dop

Mann siktet for drapsforsøk

Mannen (32) som kapret ambulansen ble pågrepet i politiaksjonen på Torshov, mens kvinnen (25) som var sammen med ham før kapringen ble pågrepet senere på et butikksenter. Da hadde politiet gått ut og etterlyst henne. Begge er norske statsborgere fra Østlandet og er fra før kjente navn for politiet.

Mannen er siktet for drapsforsøk etter hendelsen tirsdag, mens kvinnen foreløpig er siktet for befatning med skytevåpen.

Les også: De siktede etter ambulansekapringen fremstilles for fengsling

Klikk på bildet for å forstørre.  

TO PÅGREPET OG SIKTET: Politiet på pressekonferanse tirsdag ettermiddag der de kunne opplyse at også en 25 år gammel kvinne var pågrepet etter ambulansekapringen på Torshov i Oslo. Foto: Trine Solberg / Nettavisen

Avhøres onsdag

Den siktede etter ambulansekapringen har fått oppnevnt advokat Øyvind Bergøy Pedersen som forsvarer.

Nettavisen var tirsdag i kontakt med Pedersen, som da opplyste at den siktede ikke vil avhøres tirsdag kveld.

Har du fått snakket med din klient i kveld?

- Ja, men det er ikke mye. Det blir ikke avhør i kveld. Han har ikke fått en formell siktelse, og har da ikke tatt stilling til siktelsen, forteller Pedersen til Nettavisen.

Den siktede har stilt seg villig til avhør onsdag, melder NTB.

Dette vet vi om ambulansekapringen i Oslo:

 • Dramaet begynte med en singelulykke med en personbil i Trondheimsveien på Rosenhoff/Sinsen.
 • Ambulansen ble stjålet på Rosenhoff litt over klokka 12.30.
 • Det var tre personer i ambulansen da den ble kapret.
 • Bevæpnet politi fulgte ambulansen til Torshov. De fikk kontroll på ambulansen og én mistenkt i Krebs gate cirka klokka 12.45. Mannen som ble pågrepet var bevæpnet.
 • Det ble funnet en hagle og en Uzi maskinpistol i ambulansen, opplyste politiet på pressekonferansen tirsdag ettermiddag.
 • Mannen (32) er siktet for drapsforsøk. Kvinnen (25) er foreløpig siktet for befatning med skytevåpen.
 • Begge er norske statsborgere.
 • - Motivet er foreløpig ukjent, opplyste politiet på pressekonferansen tirsdag ettermiddag.
 • En kvinne med barnevogn og et eldre ektepar ble påkjørt eller måtte hoppe unna ved Sandaker Senter.
 • Kvinnen og barna ble kjørt til sykehus, meldte politiet klokka 13.48. Barna er tvillinger på sju måneder. Tirsdag ettermiddag meldes det at tvillingene er lettere skadd.
 • Like etter pågripelsen av mannen søkte politiet etter kvinnen som var involvert i trafikkulykken og som ble satt i sammenheng med kapringen.
 • Politiet uttalte at kvinnen, som har en relasjon til mannen, kunne være bevæpnet og farlig.
 • «Vi søker etter en navngitt kvinne med følgende beskrivelse: Lys i huden, 165 cm, litt krøllete brunt hår, iført sort jakke, ser ruset ut. Kvinnen er sist observert på Rosenhoff. Ved observasjon må politiet kontaktes umiddelbart på 02800», het det i en Twitter-melding klokka 14.22.
 • Politiet opplyste på pressekonferanse klokka 16.15 at den etterlyste kvinnen akkurat var pågrepet.
 • Politiet avfyrte skudd da de aksjonerte og tok kontroll på ambulansen.
 • Skoleelever og barnehagebarn ble holdt inne mens politiet aksjonerte på Torshov i Oslo.
 • Flere områder på Torshov ble avstengt og sperret av mens aksjonen pågikk.
 • De tre ansatte i ambulansen er fysisk uskadd. De blir fulgt opp av kolleger, uttalte medievakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til NTB.
 • Sykehuset opplyser at en annen ambulanse også er involvert i hendelsen. Totalt er fem ambulanseansatte involvert. Ingen av dem er fysisk skadd, melder NTB.
 • Trusselbildet er uendret, melder PST tirsdag kveld.
 • Alle mannskaper i Oslo politidistrikt fikk ordre om bevæpning.
 • Klokken 14.43 bekreftet politiet at det ikke var fare for omgivelsene på Torshov. Foreløpig er motivet for kapringen ukjent. Det totale skadeomfanget er heller ikke klart, sa politiet tirsdag.
 • - Vi har foreløpig ingen opplysninger om at hendelsen er terrorrelatert, men vi etterforsker bredt og med stor styrke, meldte politiet rett før klokka 15.

Lang straffehistorikk

Politiet kan foreløpig ikke si noe sikkert om motivet. Det ble funnet våpen - en hagle og en Uzi maskinpistol - i den kaprede ambulansen og noe som skal være narkotika.

Ifølge Dagbladet viser tidligere dommer at den pågrepne mannen har en lang straffehistorie, blant annet med bruk av narkotika, ulovlige våpen, biltyveri og vold. Ifølge VG har mannen vært straffedømt et tosifret antall ganger.

Under pressekonferansen tirsdag kveld opplyste politiet også at de har hørt påstander om mannens koblinger til et høyreekstremt miljø og at dette blir undersøkt.

- All historikk på disse personene er av interesse, uttalte politiinspektør Grete Metlid på pressekonferansen.

Overfor Aftenposten avviser samtidig folk som skal kjenne 32-åringen godt at han har høyreekstreme sympatier eller tilknytninger. Også mannens forsvarer avviser dette overfor Nettavisen.

– Ingen tilknytninger til høyreekstremt miljø, skriver han i en SMS til Nettavisen.

Ifølge VG har kvinnen som er siktet for befatning med skytevåpen tidligere vært etterforsket for grov narkotikakriminalitet.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Politiet bevæpnet seg og rykket ut med store styrker. Aksjonen foregikk i området mellom Sandaker og Torshov. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Kjørte på barnevogn

En kvinne med barnevogn og to barn og et eldre ektepar ble påkjørt av den kaprede ambulansen. Ingen ble alvorlig skadd, melder NTB. En eldre mann ble kjørt til legevakt. De to barna, som er tvillinger, er lettere skadd.

- Vi har foreløpig ingen opplysninger om at hendelsen er terrorrelatert, men vi etterforsker bredt og med stor styrke, het det i en melding fra politiet rett før klokka 15.

Se siste nytt om ambulansekapringen i Nettavisen nyhetsstudio

Avfyrte skudd for å stanse ambulansen

Like over klokka 13 meldte politiet at de hadde kontroll på ambulansen og en bevæpnet mann. Det ble avfyrt skudd for å stanse ham. Han ble ikke kritisk skadd. Politiet tok beslag i et våpen.

- Jeg så plutselig bare masse politibiler, og så hørte jeg masse skudd - i to omganger tror jeg, uttalte Sina Engan til Nettavisen mens dramaet pågikk.

Et vitne som bor i Krebs gate på Torshov forteller til TV 2 at hun hørte skudd og så ambulansen komme rundt hjørnet. Hun forteller at den kjørte vinglete. Så kjørte ambulansen rett inn i bygården. Deretter så vitnet en politimann som skyter mot gjerningsmannen og ambulansen.

- Han nølte ikke et sekund med å skyte. Han var veldig bestemt, det var det han skulle gjøre, sier vitnet til TV 2.

Undersøker epost

PST undersøker et trusselbrev som er formidlet til redaksjoner, men sier at de så langt ikke har funnet noen sammenheng med dette brevet og hendelsene rundt ambulansekapringen i Oslo tirsdag.

- Jeg vil understreke at vi ikke etterforsker noe, men vi undersøker. Det er nærhet i tid mellom truslene som ble formidlet i epost til redaksjoner og hendelsene i Oslo som gjør at vi undersøker dette. Hittil er det ingenting som tyder på at det er noen sammenheng, sier seniorrådgiver Annette Aamot til Nettavisen tirsdag kveld. Aamot sier hun ikke kan gå inn på innholdet i trusselbrevet

Kulehull i døra på ambulansen

Det var på Rosenhoff at mannen tok kontroll over ambulansen.

Et øyenvitne forteller til Nettavisen at han så politiet aksjonere mot ambulansen like før den stoppet ved en av Torshov-gårdene. Han så politiet bevege seg mot ambulansen og avfyre skudd og at det da skal ha vært minst én person i ambulansen. Det var synlige kulehull i døra på ambulansen, forteller Nettavisens reporter på stedet.

Politiet bevæpnet seg og rykket ut med store styrker. Aksjonen foregikk i området mellom Sandaker og Torshov.

Det var helikopter i lufta på stedet, og politiet sperret av flere områder, meldte Nettavisens reporter på stedet. Politiet rykket ut med spesialstyrker væpnet med automatvåpen.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Ambulansens ville ferd endte her ved en av Torshov-gårdene. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)


- Folk dukket seg bak biler

En tipser forteller til Nettavisen at gjerningsmannen først tok en bil i området Rosenhoff/Sinsen før han kjørte mot Sandaker og Torshov.

Tipseren forteller at en mann skal ha kjørt en privatbil som havnet på taket. Pressebilder viser en bil liggende på taket på en gangvei nær Trondheimsveien ved Torshovdalen.

- Mannen skulle hente noen blå kanner eller noe bak i bilen. Han knuste til slutt bakruten for å få med seg ting ut av bilen, sier mannen.

Vitnet forteller at mannen deretter skal ha gått nedover veien.

- Han kom til bensinstasjonen og da kom sykebilen. Han truet dem med et våpen og overtok bilen og kjørte avgårde.

Et vitne forteller til VG om skudd som ble avfyrt på Torshov og at politiets bil krasjet inn i ambulansen.

- Hundepatruljen og to-tre andre patruljer begynte å skyte mot ambulansen, sier mannen til VG. Han forteller at folk dukket bak bilene.

– Tre-fire politibiler krasjet inn ambulansen, sier han og legger til at tre politibiler ser ut til å være totalskadd.

Stengte og lukket skole

Mens politiet aksjonerte på Torshov, fikk Nettavisens reporter på stedet opplyst av en ansatt på Lilleborg skole at de stengte skolen og fysisk lukket porten. Elevene ble holdt igjen til foreldrene kunne hente dem.

- Vi stenger av portene her nå, ettersom situasjonen ennå er uavklart. Vi har fått flere motstridende meldinger, men det er ikke bestemt hvor lenge vi holder igjen porten, uttalte vaktmester Bård Follenes ved Lilleborg skole.

Flere foreldre samlet seg i skolegården.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Lilleborg skole stengte portene mens politiet aksjonerte og situasjonen var uavklart. Foto: Anders Zerener (Nettavisen)

Bevæpnet gjerningsperson

Politiet fikk kontroll over mannen etter å ha avfyrt skudd. Gjerningsmannen ble ikke kritisk skadd.

Like over klokka 13 meldte Oslo-politiet at de hadde kontroll på ambulansen som var stjålet. Det ble avfyrt skudd for å stanse gjerningsmannen. Gjerningsmannen var bevæpnet.

«Vi har kontroll på en ambulanse som ble stjålet, av en bevæpnet mann. Det ble avfyrt skudd for å stanse gjerningsmannen, han er ikke kritisk skadd. Oppdatering vil komme», melder politiet.

Øyenvitner forteller til NRK at mannen også skal ha avfyrt et våpen mot politiet.

Samtidig lette politiet etter en kvinne.

- Vi søker etter en kvinne som var involvert i trafikkulykken og som vi setter i sammenheng med ranet av ambulansen, meldte politiet klokka 14.

Kort tid etter gikk politiet ut med signalement av kvinnen: «Lys i huden, 165 cm høy, litt krøllete brunt hår, iført sort jakke, ser ruset ut».

Kvinnen ble senere pågrepet uten ytterligere dramatikk på Bogerud.

- Ikke terrorrelatert

Klokka 14.43 uttalte politiet til NTB at det ikke er fare for omgivelsene på Torshov. Motivet for kapringen er fortsatt ukjent. Det totale skadeomfanget er ikke klart. Politiet tror ikke kapringen er terrorrelatert.

Politiet arbeider ut fra teorien om at det ble sendt ambulanse til en trafikkulykke og at de to som er involvert ikke ønsket helsehjelp, melder NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.  

En kvinne med en barnevogn skal ha blitt påkjørt av ambulansen. Kvinne og barn er sendt til sykehus, ifølge politiet. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Klikk på bildet for å forstørre.  

Hendelsesforløpet skal ha startet med at en person stjal en bil i Sinsen-området og kjørte mot Sandaker og Torshov. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.  

Politiet bevæpnet seg og rykket ut med store styrker da en bevæpnet mann tok kontroll over en ambulanse i Oslo tirsdag. Foto: Anders Zerener (Nettavisen)

Klikk på bildet for å forstørre.  

«Vi har kontroll på en ambulanse som ble stjålet, av en bevæpnet mann. Det ble avfyrt skudd for å stanse gjerningsmannen, han er ikke kritisk skadd. Oppdatering vil komme», melder politiet.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Her pågripes gjerningsmannen av politiet etter ambulansekapringen. Foto: Skjermdump fra video

Klikk på bildet for å forstørre.  

Det var synlige kulehull i døra på ambulansen, forteller Nettavisens reporter på stedet. Foto: Anders Zerener (Nettavisen)

Utenfor denne bygården på Torshov i Oslo endte ambulansen sin ferd etter kapringen. Væpnet politi skjøt mot ambulansen for å stanse sjåføren.

Denne bilen lå veltet på Rosenhoff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag