OSLO (Nettavisen): Lørdag ble en 21 år gamle Philip Manshaus fra Bærum siktet for drapsforsøk etter at det ble avfyrt skudd inne i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Mandag bekreftet politiet at siktelsen er utvidet til også å gjelde terrorforsøk.

Les mer her: Erkjenner ikke straffeskyld

Én person ble skadd under angrepet, men ikke drept. Politiet opplyste søndag formiddag at angrepet nå etterforskes som forsøk på terror.

Da politiet skulle utføre ransaking i boligens hans fant de også en tenåringsjente. Dette var hans stesøster. Mannen er siktet for drap av henne. Omstendighetene rundt drapet er usikkert.

Se video om hva vi foreløpig vet om moskéskytingen:

Drapsofferet ble adoptert til Norge da hun var rundt to år gammel, får Nettavisen opplyst, og er datteren til siktedes fars samboer. Hans mor døde da han var veldig ung. Stesøsteren ble adoptert fra Kina. Ifølge Oslo-politiet skal de ha bodd på samme adresse.

65-åring stoppet drapssiktet

Politiet fikk meldingen om moskéangrepet klokken 16.07, og gjerningsmannen ble overmannet av tre medlemmer av moskeen, deriblant en mann på 65 år. 21-åringen ble anholdt av de tre mennene, og etter hvert pågrepet av politiet.

Etter det Nettavisen får opplyst er den drapssiktede mannen tidligere ustraffet. Dette bekrefter også Skjold i Oslo-politiet.

Ifølge folkeregisteret har Manshaus bodd i Bærum hele livet, og er norsk statsborger.

I eiendomsregisteret går det frem at han eier boligen sammen med et annet familiemedlem. Den drapssiktede mannen er også formuende. Ifølge ferske skattetall for 2018, hadde mannen en formue på tre millioner kroner. Formuen var omtrent det samme i 2017.

Det er usikkert om formuen bare består i verdien på boligen han eier halvparten av. De tre siste årene har han ikke hatt noe særlig inntekt. 2018-tallene viser null i skattbar inntekt.

Mannen har også bodd i et fint strøk i Bærum hele livet. I tenårene var Manshaus også engasjert i speideren, og hadde også lederansvar i troppen. På denne tiden brukte han et annet etternavn, som formelt var hans mellomnavn. Dette har han i de senere årene fjernet, og sluttet å bruke.

Ifølge venner Dagbladet har snakket med blir han karakterisert som smart.

- Sjokkerende

En av den drapssiktedes naboer, Jacob Rolland, forteller til Nettavisen at han kjenner til familien.

- Det er en helt vanlig familie som er hyggelige, hjelpsomme og gode naboer, sier han mandag ettermiddag når Nettavisen møter han hjemme hos ham.

- Det var helt sjokkerende, sier han om ugjerningene til terrorsiktede.

- Hvordan reagerte du da du hørte hvem som sto bak?

- Jeg trodde ikke det var mulig. Det er helt forferdelig det som har skjedd, sier han.

Rolland forteller at det er veldig rart at dette har skjedd i gaten hvor han bor.

- Her er det så stille, sier han på spørsmål om det er et rolig nabolag.

- Oppfattet ham snill og ydmyk

En ung kvinne Nettavisen har snakket med har møtt Manshaus gjennom en felles bekjent. Hun forteller at hun har hatt inntrykk av Manshaus som blid, sosial og hyggelig.

- Det er veldig rart. Slik jeg opplevde ham så står disse holdningene helt i strid med det. Vi diskuterte jo ikke mye politikk, så det er ikke sikkert at det kom frem, men jeg har oppfattet ham som veldig snill og ydmyk, så det er veldig sjokkerende, sier kvinnen, som ikke ønsker å stå frem med navn.

Hun poengterer at hun aldri har kjent Manshaus godt. Det er tre år siden sist hun tilbragte tid med ham, foruten å ha møtt på ham ved tilfeldighet ved noen anledninger. Hun har aldri oppfattet ham som en med ekstreme holdninger.

- Jeg oppfattet ham bare som kjempehyggelig, med god humor, veldig jovial og jeg la aldri merke til noe i kommentarer eller noe.

- Jeg ble veldig sjokkert, sier hun til Nettavisen.

- Det er min tur, jeg er valgt

Ifølge TV 2 skal en mann med drapssiktedes navn ha postet en melding på et nettforum der han hyllet New Zealand-terroristen som tidligere i år drepte 49 personer i masseskytingene ved Noor-moskeen og Linwood-moskeen i Christchurch. Innlegget skal ha blitt lagt ut 2 timer før mannen gikk til angrep.

– Det har vært gøy. Valhall venter, heter det i meldingen, ifølge TV 2.

VG skrev også at et bilde han skal ha lagt ut hyller mannen som skal ha drept én og skadet tre i et angrep i en synagoge i San Diego, og Patrick Crusius, som er mistenkt for å ha skutt 22 mennesker i El Paso tidligere denne måneden.

- Det er min tur, jeg ble valgt av "Sankt Tarrant" (Brenton Tarrant, som utførte New Zealand-terroren, red. anm.). Vi kan ikke dette fortsette, skrev en person som brukte samme navn som 21-åringen på Facebook lørdag.

Politiet bekreftet søndag at Manshaus kan ha tilknytning til høyreekstremisme. De kjenner også til hans aktivitet på ulike forum for personer som er innvandrerfiendtlige.

– Kartleggingen har vist at gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger. Han har uttrykt holdninger til støtte for Quisling, og har innvandringskritiske holdninger, sier fungerende enhetsleder ved Oslo politidistrikt Rune Skjold søndag.

Titalls bilder postet i sosiale medier

Det som muligens er den drapssiktede 21-åringen, oppfordret også til rasekrig. Facebook-profilen med Manshaus profil ble fjernet lørdag kveld.

Politiet fortalte på en pressekonferanse sent lørdag kveld at de kjente til siktede fra tidligere, men de ville ikke utdype hvordan.

Det er ikke klart om 21-åringen tilhører et bestemt miljø, men Oslo-politiet har tett kontakt og dialog med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vedrørende dette.

- Vi har hatt noe kontakt med ham, men ikke veldig god kjennskap til ham fra tidligere. Den kunnskapen vi har om ham er den som er ute på nettet, så vil videre etterforskning vise hvilke knytning han har til visse miljøer, eller ikke, sa Skjold til Nettavisen sent lørdag kveld.

- Vi har et nært samarbeid med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i denne saken. Vi har tett dialog med tanke på kunnskaper om miljøer, nettsamfunn og ulike personer.

Det har kommet frem at PST fikk tips om den terrorsiktedefor omkring ett år siden.

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold ha ikke ønsket å gå i detaljer om hva dette tipset gikk ut på eller hvor det kom fra, men etter det Nettavisen forstår førte det til at PST sjekket Manshaus nettverk, og det ble gjort vurderinger av hans kapasitet til å gjennomføre terrorhandlinger.

- Tipset var noe vagt og gikk ikke i retning av forestående terrorhandling, forklarte PST-sjefen under en pressekonferanse.

Forstander i moskeen som ble angrepet ga opplysninger som langt på vei vitner om at moskéangrepet var en planlagt handling.

– Et av våre medlemmer har blitt skutt av en hvit mann med hjelm og uniform, sa forstander Irfan Mushtaq til Budstikka.

– En person utkledd i uniform med to hagle-lignende pistoler kom inn i moskeen. Han begynte å skyte rundt, men heldigvis klarte et av våre medlemmer å overmanne skytteren, sa Mushtaq til Aftenposten.

Dagen før moské-angrepet skal det han blitt lagt ut flere titalls bilder på en plattform på sosiale medier, som angivelig er bilder av den drapssiktede mannen fra han var baby til nyere tid som voksen.

Det er uklart hva som er formålet med denne bildedelingen, og det går ikke frem nøyaktig hvem som har publisert bildene.

Sikkerhetstiltak under muslimsk høytid

Politidirektoratet ba alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden eid søndag.

Politidirektoratet skriver i en pressemelding natt til søndag at det foreligger ingen konkrete trusler, og det er ingen indikasjoner på at noe uønsket skal skje.

– Selv om det ikke foreligger en konkret trussel, er dette noe vi tar på alvor gjennom å sørge for å ha god beredskap tilgjengelig denne dagen, sier beredskapsdirektør Knut Smedsrud.

I tillegg til trygghetsskapende tiltak i forbindelse med eid, ble det også kjent at alle alle politifolk i Oslo politidistrikt ville bevæpnes.

– Dette er for at alle som feirer skal være så trygge som mulig, sa politiinspektør Jan Eirik Thomassen på en pressekonferanse lørdag kveld i forbindelse med skyteepisoden på en moské i Bærum.

Også innsatspersonell som jobber i tilknytning til større arrangementer og folkeansamlinger, skulle være bevæpnet, opplyser Politidirektoratet i pressemeldingen.

– Vi vurderer betydningen av hurtighet i responsen fra politiet som avgjørende for å sikre en best mulig beredskap, sier Smedsrud.

Thomassen i Oslo politidistrikt opplyser at de er kjent med at det var ventet å komme mange mennesker på de ulike arrangementene søndag, og at de er i dialog med ulike moskeer i politidistriktet i forbindelse med skyteepisoden lørdag.

Vil varetektsfengsle i fire uker

Søndag kveld var det ennå usikkert hvordan Manshaus stiller seg til anklagene om drap og drapsforsøk, og at politiet etterforsker saken som en mulig terrorforsøk. Det planlagte avhøret av ham ble ingenting av. Under fengslingsmøtet mandag ble det klart at 21-åringen nekter straffskyld. Det er uklart hvorfor, eller om han erkjenner å ha begått de straffbare hanldingene.

Mandag begjærte politiet i Oslo den siktede varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. De første to ukene i full isolasjon.

- I rettsmøtet sa han ikke noe om selve saken, sa hans forsvarer Unni Fries til et samlet pressekorps. Hun var svært tilbakeholden med å gi detaljer.

- Han begjærte seg løslatt fordi han ikke ønsker å sitte i fengsel.

Politiet er også anmodet om å gjøre en såkalt prejudisiell observasjon. Dette er en undersøkelse som gjøres for å danne en foreløpig konklusjon på om siktede er strafferettslig tilregnelig.

Oslo politidistrikt har en egen seksjon med sakkyndige eksperter som utfører dette. Det er enten to rettspsykiatere, eller én rettspsykiater og én psykolog som gjør den prejudisielle observasjonen.