Gå til sidens hovedinnhold

Dette vet vi om skytingen på New Zealand

Her er de viktige fakta om terrorangrepet i Christchurch på New Zealand.

* Minst 49 personer er drept og rundt 20 personer er alvorlig skadd, etter skyting i to moskeer under fredagsbønnen i Christchurch på New Zealand.

* 41 ble drept i Noor-moskeen i byen. Sju ble drept i Linwood-moskeen, hvor minst tre av dem ble drept utenfor. Én person døde senere på sykehus, men det er ukjent hvor vedkommende ble skutt.

* * En av de pågrepne er australsk statsborger og omtales av Australias regjering som en «høyreekstrem terrorist».

* Én mann i slutten av 20-årene er siktet for drap. De to andre ble pågrepet i området med våpen, politiet undersøker om de har tilknytning til saken.

* Politiet har beslaglagt flere våpen fra begge åsted.

* Totalt fire personer, en kvinne og tre menn, ble først pågrepet, men en av personene ble siden sjekket ut av saken. Myndighetene har ingen konkret grunn til å tro at det er flere mistenkte.

* Rundt klokken 13.40 lokal tid gikk en bevæpnet person inn i Noor-moskeen i Christchurch og åpnet ild.

* Skytingen fant sted under fredagsbønnen, som startet klokken 13.39.

* Like etterpå kom det melding om skyting i Linwood-moskeen, drøyt ti minutters kjøring unna Noor-moskeén.

* Ifølge leder Mustafa Farouk i en muslimsk paraplyorganisasjon i New Zealand, kan så mange som 500 ha vært i Noor-moskeen.

* Militærpoliti har uskadeliggjort to hjemmelagde bomber i området.

* New Zealands statsminister Jacinda Ardern kaller dette for en av de mørkeste dagene i landets historie.

* Politiet advarer folk mot å oppsøke eller dele en video som angivelig skal være filmet av en gjerningsmann og som skal vise moskéangrepene.

* På Twitter ble det lagt ut et manifest som hevdes å være forfattet av den drapssiktede mannen. Der hevdes det at han har vært i kontakt med Anders Behring Breivik, som soner i Skien fengsel. Kriminalomsorgen vil ikke kommentere overfor NTB om det har vært noen kontakt.

* Fordømmelser og kondolanser har kommet fra en rekke land.

* Totalt fire personer, en kvinne og tre menn, ble først pågrepet, men en av personene ble siden sjekket ut av saken. Myndighetene har ingen konkret grunn til å tro at det er flere mistenkte.

* Ingen av de pågrepne har stått på noen overvåkingsliste.

* Trusselnivået er hevet fra lavt til nest høyeste nivå, men politiet har ikke registrert noen nye trusler etter angrepet.

Kommentarer til denne saken